MotoNews.pl

Gaźnik Hyunday Pony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Bardzo proszę o pomoc!!!!
Mam problem z gaźnikiem. Cały czas dławi i próbuje gasnąć, jeśli nie wyciągnie się ssania gaśnie natychmiast. Takie problemy są cały czas, nie tylko wtedy gdy jest nie rozgrzany. Przede wszystkim pojawiają się wtedy gdy zwalnia się i dojeżdża np. do skrzyżowania, wtedy nim szarpie. Czy można samemu wykonać remont gaźnika? Jeśli tak to może ktoś ma jakieś instrukcje jak to zrobić? Z góry dziękuję.

sprawdź najpierw czy pompa dobrze podaje

a masz moze zalozona instalacje gazowa?? ja tak mam ze jak auto dobrze sie nie rozgrzeje to jak ostro hamuje albo skrecan w lewo to spada mi z obrotow czasem zgasnie calkiem, na twoim miejscu sprubowalbym troch epodciagnac mu obroty biegu jalowego moze masz za niskie.

Ja bym stawiał na uszkodzony elektrozawór wolnozamykający, potem na załącznik termiczny EGR, potem na EGR. Ze wskazaniem na to pierwsze. Tyle na szybko mi przychodzi do głowy. Może tak:
najpierw sprawdź filtr paliwa, świece zapłonowe (ile na nich przejechałeś???)
Potem sprawdź czy przypadkiem nie rozłączył się elektryczny przewód podłączany do gaźnika- właśnie on jest od zaworu wolnozamykającego. Żeby sprawdzić sam zawór trzeba go wyjąć z gaźnika i nie jestem w stanie tu przez forum wyjaśnić jak to zrobić.

Jak coś to mam prawie sprawny gaźnik- jedyna niedobra w nim rzecz to korpus komory pływakowej- ukręciły się i zostały w nim śruby mocujące pokrywę zespołu pomp przez co nie można jej dokręcić i cieknie paliwo. Ale korpus można założyc od innego gaźnika. Reszta elementów gaźnika w 100% sprawna (sprawdzane) poza puszką próżniową która troszke już nie jest hermetyczna.
Co do EGR i jego osprzętu też wszystko mam w pudelku leży ale czy jest sprawne- nie wiem (nie jest to z mojego samochodu)

Jeszcze coś: w ASO praktycznie nie mają żadnych części do gaźników- pytałem.

a ja powiem tak, miałem taki problem w twmtym roku i okazało się że popsuła się cewka zapłonowa, dławił się , gasł, strzelał i takie tam, obojętnie czy jechał na benzynie czy na gazie, dałem to do elektryka, powiedział że urwał się jakiś drucik powutował i DZIAŁA a łosie z Bobrownik Śl. z hyundai już chciały mi gaźnik wymieniać. sprawdź na wszelki wypadek kable wysokiego napięcia i świece, wyjmij kopułkę z rozdzielacza i sprawdź styki czy czasem nie są zaśniedziałe ( zielonkawy nalocik) i czy grafitowy styk na środku jest dość wystający ( jego niepróbuj czyścić bo on ma być taki czarnyi odstający od kopułku). jak to nie pomoźe to dopiero wtedy gaźnik, ja na tym gaźniku mam przejechane bez remontu 170tys km !!! i póki co ( odpukać w niemalowane) działa. więc sprawdź to wpierw - najlepiej jedź do jakiegoś zaufanego swojegoo mechanika - nie koniecznie do HYUNDAI serwis - bo do nich czuję miętę.
pzdr