BMW strzela jak nie ma gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak jade na gazie jest wszystko ok, nie ma problemów ale jak gaz sie zkończy to nastepuje strzał w kolektor i tylko co może to wyskakuje z obejm i wogóle poczym trzeba jechać na serwis gazu i wszytko ustawiać od poczatku. W seicento , które mam na gaz poprostu przy końcówce gazu auto traci moc lub zaczyna szarpać (podobnie mam mój kumpel w tigrze i ojciec w lanosie). Wie ktoś co to moze być ?? (instalacja jes zwykła).U mnie w aucie jest nastepująca kolejność urządzeń. Puszka z filtrem -> mixer->klapa od gazu-> przewód powietrza-> kolektor. W jednym warsztacie samochodowym mówił mi facet ,że powinna być inna a mianowicie mixer i klapa powinna być przy kolektorze a nie przy filtrze, ma to jakiś sens??
Prosze o pomoc

No cóż, nie jestem instalatorem, ale z tego co się orientuję to mikser i klapa p-wybuch. powinny być jak najbliżej kolektora, gdyż właśnie w takiej sytuacji jak opisujesz, kiedy mieszanka jest za uboga, zbiera się ona w tej przestrzeni pomiędzy mikserem i dolotem i w sprzyjających warunkach następuje jej zapłon. Tak więc teoria tego faceta ma sens. W ogóle im krótsza droga gazu (szczególnie w fazie lotnej) tym lepiej.

Witam .
Z tego co piszesz to mixer masz dobrze zamontowany ale niestety w tym aucie nie dojeżdża się gazu do końca chodźby dlatego ,że wypalają się tym sposobem zawory a przy dodatkowo ubogiej mieszance strzela.

Cytat:
2005-09-05 12:45:59, Wielebny pisze:
Jak jade na gazie jest wszystko ok, nie ma problemów ale jak gaz sie zkończy to nastepuje strzał w kolektor i tylko co może to wyskakuje z obejm i wogóle poczym trzeba jechać na serwis gazu i wszytko ustawiać od poczatku. W seicento , które mam na gaz poprostu przy końcówce gazu auto traci moc lub zaczyna szarpać (podobnie mam mój kumpel w tigrze i ojciec w lanosie). Wie ktoś co to moze być ?? (instalacja jes zwykła).U mnie w aucie jest nastepująca kolejność urządzeń. Puszka z filtrem -> mixer->klapa od gazu-> przewód powietrza-> kolektor. W jednym warsztacie samochodowym mówił mi facet ,że powinna być inna a mianowicie mixer i klapa powinna być przy kolektorze a nie przy filtrze, ma to jakiś sens?? Prosze o pomoc

Człowiek uczy się całe życie . Dzięki Croma za wyprostowanie

Cytat:
2005-09-06 20:22:49, croma1 pisze:
Witam . Z tego co piszesz to mixer masz dobrze zamontowany ale niestety w tym aucie nie dojeżdża się gazu do końca chodźby dlatego ,że wypalają się tym sposobem zawory a przy dodatkowo ubogiej mieszance strzela.

Dziękuje za informacje.