Biopaliwa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie przeczytałem w internecie że rafineria w Czechowicach rozpoczeła produkcje biopaliwa do diesli w jego sklad wchodzi 20% dodatek oleju rzepakowego cena za litr to 3 zł koszt produkcji 1 litra to 1,6 zł końcowa cena jak powiedział dyrektor rafinerii wynika z braku konkurencji w tej chwili jest taki popyt na to paliwo że rafineria nie daje rady odbiorcami są głównie niemcy w artykule tym jest również powiedziane że do zwykłego oleju napędowego bez zadnych obaw można dolewać 25% oleju rzepakowego jadalnego który w hurtowni kosztuje 1,9 zł za litr bez obawy o oszkodzenie silnika wypowiadają się kierowcy którzy praktykują to od dawna jak myślicie czy nasze bmw by to przełknęły wiem również że są sprzedawane instalacje typowe na olej rzepakowy czekam na opinie

[ wiadomość edytowana przez: piotrfire dnia 2005-09-09 11:17:08 ]

u mnie na osiedlu jezdzi jeden koles na oleju roslinnym, ma taka instalacje i chyba nie narzeka (fiat ducato 2,8 jtd)

w bydgoszczy otworzyli pierwsza stacje gazu ziemnego i podobno litr kosztuje tam 80 groszy a instalacje cng niestety kolo 8000zl, jak bedzie kosztowac tyle co wtrysk gazu lpg to zakladam ;]

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-09-09 11:24:24 ]

Cytat:
2005-09-09 11:08:17, piotrfire pisze:
Właśnie przeczytałem w internecie że rafineria w Czechowicach rozpoczeła produkcje biopaliwa do diesli w jego sklad wchodzi 20% dodatek oleju rzepakowego cena za litr to 3 zł koszt produkcji 1 litra to 1,6 zł końcowa cena jak powiedział dyrektor rafinerii wynika z braku konkurencji w tej chwili jest taki popyt na to paliwo że rafineria nie daje rady odbiorcami są głównie niemcy w artykule tym jest również powiedziane że do zwykłego oleju napędowego bez zadnych obaw można dolewać 25% oleju rzepakowego jadalnego który w hurtowni kosztuje 1,9 zł za litr bez obawy o oszkodzenie silnika wypowiadają się kierowcy którzy praktykują to od dawna jak myślicie czy nasze bmw by to przełknęły wiem również że są sprzedawane instalacje typowe na olej rzepakowy czekam na opinie [ wiadomość edytowana przez: piotrfire dnia 2005-09-09 11:17:08 ]

czyli tych biopaliw nie można kupić na stacji, mimo że Rafineria Czechowicka jest odemnie 25km. A co do oleju rzepakowego to podejrzewam, że nasze m21 spalą wszystko oprócz wody...

Cytat:
czyli tych biopaliw nie można kupić na stacji, mimo że Rafineria Czechowicka jest odemnie 25km.

przeciwnie to jest zwykły dystrybutor przeczytaj na wp w dziale biznes

Cytat:
że nasze m21 spalą wszystko oprócz wody...

i nie mylisz sie ja swoim tds jakiś czas temu śmigałem na czystym rzepakowym i nic sie nie działo pozatym ze za mna śmierdzało gillem

Cytat:
2005-09-09 14:43:29, hz10 pisze:
i nie mylisz sie ja swoim tds jakiś czas temu śmigałem na czystym rzepakowym i nic sie nie działo pozatym ze za mna śmierdzało gillem

mowisz naprawde??? bez zadnych przerobek ??? czy sobie wszyscy jaja robicie

Cytat:
mowisz naprawde??? bez zadnych przerobek ??? czy sobie wszyscy jaja robicie

powaga

Cytat:
2005-09-09 14:43:29, hz10 pisze:

Ciekawość mnie zżera,dlaczego już na rzepaku nie śmigasz?Tylko dlatego że śmierdziało frytkami?

nie dlatego że jeżdże benzynowcem a żółta strzała idzie do żyda ale kto wie jak nie sprzedam i złoża ropy sie wyczerpią......

