| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_Gepard_ LOB WETERAN Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2005-09-13 20:13:47 Sprawa dość pilna,wiec jak ktos mnie odesle do wyszukiwarki to zabije i powiesze na haku
Mam na oku autko,ale jest na niemieckich blachach, koles powiedziel,ze moze je wyrejestrowac,ale tablic z czerwonym paskiem zalatwial nie bedzie,bo nie chce mu sie latac po urzedach.Facet jest totalnie niedodzialany,wiec musze myslec za niego a w tych sprawach sie nie znam. Autem bez ubezpieczenia nie bede sie kulal 200 km po Polsce,zeby zarejestrowac. Z drugiej strony facet chce mi auto pod dom przyprowadzic,ale papiery+blachy zabiera i dopiero wtedy jedzie do niemiec wyrejestrowac,rezulatat taki,ze zostaje bez kasy i papierow i nie mam pewnosci czy papiery dotra do mnie. Czy to prawda,ze zalatwienie ubezpieczenia w Niemczech to taki problem(pomijajac kwestie kasy oczywiscie)??? Jesli koles nie chce mi tych blach zalatwic to troche zaczynam podejrzewac,ze auto jest jakies trefne. Wystarczy z tymi papierami na policje podjechac-beda cos wiedziec??? Kurde, nie kupuje aut codziennie i pojecia o tym nie mam,a auto jest w miare ladne i w normalnej cenie. Poradzcie cos bo mam dzis z nim gadac |
robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2005-09-13 20:31:08 Na twoim miejscu to bym z nim tam jechał i tam załatwił wymeldowanie i wzioł celne blachy koszt 130 euro z ubezpieczeniem na 2 tyg. W tą opcje bez papierów to bym się nie pchał |
kielkac | 2005-09-13 20:37:01 kupienie ubezpieczenia w niemczech razem z czerwonymi blachami (ktore robi sie na miejscu) to pikus. trwa to z 30-45 minut moze i po zawodach...
jak sobie pomysle ile to trwa u nas, to od razu krew zalewa... |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-09-13 20:38:37 Witam!!!
Po pierwsze to zaden problem z rejestracja auta, mozna to zrobic w prawie kazdym miescie, nawet malym. Po prostu ubezpieczenie i celne tablice sa na kierowce, ktory nim bedzie jechal, ale kosztuje to wszystko w komplecie ok 150 euro. Po drugie to moze np konczy mu sie tuv i wie, ze na dluzszy okres mu go nie zarejestruja. Po trzecie duzo ludzi tak robi, ze przyjezdzaja tutaj, tam wymeldowuja i przysylaja papiery, ale trzeba to robic z kims zaufanym. NIGDY nie gódź sie na to z kims kogo nie znasz. Jak chcesz, to powiedz mu niech podrzuci na zółtych (tańszych) tablicach na niemcy, a Ty wez laweciaza i przewiez sobie autko do domu te 200km. Inaczej jedz z kims sam, tam kup, jedz z gosciem wyrejestrowac i kup celne. Przy zakupie celnych sprawdzaja numery w biurze itp, wiec auto powinno byc ok wtedy. Jakby co, to pytaj, troche ich juz przyprowadzilem ![]() |
_Gepard_ LOB WETERAN Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2005-09-13 21:04:08 Koles to auto juz ma w Polsce,wiec pewnie dlatego nie chce mu sie jechac wyrejestrowac auto i kupowac blachy,a tak tylko zawozi tam papiery i auta nikt nie musi tam ogladac.Zreszta TUV tez mu sie chyba konczy
Tylko kwestia jest tego typu,czy ja mam w Polsce mozliwosc sprawdzenia czy z autem jest wszystko ok, czy jesli podjade na policje z tym to beda cos wiedziec,czy auto np. nie jest kradzione? Z drugiej strony nie znam sie na tych niemieckich papierach i nie wiem jak to wszystk powinno wygladac. Gdy odbieram od niego auto wystraczy mi tylko brief,wyrejestrowanie i umowa? |
kielkac | 2005-09-13 21:12:02 jesli auto jest w polsce, to wystarczy je wymeldowac.
ty musisz miec umowe, wymeldowanie i brief. to wszystko... |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-09-13 21:32:42
Żeby dostać celne blachy w Niemczech (te z czewonym paskiem - w sumie najlepsze) bryka MUSI mieć TUV i spaliny ważne co najmniej PÓŁ ROKU. |
_Gepard_ LOB WETERAN Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2005-09-13 21:54:30 A przy rejestracji auta w Polsce trzeba miec jakies papiery przetłumaczone dla urzedasów?
