MotoNews.pl

Regulacja wolnych obrotów.reduktor lovato

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam pytanie wyczytałem gdzieś na forum że srubka na parowniku (ta na górze) służy do ustawienia obrotów na biegu jałowym miałem taki problem(na benzynie ruszałem na samym sprzegle i z przyzwyczajenia na gazie chciałem też i mi niestety gasł ) troche podkręciłem obroty ta srubke i nastapiła znaczna poprawa(nie dusi się obroty minimalnie większe . I teraz tak czy nalezy jechać na regulację jeszcze raz? wydaje mi się że to nie ma żadnego wpływu są to tylko wolne obroty.Czekam na wypowiedz kogoś obeznanego w tym temacie aha do czego słuzy to pokretło niżej takie niebieskie? (nie to na samym dole)

Intalacja II generacji

[ wiadomość edytowana przez: sebek131 dnia 2005-09-14 22:59:55 ]

Sebek, to niebieskie to regulacja składu mieszanki, a to które podkręciłeś to regulacja I przelotu, czyli umożliwienie parownikowi odparowanie pewnej ilości gazu bez udziału podciśnienia. Jeśli nie odkręciłeś za dużo (akurat mały ruch tej śruby powoduje spore zmiany) to ok. ale jak otworzyłeś przelot za mocno to może Ci nie spalać całego gazu na postoju i będzie Ci śmierdziało pod machą, albo nawet w kabinie. Dobrze by było sprawdzić na analizatorze skład spalin, albo przynajmniej zmierzyć napięcie na lambdzie im wyższe tym mieszanka bogatsza, a im bogatsza tym niespalonego gazu więcej, oczywiście zakładając, że reszta silnika jest w najlepszym porządku.

Danek powiedz mi jeszcze jak zmierzyć napięcie

Podpinasz miernik (voltomierz cyfrowy np. jakiś tani z marketu) pod sondę. Minus albo do masy sondy - jeśli takową ma, jak nie ma to do minusa aku - plus do wyjścia sygnału sondy. Ważne, żeby wpiąć się bezpośrednio pod sondę, a nie np. do ECU, bo wtedy będziesz czytał sygnał emulatora z kompa gazowego. Napięcie powinno oscylować w granicach 0,35-0,7V, jeśli częściej i dłużej pokazuje powyżej 0,5V to masz za bogatą mieszankę, jak poniżej 0,4V to za uboga i należałoby skorygować ustawienia kompa LPG, albo parownika tą drugą śrubą (od składu mieszanki). Tylko zanim cokolwiek pokręcisz to zrób sobie jakieś znaki, coby wrócić do wyjściowych ustawień, jakby Ci się nie udało skorygować ustawień, bo może być różnie i potem będziesz mnie "błogosławił".

Dobra sprawdze wieczorem jak przekroczy zakres to pojade na regulacje sam nie bede grzebał. Dzięki za popdpowiedz
Pozdrawiam