Podłaczenie essiego do kompa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dziś kumpel miał kompa z odpowiednim softem do essiego (pożyczył sobie z pracy bo robił sobie mondeo) i przy okazji postanowiliśmy zdiagnozować moje cudo, w essim jest taka kostka z przodu od strony pasażera, koło drzwi przy podłodze, pod zaślepką, tam sie wpina kompa, niestety u mnie brak tam zasilania i komp nie rusza, bezpieczniki sprawdzone, wszystkie ok. gdzie szukać przerwy? ktoś to przerabiał?

a przepraszam z kad wziasc takowa wtyczke i sofcik do tego?

hmmm, wedlug mnie, to wszystko jest oki, tylko ten interfejs po prostu nie dziala z essim.

Cytat:
hmmm, wedlug mnie, to wszystko jest oki, tylko ten interfejs po prostu nie dziala z essim.

ale komp sie wogóle nie zaświecił, a w mondim działał, wpinaliśmy tam takie cosik do sprawdzania napięcia (kabelek i żarówa i nie świeciło, - wniosek brak zasilania)

No bo tak juz jest w essim, ze jedna z lini jest wylaczona, czy jakos tak. Tylko nie pamietam, czy linia K czy linia L.

Jaki rocznik auta masz ?
Kiedyś w materiałach klubowych była rozpiska tej kostki przy nogach pasażera. Jest właśnie inaczej niz w Fokach i Mondkach.

Tak naprawdę ten komputer został na siłe dodany do essich po roku 1998. Takie wymogi wobec nowych aut nałożyła UE. Pojawił się więc LCD na liczniku, mozliwość testowania auta w nim i nowe złącze podobne do OBD przy nogach pasażera. We wcześniejszych wersjach trzeba szukać starej kostki.

Pozdrawiam
CODI

a ja nadal ponawiam pytanie z kąd wziąść takową kostkę i sofcik? żeby zobaczyć co i jak?

Cytat:
Jaki rocznik auta masz ?
Kiedyś w materiałach klubowych była rozpiska tej kostki przy nogach pasażera. Jest właśnie inaczej niz w Fokach i Mondkach.

Tak naprawdę ten komputer został na siłe dodany do essich po roku 1998. Takie wymogi wobec nowych aut nałożyła UE. Pojawił się więc LCD na liczniku, mozliwość testowania auta w nim i nowe złącze podobne do OBD przy nogach pasażera. We wcześniejszych wersjach trzeba szukać starej kostki.

Pozdrawiam
CODI

mam 96 i jest kostka przy nogach pasażera, tylko zasilanie jakoś do niej nie dochodzi

Cytat:
a ja nadal ponawiam pytanie z kąd wziąść takową kostkę i sofcik? żeby zobaczyć co i jak?

nie wiem czy da sie skołować kabel i soft żeby spiąć essiego do zwykłego PC, ja mówiłem o specjalnym kompie do diagnostyki samochodów kumpel ma bo sobie z pracy pożycza

zasilanie jest na pinie 16

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2005-09-02 22:26:45 ]

Cytat:
2005-09-02 11:53:50, lukas_s pisze:

troche jest tu, ale do nowszych OBD2,CAN,EOBD

nie moge znaleźć takiego co pasuje do naszych, czyli EEC IV z tzw. "szybką transmisją" pamietam , że koszt to przy minimalnej opcji troche ponad 4000(cztery tysiące) zł

Cytat:
2005-09-02 07:53:47, CODI pisze:

Jest dokładnie tak samo, tylko inne piny są podpiete. NP. Jak pin2 i 10 to na pewno odsługuje to protokół J1850PWM, jak 3 i 11 to "szybka transmisja" , pin 7 to linia K protokołu ISO 9141-2 itd. wszystko zależy od posiadanego standardu.

[ wiadomość edytowana przez: Slawko dnia 2005-09-02 22:38:13 ]

nie wiem jak jest w MKVII ale w MKV jest identyczna kostka z tym,ze z nia zaden komputer nie pojdzie-mam znajomego,ktory od lat przy tym pracuje i w takim escorcie jak ja mam(mkV)komputer mozna podlaczyc(pomimo,ze taka sama kostka jak wyzej opisana rowneiz sie u mnie znajduje)tylko przez przejście do zlacz znajdujacych sie pod maska i przez te tez zlacza pod maska robil mi diagnostyke komputerowa