Umowa bedzie po polsku,ale co z reszta? Sprawa wyglada tak,ze koles zostawia mi auto pod domem i razem jedziemy do D. to wyrejestrowac. Moga byc jeszcze jakies haki w tym?? |
DanDan HONOROWY WETERAN BMW Świętochłowice | 2005-09-13 22:14:31 Gepard sprawdz czy to jest OMEGA
oj powodzonka i stalowych nerwów DanDan |
_Gepard_ LOB WETERAN Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2005-09-13 22:37:58
To nie Omega, to tylko Omega Beee
A stalowe nerwy sie przydadza, bo im wiecej wiem tym mniej |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-09-13 23:01:51 trochę pobiegasz po urzędach:
jak załatwi ci wymeldowanie i blachy by dojechac do miejsca docelowego w Polsce to czeka Cię: złożenie wniosku o naliczenie akcyzy w U. Celnym (oczekiwanie na odbiór paierów pewne)7+dni w tamtym roku to i po 25 dni się czekało zrobienie przeglądu uiszczenie tejże naliczonej akcyzy do U.C przetłumaczenie: Breifu, wymeldowania, umowy/Faktury biegniesz do U.skarbwego celem złożenia wniosku o zwlonienie z podatku Vat (czy coś podobnego ) więc i kolejne oczekiwanie ~7dni
i automatycznie uiszczenie kolejnej opłaty (~150zł?) nie pamietam odczekałes kilka/kilkanaście dni i idziesz z przetłumaczonymi dokumentami do wydziału komunikacji płacisz 670 zł , dajesz te wyszystkie zebrane wcześniej kwitki, odbierasz blachy i dow. rej tymczasowy za kilkanaście dni znów zap....sz do wydz. komunikacji celem wymainy dow. tymcz. na normalny szczerze , pi...e takie bieganie wolę juz szukac aut zarejestrowanych w Polsce, bo jest z czego wybierac |
jon Omega C Chorzów | 2005-09-13 23:07:48
[ wiadomość edytowana przez: jon dnia 2005-09-13 23:09:14 ] |
Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2005-09-13 23:11:51 dlaczego piszecie, ze ma przetłumaczyc wymeldowanie??
Miałem kontakt przy 6 sprowadzonych samochodach, które teraz jeżdża na polskich blachach i przy zadnym nie potrzebne było tłumaczenie wymeldowania?? Tłumaczona była tylko umowa/faktura i brief Pozdrawiam |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-09-13 23:16:31 a po ch...j paniom urzedniczkom dokumenty w obcym języku?
skoro wymeldowanie jest niezbędne to i warto znac jego treść, a nie każda pani Gienia z urzedu włada niemieckim
a może zalezy to od władz samorządowych?
w Wlkp. tłumacznie jest obowiązkowe |
_Gepard_ LOB WETERAN Ognisty Rydwan Zeusa Centrum krainy uśmiechu | 2005-09-13 23:21:44 Tez wole juz zarejestrowane,ale Mega wierz mi nic nie moge upolowac ładnego(a to klimatronica nie ma,a to cała do malowania, a to zaniedbana w srodku jakby sie stado krow paslo itd.),nie mam czasu zwiedzac Polski-mam dosyc.
|
derbeste Warszawa | 2005-09-13 23:23:03 Brief, Abmeldebescheinigung, Kaufvertrag - Karta pojazdu, poświadczenie wyrejestrowania, umowa kupna sprzedaży. Jako tłumacz przysięgły robiłem setki tych papierów i za każdym razem handlarz/klient chciał do rejestracji cały zestaw. |
Gozer LOB NET MEMBER MV6 Siedlce | 2005-09-13 23:23:41 Z tego co pamietam to briefu nie trzeba tlumaczyc przynajmniej w Siedlcach. Ja nie tlumaczylem |
Adrian_M Mazda 323F BJ DiTD Ostrowiec Świętokrzyski | 2005-09-13 23:36:46 ja nie tlumaczylem wymeldowania i wszyscy znajomi tez nie...
Gepard jeśli bedzie wszystko OK z wymeldowaniem to bierz
[ wiadomość edytowana przez: Adrian_M dnia 2005-09-13 23:52:25 ] |