MotoNews.pl

Przednie kolo sie grzeje??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem od nie dawna zauwazylem ze jedno przednie kolo strasznie mi sie grzeje Moze ktos wie co jest przyczyna

Prawdopodobnie zapieczony zacisk tego koła kloki nie odbijają i trąc cały czas o tarczę hamulcową grzeją koło.

co znaczy koło - opona, hamulce czy co...
Mi się opony i hamulce grzeją dość mocno, po dobrej jeździe opona ma ze 60 (albo więcej) stopni, ale tak ma być.

Generalnie cala Felga (nie da sie dotknac reka- a droga bez problemu dotykasz) To moze rzeczywiscie od zaciskow ale podnosilem furke ostatnio i i krecilem kolami i chodza tak samo nie ma znacznych oporow

Jeśli podnosiłeś i faktycznie nic nie tarło to zrób to jeszcze raz dla pewności. Objaw typowy dla trących klocków.
Jak sprawdzisz i faktycznie nic nie trze podczas kręcenia ręką pozostaje jeszcze łożysko w przednim kole, może się zatarło i się grzeje .... choć w to wątpię.
Innej możliwości grzania się felgi raczej nie ma.

polecam zmienic jeszcze przewody elastyczne

Witam. Ja mam pytanie czy ktoś wymieniał może uszczelki przy zacisku (chodzi tu o tłoczek oraz te na swożniu zacisku) jak do tego się zabrać?

Cytat:
2005-09-11 21:57:32, ketang pisze:
Witam Mam problem od nie dawna zauwazylem ze jedno przednie kolo strasznie mi sie grzeje Moze ktos wie co jest przyczyna

Mam to samo z lewym kołem. A u Ciebie ktoore?

Tez Lewe Bede Musial jutro rozebrac ten zacisk i oblukac go dokladnie.

Mi też grzało się bardzo prawe koło!
Przyczyną jak się okazało po długiej dwu-tygodniowej walce był...
... zatkany przewodzik elastyczny co dochodzi do zacisku.
Czyli tak jak powiedział mazzi19
Sprawdzić najlepiej tak:
odkręcić przewodzik od zacisku i sprawdzić czy wycieka płyn Hamulcowy!. Powinien cieknąć! Jak tylko kapie - WYMIENIĆ.
A grzeje się bo pod wpływem nacisku na pedał hamulca płyn hamulcowy pod wysokim cisnieniem dociera do tłoczka w zacisku. Hamulec niby działa, ale po zwolnieniu ciśnienie w Zacisku ma bardzo utrudnione wyrównanie się i długo to trwa a klocki trą o tarcze. Jak chwile postoi po jeździe to wszystko wraca do normy i koło się kręci. Ale za mały przekrój wężyka (przytkany lub rozwarstwiony) powoduje długotrwałe zaciśnięcie tarczy hamulca i GRZANIE!!
Wężyki to groszowa sprawa! lepiej wymienić na nowe!

nie taka groszowa jakiś rok temu wymieniałem przewód giętki z prawej strony do mk7 i zapłaciłem coś ponad 50 pln .

Umnie sie grzeja oba wymieniulem tarcze zaciski dobre wezyk drozny poprzednie tarcze tarly zacisk od wewnetrznej strony na jednym kole mniej na drugim bardziej a felgi sie grzeja i slychac jak cos trze wyje. Ktos wie co to moglo by byc? Jeszcze jedno pytanko czy jak podniose auto to te kola maja idealnie sie krecic bez oprow czy troszke moze byc oporu

z tego co ja wiem to rozpedz samochod do 80km/h (najlepiej slychac )i zacznij skrecac w lewo i w prawo (zalezy ktore kolo sie grzeje ) jezeli wszystko jest oki z ukladem hamulcowym a slychac jakies szumy to przy skrecie w lewo lub w prawo powinno s
ie nasilic to szumienie wiec jezeli nasila sie szumienie to znaczy ze to jest lozysko piasty i od tego tez moze sie grzac kolo nie wiem czy dobrze wytlumaczylem jak macie jakies pytania to piszcie .pozdrawiam