Cytat:
2005-09-09 11:21:47, tolo84 pisze:
u mnie na osiedlu jezdzi jeden koles na oleju roslinnym, ma taka instalacje i chyba nie narzeka (fiat ducato 2,8 jtd) w bydgoszczy otworzyli pierwsza stacje gazu ziemnego i podobno litr kosztuje tam 80 groszy a instalacje cng niestety kolo 8000zl, jak bedzie kosztowac tyle co wtrysk gazu lpg to zakladam ;] [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-09-09 11:24:24 ]

stacji wcale nie trzeba mozna tankoewac z instalacji domowej tylko trza nabyc specjalny kompresor
mysle ze 8000 przy cenie 80 gr to tez nie jest zla inwestycja oczywiscie jak ktos sporo jezdzi po oczywiscie po okolicy okolicy

Cytat:
2005-09-10 03:49:21, pawełO pisze:
stacji wcale nie trzeba mozna tankoewac z instalacji domowej tylko trza nabyc specjalny kompresor mysle ze 8000 przy cenie 80 gr to tez nie jest zla inwestycja oczywiscie jak ktos sporo jezdzi po oczywiscie po okolicy okolicy

No wlasnie tylko po okolicy bo nie dosc ze malo stacji to jeszcze zasieg maly. Jeden zbiornik mieści ok 12m3 gazu czyli samochód który pali 10litrów na 100km przejedzie ok 120km. mozna zamontowac np 2 butle ale kazda z nich pusta wazy kolo 60-70kg :/

Nie mogliście mi o tym powiedzieć zanim kupiłem benzynkę ;] ?

Cytat:
2005-09-10 09:58:30, Brzoza525i pisze:
Nie mogliście mi o tym powiedzieć zanim kupiłem benzynkę ;] ?

Przeciez ja już dawno pisałem że jeżdżę za 1,60zł... czasami

a jak ze spalaniem ile pali ?

Cytat:
2005-09-12 11:30:51, pawełO pisze:
a jak ze spalaniem ile pali ?

Jeżeli mnie pytasz to mi pali tyle samo co paliwa za 4zł. Ale za 1.60zł. to nie jest biopaliwo... A powiedzmy, że na 100km mam norme 8l. Czasami wyjdzie mniej czasami trochę więcej. pzdr

Jeztom trudno mi w uwierzyć ze jeździsz na 100 procentowym oleju rzepakowym bo jest gęstrzy i miał by problem przejść przez filtr.

gdzie kupujesz taki tani olej

Jutro sprawdze ale w proporcji 60% oleju rzepakowego 40% oleju opałowego

wyczytałem to na wp:

Pewna firma przerabia silniki diesla w taki sposób, że można do baku lać czysty olej roślinny. W Bydgoszczy za taką przeróbkę trzeba zapłacić 1200 zł. To cena najprostszej instalacji.
Przeróbka polega na zamontowaniu drugiego zbiornika na paliwo, filtra, pompy oleju i wymiennika ciepła, który podgrzewa olej roślinny oraz czujnika temperatury - mówi właściciel firmy Robert Kolasiński. Rozruch następuje na oleju napędowym, a później przełącza się silnik na olej roślinny.
Przy czym nie musi to być tylko olej rzepakowy. Można jeździć na każdym oleju roślinnym

Cytat:
2005-09-13 10:58:24, kotrad pisze:
Jeztom trudno mi w uwierzyć ze jeździsz na 100 procentowym oleju rzepakowym bo jest gęstrzy i miał by problem przejść przez filtr. gdzie kupujesz taki tani olej

Ja wogóle nie jeżdżę na oleju rzepakowym...
Tak napisałem:
Cytat:

Ale za 1.60zł. to nie jest biopaliwo

pomyliłem sie - piłem do hz10

ale juz wyczytałem w necie ze jest to możliwe i na alegro sprzedaja instalacje za 650 zl co jest absurdem za pare wężyków

ja tam jeździłem na czystym bez zadnych podgrzewaczy fakt że w lato w zimie byłby problem

dzisiaj dojechałem do pracy bez zadnego problemu- pachnie plackami i nie dymi

plecam