MotoNews.pl

[126 i inne] Szyba przednia klejona czy nie ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytania:

1. Od jakiego roku w maluchu są klejone przednie szyby ?

2 Da się to jakoś rozpoznać (znaczek, numer, szczegół) bez rozbijania jej ?

3. Mam 15 cm pęknięcie + 2 odpryski po kamienach da się naprawić czy jest to niepłacalne/niewykonalne ?

tak szczerze to nawet nie wiedzialem ze byly nieklejone....

1. To chyba nie zależało od roku produkcji, lecz od wyposażenia. Można było sobie "dobrać" i jedne i drugie od samego początku.
2. Przednia klejonka ma pod symbolem BESPO na środku literkę L (Laminowana). Jeśli jest F (Float - walcowana) lub nic nie ma, to jest to wielce prawdopodobnie szyba hartowana.
3. Nie prościej iść na szrot i nabyć całą szybę ?

przednie klejone sa ocechowane pilkington

takiego długiego pęknięcia prawdopodobnie nikt ci nie pokleji,poza tym kleją do 3cm szerokości i krzyczą za to ok 50-80 zł w zależności od rodzaju pęknięcia,a szybaa na szrocie to ok 30-40 zł,szczerze polecam klejoną,jest bezpieczniejsza jak ci w czasie jazdy coś uderzy,nie rozpryskuje sie tak jak hartowana i walcowana,,,sprawdzone na własnej osobie(w malcu).

Cytat:
2005-09-02 17:39:43, kabul pisze:
przednie klejone sa ocechowane pilkington

No nie wiem.... Pilkington to chyba firma brytyjska, która robi szkło przemysłowe. Może w niektórych (albo wszystkich) włoskich malcach takie szyby stosowano, natomiast w rodzimej produkcji zakładało się szyby z jednej z czterech naszych hut, i z tego co mi wiadomo, to żadna z nich takiego oznaczenia nie dawała. A może w niektórych modelach wkładano przednie szyby właśnie pilkingtonowskie, zanim opanowano technologię u nas , ale wątpię w to.

Dzięki za odpowiedzi cytryn.

Szybę mam ze starego malucha i nie byłem pewny czy klejona czy hartowana. Moja trzymała się 3 lata i teraz od odprysku po kanieniu zaczeła pękać kokoło 5 mm dziennie (jak jezdze).

Mają nad "stemplem" 3 numer. A "1" to nieklejone.

według kantowskiej knigi to szyby hartowane miały oznaczenie "FP" i jesli takowego nie było to powinna byc klejona

Ale namotaliście
Może w DF-ach były inne oznaczenia (a może różniły się w różnych latach), ale wg moich mądrych ksiąg przednia szyba hartowana ma FB, boczne i tylna mają F lub nic nie mają.
Mochu cyfra nad stemplem (chodzi Ci o napis BESPO, prawda ??) to nie jest rodzaj materiału, lecz właśnie numer oznaczający zakład produkcyjny.

[ wiadomość edytowana przez: Cytryn_126 dnia 2005-09-02 20:38:17 ]

w el z 94 roku ktorego rozbieralem byla zwykla dziadowska szyba - ktora przy probie wyciagniecia puscila ryse na 30 cm...zwykle bespo

Cytat:
2005-09-02 21:50:50, Pat_kdb pisze:
w el z 94 roku ktorego rozbieralem byla zwykla dziadowska szyba - ktora przy probie wyciagniecia puscila ryse na 30 cm...zwykle bespo

czyli wlasnei klejona a nie dziadowska