| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ramzes22 bydgoszcz | 2005-09-09 17:00:45 Jak wymienic filtr oleju w espero 1.5 ? Trzeba spuscic olej ? Moglby ktos mi to wyjasnic,krok po kroku ;] Jaki filtr kupic ? (dobry i niedrogi) Pozdro. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-09-09 17:04:28 Czlowieku, jak masz takie problemy to kup sobie ksiazke Morawskiego do Espero, moze tam jest to opisane...
- oczywisice, ze trzeba spuscic olej - filtr trzeba kupic "do Espero" Wiec tak 1. kupujesz olej 4l i filtr oleju "do Espero" 2. jedziesz na jakis kanal 3. spuszczasz olej (wykreca sie taka srube) 4. odkrecasz filtr oleju (dobrze miec przyrzad, chociaz inaczej nigdy nie probowalem odkrecac, moze sie da) 5. wkrecasz nowy filtr oleju 6. lejesz nowy olej az na bagnecie poziom dojdzie do wskaznika MAX |
ramzes22 bydgoszcz | 2005-09-09 17:48:18 mechanikiem nie jestem ,wiec pytam.po to jest forum.
a jak ci sie nie podoba to nie odpowiadaj. |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2005-09-09 19:04:31 Tak czy siak są serwisy gdzie kupując olej i filtr wymianę masz za darmo (czyt.w cenie ) a sama wymiana to koszt 15 zeta. Nie ma co się brudzić i męczyć. Straszne pieniądze to nie są. Też kiedyś chciałem wymienić samemu olej i filtr, ale nawet przyrządem nie mogłem odkręcić filtra. "A co tam się będę męczył" powiedziałem i wysupłałem te 15 zeta Trochę abstynencji czasami też nie zaszkodzi idę sobie piwo otworzyć bo mi zaschło w gardle![]() |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-09-09 19:26:13 Po pierwsze -
samodzielna wymiana powoduje ze zostajesz z 4 litrami przepracowanego oleju, z którym nie wiadomo co zrobic Po drugie - Jesli nie mozesz odkrecic filtra - wbijasz w niego z boku śrubokręt na wylot i tak stworzoną dźwignią odkręcasz filtr bez problemu. Po trzecie - przy montażu nowego filtra należy posmarować jego uszczelkę olejem i przykręcić dość mocno, ale z wyczuciem ręką (nie przyrządem). |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2005-09-09 20:51:39 Zaleca się przed przykręceniem filtra napełnic go olejem + posmarować olejem uszczelkę filtra. |