MotoNews.pl

Verbindliche bestellung

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kupilem samochód w niemieckim komisie jako dowód zakupu otrzymalem "verbindliche bestellung" przetłumaczyłem to i znaczy ze to jest zamówienie auta !? czy auta w DE kupuje sie na taki dokument ? prosze o odpowiedzi osób, które nabyly samochód na ten sam dokument i rejestrowały go w kraju.

powinienes dostac z komisu umowe kupna sprzedazy z podpisem tego kolesia z komisu.

np taka

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-09-15 14:11:33 ]

mam podobny dylemat, autko które chce kupic jest na białych blachach, a ja nigdy nie widziałem niemieckich papierów,szukam kogos z wrocka ,kto może mi pomóc

W czym Ci można pomóc??

planuje zakup 7, to bedzie moje pierwsze bmw,jak dla mnie jest ok, ale oglądałem ją sam, problem jest taki ,że stoi ona na tablicach wywozowych, umowa jest wypełniona w połowie, nie widziałem w życiu niemieckich dokumentów,czy mógłbyś mi pomóc w zakupie autka, chodzi mi o opinie i legalnośc papierów, oczywiście odwdzięcze sie za pomoc

Generalnie nie widzę przeszkód w tym aby Ci pomóc , no może jedną, ale za to poważną we wtorek mam egzamin warunkowy i do tego czasu jestem zakopany w książkach , ale po wtorku jak najbardziej możemy podziałac w temacie jeśli możesz się wstrzymać to ok jeśli nie to zagadaj do mnie na priv podam Ci numer kom. i postaram pomóc przez telefon wytłumaczę Ci jakie dokumenty musisz mieć i na co zwrócić uwagę pomyśl i daj znać

powodzenia na egzaminie poczekam do wtorku ,moze damy rade w srode do gościa podjechac,szczegoły ustalimy na priv

podstawa to brief, reszte mozna sobie samemu w domu napisać... zero schiz

Poza briefem potrzeba jeszcze Abmeldung - dokument potwierdzający wyrejestrowanie auta w Niemczech.Jeżeli chodzi o umowę to nie radzę samemu wypełniać bo to jest fałszerstwo i grozi chyba do 7 lat pozbawienia wolności. lepiej zeby były dwa takie same egzemplarze, u kupującego 1 i u sprzedającego 1. Urząd Celny ma prawo do sprawdzenia u sprzedającego umowy i jak porówna to będzie kłopot.

Cytat:
2005-09-15 22:40:44, Wojtii pisze:
powodzenia na egzaminie poczekam do wtorku ,moze damy rade w srode do gościa podjechac,szczegoły ustalimy na priv

Nie dziękuję, choć przyda się z pewnością bo jak go nie zdam to spadam z 5 roku na 3 cóż takie życie ustalimy coś na privie we wtorek na wesoło lub na smutno

[ wiadomość edytowana przez: kornat dnia 2005-09-16 19:04:28 ]

Nie wiem w czym WY widzice problem, ja osobiscie sprowadzam samochody z niemiec juz troszke czasu i nigdy nie mialem takich problemow!! Najwazniejsze dokumenty i jedyne potrzebne to brief i abmeldun (wymeldowanie) rachunku i umowy nie musisz miec !! Sam pozniej piszesz wpisujac sobie np. 50 eu i jazda.. fakt ze trzeba choc troszke umiec niemiecki w pisowni pzdr...

Cytat:
2005-09-17 10:54:16, __Arczi__ pisze:
Sam pozniej piszesz wpisujac sobie np. 50 eu i jazda.. fakt ze trzeba choc troszke umiec niemiecki w pisowni pzdr...

to racja ja tez sobie wzialem od niemca druga pusta umowe zeby w razie czego uzupelnic z inna cena jakby sie czepiali w urzedzie. duzo ludzi tak robi i jakos nikt nie siedzi 7 lat

tia,tylko ze fajnie jest obejrzec autko z kims kto jezdzi podobnym,a ja niestety niemieckich dokumentów na oczy nigdy nie widziałem,a jezyk niemiecki obcy mi jest

Cytat:
2005-09-17 11:21:15, tolo84 pisze:
to racja ja tez sobie wzialem od niemca druga pusta umowe zeby w razie czego uzupelnic z inna cena jakby sie czepiali w urzedzie. duzo ludzi tak robi i jakos nikt nie siedzi 7 lat

Sam tak zrobilem tydzien temu.. wzialem druga pusta umowe, Helmut jeszcze mi wytlumaczyl co i gdzie mam wpisac, zeby bylo dobrze.. zreszta, oni juz dobrze wiedza ze u nas jest ta pierd...ona akcyza i wystarczy powiedziec slowo, a juz Niemol kuma baze.

Ja wpisalem 500 EUR nas umowie i jestem chyba rekordzista Urzedu Celnego, bo wszyscy mieli po 10 EUR (jeden koles widzialem ze ma 50 EUR i zastanawial sie czy nie za duzo).

pozdrawiam

wpisales 500 euro ????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba jadles cos nie swierzego ??? zamiast karmic urzedasow i panstwo mogles dac na dom dziecka

[ wiadomość edytowana przez: __Arczi__ dnia 2005-09-19 10:43:15 ]

Cytat:
2005-09-19 10:42:36, __Arczi__ pisze:
wpisales 500 euro ????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! chyba jadles cos nie swierzego ??? zamiast karmic urzedasow i panstwo mogles dac na dom dziecka [ wiadomość edytowana przez: __Arczi__ dnia 2005-09-19 10:43:15 ]

No niestety... teraz bede wystepowal o zwrot akcyzy.. tylko musze jeszcze gdzies znalezc informacje jak to sie robi dokladnie.

pzdr

No to jednak będziemy oglądali bunie na wesoło bo zdałem
Wojtii tak jak ustaliliśmy na privie będę w okolicy godz. 21 to się zgadamy i dokładnie umówimy
pzdr.

Cytat:
2005-09-15 12:22:09, dzygit pisze:
kupilem samochód w niemieckim komisie jako dowód zakupu otrzymalem "verbindliche bestellung" przetłumaczyłem to i znaczy ze to jest zamówienie auta !? czy auta w DE kupuje sie na taki dokument ? prosze o odpowiedzi osób, które nabyly samochód na ten sam dokument i rejestrowały go w kraju.

JA TEZ KUPILEM I UMOWA BYLA NA TAKIM DRUKU. Jak poszedlem tlumaczyc dokumenty to tlumacz powiedzial mi ze tego mi nie uznaja w wydziale komunikacji i innych urzedach. Przekreslil i napisal chyba "Kaufvertrag".. potem wszystko juz bylo dobrze. Mam nadzieje ze to rozwiazuje Twoj problem.

pozdrawiam

No to będziemy mieli nowego klubowicza byliśmy z Wojtim oglądać tą siódemkę no i ją zakupił

No i teraz co kraj to obyczaj. U mnie nie wymagają Abmeldungu(potwierdzenia wymeldowania) jeżeli napiszesz oświadczenie że ci w Niemczech nie wydali (zależy to od Landu większość wydaje) ale jak ci napisze Niemiec Kaufvertrag na druku wiążącego zamówienia to niestety nie przejdzie.