Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-09-05 11:03:16 sprawdź spalanie. Jeżeli masz LPG z komputerem.To różnica może być znaczna na naszą stratę, często znaczną. |
![]() Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-09-05 11:23:25 A ja odłączyłem, i jechał do 3tyś obrotów, dalej nie chciał, na LPG.
Tom |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-09-07 11:55:02
Przy braku sygnału z sondy Lambda procesor benzyny wchodzi na awaryjny program pracy (powinień wyświetlić "check engine" z conajmniej jednym błędem 13) . Przy czym praca na benzynie bez sondy Lambda to dawkowanie "na ślepo" podwyższonej normy paliwa. Zupełnie nieopłacalne i dla kieszeni i dla katalizatora i pewnie trochę dla silnika. Z kolei przy braku sondy Lambda przy pracy na LPG, efekt zależy od kompa instalacji. Teoretycznie, właśnie to praca na LPG bez sondy Lambda powinna być bardziej bezproblemowa, bo bardziej zależy od ustawień fizycznych instalacji (ciśnienie na wyjściu reduktora, dokręcenie śruby ograniczajacej przepływ, dobranie właściwości i szczeliny miksera). U mnie jednak, 3 lata temu, gdy rozpięła mi się sonda Lambda, na beznyznie pracował dobrze a procesor "Polgas" mojej instalacji LPG "zgłupiał" i efektem było niesamowite zubażanie mieszanki. Pewnie ustawił silnik krokowy na minimum - najgłupsza oprogramowana reakcja procesora (co prawda zmusił w ten sposób do szybkiego działania i samodzielnego odkrycia problemu). Pozdro |
![]() jaro331 Renaut Twingo Bydgoszcz | 2005-09-13 15:13:56 dołącze sie do rozmowy ponieważ ostatnio wymieniałem sondę a bylo tak nie chciał esperak odaplać a jak już udało sie to niby jechał ale sie dławił na gazie gasł co chwilę dopiero jak sie silnik rozgrzał do normalnej temperatury było ok ..już nie wpomnę że tankując 30 l gazu przejechałem na tym 150 km Pojechałem więc do gazownika okazało sie że sonda padła ustawił mi gość w tryb awaryjny ,, pojechałem kupić nową za 130 zł niby orginał GM bo bo te tańsze bardzo szybko padają made in Thomson i w tej chwili jest ok w mieście na 30 l gazu 290 km rewelka i auto chodzi normalnie a nie krztusi sie jak poprzednio
pozdro ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-09-13 15:33:41 Wszystko ok, ale...
gdy silnik jest zimny to lambda nie dziala, tzn komputer "olewa" sygnaly z lambdy, wiec nie wiem jak padnieta sonda moze popsuc cos na zimnym silniku |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-09-13 15:51:40 oo to niezwykle cenne info dla mnie (chodzi o inny samochod) czy sonda lamba ma bezposredni wplyw na rozruch i prace zimnego silnika?? mi sie wydawalo ze "zimna" sonda nie daje sygnalu wiec tak jakby jej nie bylo..prosze o ewentualnie wyprowadzenie mnie z bledu ![]() |
![]() Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-09-13 16:02:40
Może jest tak że sygnału nie daje, ale zamyka obwód, a jak jest odłączona to komp głupieje. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-09-13 18:01:43
dobra dobra..ale uszkodzona sonda (nie odlaczona) tez zamyka obwod wiec uszkodzenie sondy inne niz przerwanie przewodu nie powinno raczej wywolywac takich obajwow.. zreszta robert potwierdza zdajsie moje przypuszczenia |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-09-14 11:58:31
Jest wiele publikacji o tym, że dopiero rozgrzana sonda Lambda wchodzi na "właściwe" charakterystyki pracy. Ja, mając dostęp codziennie do sygnału sondy, widzę, że od pierwszego prychnięcia spalinami sonda Lambda pokazuje napiecie (lub jego brak). Wniosek z tego jest taki, że na zimnym silnikiku ten sygnałna pewno uwzględniany jest przez procesor. Przy czym procesor benzyny, na pewno, ma zadanie dodatkowego lania benzyny na efekty jej skraplania na zimnym metalu. |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-09-14 12:05:51 a moze ktos mi powie po co są lambdy 4 przewodowe, wiem 1 przewód sygnał, 2 nastepne to podgrzewanie, i ostatni to masa, ale w czym one sa lepsze, mozna takie spotkac w oplach np w silniku c20ne to co niby jest podobne do naszego w espero ma lambde 3 przewodowa bez dodtakowej masy,
wiktor |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-09-14 12:16:20
Przy zimnym silniku komputer pomija sygnaly plynace z sondy i dziala w tzw trybie otwartej pętli (open loop). Wówczas czas wtrysku, a tym samym skład mieszanki jest ustawiany na podstawie tps,cts,mat,map i vss wg parametrow zapisanych w pamieci. Tak jest napisane w serwisowce, zreszta skanerem albo interfejsem mozna sprawdzic w jakim trybie pracuje ECU (otwarta/zamknieta petla). Gdy sonda sie rozgrzeje parametry wtrysku (czas otwarcia wtryskiwaczy) sa korygowane wg jej wskazan. Ponadto ECU pracuje w 4 roznych trybach 1. bieg jalowy 2. przyspieszanie 3. jazda ze stala predkoscia 4. WOT - przyspieszanie z gazem do deski |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-09-14 12:25:10
No i znalazł się dobry człowiek, który podpowiedział, że te 2 dodatkowe kabelki w niektórych modelach, to podgrzewanie sondy L.. W poprzednim liscie napisałem, że dla mnie, przy jeździe od 3-ej ![]() Dla mnie i mojej isntalacji LPG to raczej wystarczjaąca wiedza. Dla dokładnych programów sterowania wtryskami benzyny to widocznie niewystarczajaco dokładna informacja i temu sluży szybkie podgrzanie sondy Lambda. Jednak, mnie walą wszystkie dopracowane programy sterowania pracą na benzynie, jeśli to i tak przegrywa na starcie ze zwykła instalacją LPG w Esperaku. |
![]() Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-09-14 12:32:08
To u mnie tryb WOT nie działa ![]() ![]() |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-09-14 12:35:37 a nie "buczy" ci czasem jak wcisniesz do konca ??? |
![]() Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-09-14 13:08:53
No troche buczy, tak jakby się zalewał, czy cuś... ![]() |
![]() jaro331 Renaut Twingo Bydgoszcz | 2005-09-14 13:32:46 Powiem tak mam dobrego gościa od gazu i powiedział , że generalnie sonda która niby działa niby nie , nie ma to znaczenia na benzynie żadnego , sonda jest potrzebna do gazu na tej samej sondzie można jeździć na benzie ale już na gazie nie .. To jest zdanie gazownika a naprawdę gość zna sie na rzeczy |
![]() Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2005-09-14 13:34:43
Pewnie piszesz o jeździe na LPG - zapomnij o prostym przełożeniu tematu programów procesora benzyny na pracę na LPG. |
![]() Tom69 Passek B4 Combi Piaseczno | 2005-09-14 13:57:33
No na LPG, chociaż jak raz zaszalałem i zrobiłem to samo na PB to efekt był ten sam. |