MotoNews.pl

Ściąganie głowicy, m50

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Mam do wymiany uszczelkę pod głowicą (silnik 2.0 m50), zamierzam zrobić to samemu (zawsze musi być ten pierwszy raz). I teraz mam parę pytań:
-na co zwrócić szczególną uwagę,
-w jakiej kolejności odkręcać i przykręcać oraz siły dokręcania (proszę o dane z jakiejś oryg. instrukcji serwisowej)
-jakie oznaczenie ma ta nasadka pasująca na śruby mocujące głowicę (muszę kupić - najlepiej na sztuki)
-co radzicie zrobić przy okazji ściągania głowicy (silnik nie klekotał, nie brał oleju itp, ogólnie stan bdb)
-no i wszystkie porady od fachowców dla laika.

Z góry dzięki.
Ps: Jeżeli ma ktoś jakiegoś service manual do e36(bentley, haynes itd) może być po angielsku, to piszcie na priv. Stawiam za to dobre PIWO.

jak chcesz to dam Ci na plytce zeskanowana ksiazke do E30 bo widze ze jestes z Piły, tam jest opisane jak to sie robi przy 4cylindrowych i 6cylindrowych na co zwrocic uwage momenty dokrecania srub kolejnosc itp itd
Ale mowie to jest do E30 moze Ci posluzyc jako wskazowka chociaz przypuszczam ze momenty dokrecania beda takie same, kolejnosc, wskazowki na co zwrocic uwage... jakby co moj mail Jancza83@wp.pl[addsig]

Podajcie chociaż kolejność i momenty dokręcania/odkręcania??? (jakie nasadki? wew. TORX E10 czy jakieś inny rozmiar)

Witam.
Jesli moge cos doradzic.
Jezeli nie sciagales nigdy sam glowicy w samochodzie to lepiej byloby gdybys to robil pod okiem jakiegos znajomego fachowca.
Twoj silnik to 20 24v i jest przy nim duzo rzeczy ktore mozna latwo i niechcacy uszkodzic. A poza tym dochodzi tu jeszcze kwestia rozrzadu ktory trzeba rozebrac i zlozyc.
Jesli chodzi o kolejnosc to zaczynajac od srodkowych dwoch srub i na zmiane po jednej raz z na lewo gorna i na prawo dolna pozniej na na lewo dolna i na prawo gorna i tak do konca.
Dokrecac trzeba na dwa razy tzn najpierw troszke (1/2-2/3) sily a potem calkiem. Mozna jeszcze po 15-30 min dokrecic o 1/4 obrotu wszystkie sruby.
Sila z jaka nalezy dokrecac powinna byc napisana na opakowaniu uszczelki. A klucz to to trzeba dopasowac ale z tego co pamietam to cos kolo tego co pisales.
Pozdrowienia.

koledze pekla glowica w 325 e36 1991 wogole jest to dziwna sprawa ba ja myslalem ze ma vanosa a nie ma go i potrzebuje instrukcje jak ustawic lancuch i rolki w tym silniku jak ktos ma to prosze o namiar

http://slave.e-edukacja.pl/~kwkpiotr/skany.htm
może to coś pomoże, ale nie jestem pewny, czy tam jest.

[ wiadomość edytowana przez: krzysiek77 dnia 2005-09-27 13:29:49 ]

Cytat:
2005-09-27 13:28:54, krzysiek77 pisze:
http://slave.e-edukacja.pl/~kwkpiotr/skany.htm może to coś pomoże, ale nie jestem pewny, czy tam jest. [ wiadomość edytowana przez: krzysiek77 dnia 2005-09-27 13:29:49 ]

sorki, ale tam jest chyba tylko instalacja elektryczna

dzieki za dobre checi i czekam na pomoc od innych kolegów