MotoNews.pl

Dokrecanie pokrywy zaworow.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moze ktos zna momenty i kolejnosc dokrecania srob pokrywy zaworow ? A moze w omie to nie ma znaczenia (w co watpie) ? Machanior robil mi to 2 razy i nadal cieknie. Raz k.twa dal stara uszczelke, pozniej walnal na silikon i wtedy mi nerwy poscily wiec sam sobie zrobie tylko brakuje mi tych danych.

Mam tylko dane z A - ogólnie zasada: od środka ruchm spiralnym w prawo

7 - 8
3 - 4
2 - 1
6 - 5
10 -9
tu jest przód z korkiem wlewu oleum

A czu uszczelkę trzeba czymś dodatkowo smarować czy idzie jak jest?

Dzieki soltys cos juz to mi mowi draakhul - oczywiscie idzie jak jest, przeciez to jest uszczelka korkowa najczesciej

Zgodnie z manual service pokrywę zaworów w silnku 2 litry OHC przykręcić momentem 8 Nm
6 2 3 7

5 1 4 8

gdzie 7 i 8 są przy wlewie oleju.

W silnku 2 litry DOHC śruby pokrywy dokręcać na krzyż momentem 8 Nm.

Musisz dać silikon na uszczelkę dokładnie i równomiernie bo inaczej będzie cieknąć. Przy każdym odkręceniu pokrywy wymieniaj na nowo silikon ew. uszczelkę. Ten typ (2.0xev) tak ma. Przerabiałem to na kilka sposobów. Teraz mam spokój bo mechanik pobawił się z silikonem.
Dodatkowo odma do butelki
Powodzenia

Czyli w A nie smarujemy a w B smarujemy? O to chodzi czy coś pokręciłem?

Cytat:
2005-09-09 09:30:30, draakhul pisze:
Czyli w A nie smarujemy a w B smarujemy? O to chodzi czy coś pokręciłem?

Hehe. Jeżeli masz silnik 2.0XEV w Omie A to smaruj

Hehe, nie mam

Zbynio moze masz jakis patent na ta odme ? Wiesz recycling oleju silnikowego w tym silniku to kluczowa sprawa

Mam patent
Przyjedź na zlot to Ci pokażę

Oczywiscie bede tylko jak cie rozpoznam w tlumie klubowiczow ?

Po awatarku
Mam tak samo debilny uśmiech

Zbynio: Przypomniałem sobie Ciebie - ten zastanawiający brak czwórek i reszty w uzębieniu

Gudzy: Jak załapiesz się na Net Membera i dostaniesz się na ftp - to w katalogu arty i np. w moim "Solltys" leży parę papierków z instrukcjami jak skręcać śrubki."

Dzieki Soltys, juz nie moge sie doczekac

Cytat:
2005-09-09 12:06:39, Solltys pisze:
Zbynio: Przypomniałem sobie Ciebie - ten zastanawiający brak czwórek i reszty w uzębieniu

A może tak nowa uszczelka zamiast tego silikonu załatwiłaby sprawę..

Ja jeszcze raz na temat uszczelki: jaka jest lepsza, korkowa czy gumowa? Ceną co prawda różnią się ponad dwukrotnie, lecz przy rzędzie wielkości 7 i 16 zeta to żadna różnica.

Podpytaj Brutala-23 , w sobotę widziałem jak w warunkach poligonowych wymieniał czujnik wałka rozrządu i właśnie uszczelniał pokrywę zaworów.
Z tego co wiem dojechał na tym do domu, więc myślę że najlepiej Ci doradzi.

Do wymiany czujnika położenia wałka rozrządu nie trzeba zdejmowań pokrywy zaworów. Jest dostępny od strony napędu rozrządu. Wiem bo wymieniałem, ale to było w warunkach garażowych.