MotoNews.pl

Gaz do peugeota 206 1,1

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam kilka zapytań odnośnie instalacji lpg w peugeocie 206 1,1 .
Mianowicie noszę się z zamiarem włożenia instalacji z sekwencyjnym wtryskiem gazu, której koszt wynosi 3300 złotych.
Mój średni miesięczny przebieg to 1000 km. Proszę bardzo o poradę czy ktoś już montował instalację gazową w 206-ce wyposażonej w ten silnik lub zna kogoś kto już to zrobił, proszę o informacje czy było to dobre posunięcie czy też nie, czy były jakieś problemy, czy były dodatkowe koszty, czy z autem coś się działo, jak wyglądała sprawa w zimie?zaproponowano mi instalację butli w kole zapasowym, czy to dobrze czy lepiej byłoby włożyć ją do bagażnika?Proszę także o obiektywną ocenę opcji montażu instalacji z sekwencyjnym wtryskiem gazu w 206 1,1! Proszę o poradę gdyż chcę być dobrze poinformowany przed dokonaniem decyzji o założeniu gazu!

Pozdrawiam!

Witam.
Mam pytanie z którego roku jest ta 206 -stka.

witam ponownie!
mój 206 jest z rocznika 2004(kupiłem jako nowy, w salonie w marcu tego roku,ale był to rocznik 2004)...w dalszym ciągu proszę o fachową doradę
pozdrawiam!

dołączam się do pytania.
Również zastanawiam się nad zagazowaniem Peugeota 1.1 z 2000 roku.
Pozdrawiam
J_K

Panowie mam Cordobe 1,4 spalanie na benzynie 5,8 szosa , 7,5 miasto .Obecnie na gazie 8 szosa , ponad 10 miasto.
Załozyłem drogą sekwencja DT GasSystem. Jestem po 3 regulacjach - i nic! zero poprawy ....

Zakładanie gazu w małych silnikach chyba mija się z celem. Tyle co moje to pala 2-litrówki z 50% wiekszą mocą.

Silnik w Cordobie to zupelnie inna sprawa.

Pug ma niski przebieg i swobodnie zrobi 120.000 km. czyli zajmie mi to 4-5 lat. Zdaje sobie sprawe ze tak maly silnik ma male osiagi a co dobiero na gazie, ale oszczednosci moga byc znaczne. Dlatego szukam kogos kto trenowal gazowanie na tym silniku.

witam!

właśnie, w dłuższej perspektywie to sie robi bardziej przystępne...ponieważ tak jak już przedmówca wspomnial rozmawiamy tu o długoletnim użtkowaniu 206, tak jak w moim przypadku to napewno 5-6 lat! Więc korzystając z kalkulatora opłacalności da się zauważyć, że zajmie to około dwóch lat zanim zwruci się instalacja ale potem to oszczędności są bardzo znaczne.
A padło stwierdzenie, że spalanie gazu w stosunku do paliwa będzie znacznie większe, czyż więc stwierdzenie instalatora o spalaniu większym NAJWYŻEJ do 1 litra w stosunku do benzyny jest błędne, czy próbuje on mnie zwodzić i obiecywać coś co jest niemożliwe. Moje spalanie po mieście wynosi teraz troszke ponad 7 litrow/100km. Prosze o opinie!

pozdrawiam

A więc byłem u gazownika i zaproponował Bigaza (cokolwiek to miałoby znaczyć) na wtrysku. Koszt 3300 po małej znajomości (kolega tam robił 6 aut i stąd ta nić przyjaźni).
Kolektor mam plastykowy.

Trudno mi ocenić zestaw i cenę.
Zdecyduję się też raczej na butle w bagażniku, bo jest on mi niepotrzebny.

Czekam na głosy krytyczne i inne rozwiązania.

Witam. Użytkuje juz 2-gi samochód "na gazie". Pierwszy to Astra Classic 1,4 która po mieście zużywała ok 9 l benzyny a gazu potrzebowała ok 11 l. Teraz mam Toledo 1,8 i oczywiście zużycie jest większe: 11 l benzyny i ok. 13...14 l gazu (z klimą).
Jak widać i co dla mnie jest juz oczywiste zużycie gazu jest o ok. 15..20% większe od benzyny.
Ponadto (co jest b. istotne dla mojego przypadku) jeżdżąc "na gazie" przemieszczam sie ze świadomością że kosztuje to dużo mniej więc pozwalam sobie na znacznie bardziej dynamiczniejszą jazdę. A to wiadomo dodatkowo przyczynie sie an apetyt silnika na gaz.
PS Obecnie instatalacje gazowe znacząco potaniały. Ja do TOLEDO 1,8 20V z 2002 zakładałem w sierpniu instalację sekwencyjną ze zbiornikiem w kole za 2.800 PLN.

A czy jest to toledo 1,8 turbo 20V???Pytam bo mój Tata także rozważa ewentualność włożenia sekwencji do passata 1,8 turbo 20V! Jak sie autko sprawuje na gazie?były jakieś spadki mocy?
Słyszałem opinie takiej treści, że na gazie ten akurat silnik z turbo pracuje lepiej niż na paliwie!

1,8 20V bez turbiny. Nie zauważam utraty mocy i jeździ OK. Pali ok 15% więcej gazu niz benzyny

Witam!
Mam kolegę który jeżdzi 206 na gazie ale jest to silnik 1.4 75km.Od początku miał same problemy,nosił się z zamiarem wymontowania instalacji,dużo bym musiał pisać aby to wszystko opisać. Teraz trochę optymizmu: miał kiepskiego fachowca i żle dobraną instalacje,nie polecam OMVL do tego auta jeśli już to BRC lub rodzimy Elpigaz.
Co do małego silnika to miałem Corsę na gazie z silnikiem 1.0, i paliła mi 7.5 gazu na 100, co prawda była trochę słabsza ale jak tanio jeżdziłem!!!!!!!!!!!!!

a czy mógłby mi ktoś powiedzieć, który producent instalek jest lepszy? Brc czy Lovato ?