Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-09-07 08:19:35 z prawej patrzac od tylu auta tylne kolo kreci sie z wiekszym oporem niz lewe - lewe praktycznie oporow nie ma.
sprawdzalem przy malowaniu hamulcow - beben praktycznie czasem sie blokuje a ja nie wiem od czego jest to zalezne. jak sie powali w linke srubokretem to raz troche lepiej raz troche gorzej. jak sie rozrusza jest ok - chociaz ciezko mi bylo sam beben obrocic, zeby pomalowac go z wszystkich stron. denerwujace i stresujace... ... co da sie w tym przypadku zrobic, rozumiem ze rozkrecenie bebna rowna sie zapowietrzeniu hamulczykow wiec chyba musialbym spuszczac plyn i w ogole ?? ![]() jakbym sie za to nie chwytal to bym sie pewnie nie przejmowal ![]() reczny na pewno nie jest sciagniety za bardzo bo nie blokuje kol na zakretach. czy na poszczegolne kola reczny reguluje sie osobno? linka przy spuszczeniu recznego jest dosc luzna... |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-09-07 08:45:32 Wymien łozyska na nowe SKF i bedzie OK |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-09-07 08:56:26 A więc po koleji:
NIE! Skąd taki pomysł?
Krzyżak TAK! Ale młotek? Raczej tego sposobu nie polecam, to nie maluch i walenie młotem nic nie da. W Espero są samoregulatory na zapatkę, którą trzeba trochu zwolnić.
Linka ręcznego działa równo na 2 koła. Wyjątek! Zatarta w środku linka przy którymś kole. Sprawdź: 1. Pracę linki czy dobrze odbija 2. Luz na piaście (łożyska) 3. Skutecznośc ręcznego - rozpędź auto do 20 i zaciągmnj ręczny. |
![]() the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-09-07 09:12:36 Młotkiem to jeżeli już tylko opukać bęben, a ściągać ściągaczem. Niestety na piaście na 99% będzie zapieczony i ciężko będzie schodził. Trzeba by jakiegoś roost off'a lub cycuś w tym stylu, odczekać i ściągać. Albo więc linka się gdzieś blokuje, jest zardzewiała i nie odpuszcza szczęk albo łożysko. Nic się nie powinno zepsuć, zapowietrzyć etc po ściągnięciu bębna ![]() |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-09-07 10:06:01 [quote]
W Espero są samoregulatory na zapatkę, którą trzeba trochu zwolnić. [quote] Ano właśnie - można spróbowac poluzować na tym dynksie - w ten sposób można regulowac każde koło oddzielnie, choć... jeśli nierówno łapie z jednej strony a nikt przedtem tam nie gmerał to może właśnie samoregulator poszedł albo cylinderek nie odbija |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-09-07 10:20:39 Ja tam zawsze bebny sciagam opukujac mlotkiem z kazdej strony i ciagnac reka. Nie wiem co tam moze sie popsuc od uderzenia mlotkiem ![]() Czesciej niz linka zacieraja sie blachy przynitowane do szczek, za ktore ciagnie linka. Wystarczy to przesmarowac i o ile linka nie zaczela jeszcze pekac bedziemy miec naprawde dobry reczny. ![]() |
![]() Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-09-07 10:36:45 Mlotkiem to se mozna..........
Zdejmij dekielek ktory zaslania lozysko. Wyciagnij zawleczke, odkrec nakretke i masz kolo w reku razem z bebnem i szczeki na widoku. Cale kolo latwiej sciagnac niz mocowac sie z samym bebnem. Jak juz sie z tym uporasz to dobrze jest zeszlifowac ranty- tak na przyszlosc. Jesli chodzi o kiepsko dzialajacy reczny to ja tak mialem. Zlamala mi sie blaszka przy samoregulatorze. Znalezienie jej nie bylo latwe. Pozniej wymienilem linke i jest OK. Hamulec jak brzytwa. Na odrobinie piachu mozna obrocic auto ![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2005-09-07 10:37:03
Młotkiem ja tez delikatnie opukuje bębny, tylko, że Rafał napisał, "potem walic mlotkiem ?", więc dla przestrogi: nie walimy tu młotkiem, tylko opukujemy kilka razy, ![]() ale jak mamy już rant na bębnie to raczej nic nam to nie da. ![]() W takim przypadku właśnie luzuję, cieńkim śrubokręcikiem, samoregulayor, by szczęki się zeszły. Raczej nie polecam ściągania na "siłę" ściągaczem. Oczywiście nigdzie nie jest powiedziane, że coś się urwie, ale lepiej dmuchać na zimne. No i oczywiście przy składaniu najlepiej przesmarować wszystkie ruchome części smarem grafitowym. Nie polecam snarowania będna ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-09-07 10:42:04 nosz kurcze - przeciez do bebnow zaglada sie co 10 kkm a przez ten dystans nie ma prawa sie zapiec!! Jesli ktos tam od nowosci nie zagladal to teraz sam sobie jest winien jesli musi palnikiem grzac piaste.
U mnie nie ma problemu ze zdjeciem bebna - odkręcasz śrubke i powoli delikatnie opukujesz beben - nie ma bata - musi zejsc! Cwikus - jak najszybciej zajrzyj do środka, bo możliwe że okładzina szczęki odchodzi od niej. Grozi to zablokowaniem koła i poślizgiem z którego przy duzej predkosci nie wyszedlby nawet collin! |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-09-07 22:34:47 Świetna odpowiedź ![]() |