Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
soniek Warszawa | 2005-09-04 19:27:36 nie obrażam się, nie obrażam, ale opiszę to jeszcze raz: jakiś czas temu wyczułem śmierdzacy olej, prawdopodobnie ze skrzynii, zapach, jakby się przypalał...., potem skrzynia po ok 30 km przestała działać, tzn. zaczęły się biegi ślizgać i wylał się olej ze skrzynii , o czym jeszcze wspomnę poniżej..........ostanio po odbiorze samochodu od mechanika, ale nie w celu naprawy skrzynii, odpalam silnik, jadę pierwsze 5 km i biegi się zmieniają, potem zaczyna się ślizgać i już nie zmienia biegów....., jak wystygnie znowu działa skrzynia, do czasu rozgrzania oleju w skrzynii, co do tego dymu, to gdzieś z okolic kloektora wydechowego, ale co dziwne, że on wydostaje się, na początku jazdy samochodem, tak właśnie było ostatnio, bo już później, jak skrzynia przestała działać, to tego dymu nie było, chociaż, że samochód chodził jeszcze parę minut, być może to wypalają się resztki tego oleju, co mi wcześniej się wylał, ze skrzynii, a co do jego koloru, to raczej był brązowy, niż czerwony......a wylewał się w ciągu 15 sekund pod ogromnym ciśnieniem, nie żadnymi kroplami, czy małym strumieniem, raczej jakby ktoś wodę z wiadra wylewał!!!!!! |
![]() mariusz_nie_827 Brodnica | 2005-09-05 09:29:21
Sprawdź przewody: skrzynia - chłodnica oleju. pozdr Mariusz |
![]() Brzoza525i BMW Friend BMW 525i Poznań | 2005-09-05 16:48:43 Ja miałem w automacie ten objaw ze ślizganiem jak trochę się rozgrzał zaraz po kupnie. Okazało się że były wytarte wszystkie sprzęgła cierne. Koszt ponad 4000 zł z elementami. Jak normalnie ruszyłem było spoko, potem trochę poszalałem i jak pod domem chciałem wjechać na krawężnik to nawet nie mogłem pod niego podjechać! ;D |
![]() mariusz_nie_827 Brodnica | 2005-09-05 17:01:56
Zgadza się, ale "soniek" pisze, że ucieka mu olej. Wtedy też auto nie może jechać, bo nie ma oleju, a więc ciśnienia i tarczki się niedociskają. Najpierw należy zidentyfikować miejsce wycieku. 4kpln to dosyc drogo za naprawę (wymianę) tarczek po 17-20pln/szt (w koszu jest ich 4 albo 5 szt), ale wiadomo, co się nie zrobi, aby ukachane auto jeździło. ![]() pozdr Mariusz |
![]() Brzoza525i BMW Friend BMW 525i Poznań | 2005-09-05 17:17:59 Tak tak ale ja mówię o tym "przestawaniudziałaniu na rozgrzaniu'" ;D 30 parę tarcz było wymienionych i jeszcze jakieś bzdury :/ |