MotoNews.pl

Daewoo Matiz jaka instalacja gazowa?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Przymierzam się do zainstalowania gazu w matizie. Zastanawiam się nad instalacją jedno-wtryskową, i instalacją sekwencyjną. Jak mi możecie doradzić która lepsza???
Ponoc przy jedno-punktowym wtrysku może dojśc do uszkodzenia kolektora. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Pogol

E tam
Załóż II generację i luz. Nie słuchaj więcej porad od tych osób.
Dla przykładu - podobni spece założyli teraz kumplowi w Lanim instalkę bez ŻADNEGO kompa, na śrubę i skasowali go na... 2000 PLN
Ciekawe jak teraz przegląd przejdzie

Co prawda to prawda, ja też rozmawiałem wczoraj ze swoim kumplem i namawia mnie na inst II generacji, bo miał u siebie w clio i nie miał problemów. Jednak gdzie nie dzwonie o założenie wszyscy z instalatorów założą taką jednak nie ponoszą odpowiedzialności za uszkodzenie kolektora (plastikowy), wspopminają o częstszych przeglądach, zużyciu większym o ok. 20%.
Fakt jest że instalacja z sekwencyjna jest o 50% droższa bezpieczniejsza, ale czy warto płacić tyle kasy?
Pozdrwiam Pogol

II generacia i juz!! W plastik montuje sie 3 grzybki i jest super, swego czasu pracując u gassownikow montowalismy wlasnie takie i nie bylo z tym problemow.

W serwisie zaproponowali mi instalacje II generacji za 2300, i sekwencje za 3600 wszystko firmy Lovato. Co myślicie o tej firmie i tak ogólnie??
Z góry dzięki za pomoc i podpowiedzi.

ja za 2 generacje dalem 1600 , ale gdyby nie przeglady i inne takie gówna , to bym na wlasne zyczenie kazal zalozyc 1 generacje - zadnych problemów wywalilem na takiej 180 000 km polonezem ( wtrysk 1 -punktowy), znam dobry sposób na regulacje - bez zadnych analizatorów, a trafia w 100% ( regulowalem sam , a potem jechalem do znajomego na analizator - wychodzilo idealnie) wiec po kazdym zatankowaniu innego gazu , na stacjio od razu sobie przeregulowywalem - wio i co ciekawe - miedzy gazem shell , a zwyklym potrafilo byc 3/4 obrotu sruby różnicy wow .... a nie to co ta cholerna elektronika - sam nie wyregulujesz , te huje reguluja na parkingu , hamowni nie maja .. a plakac sie chce....

Do epero 1.8 wsadziłem II gen za 1700 zł butla wkoło, pełne wskazanie, soft bingo 3 więc można sobie pod kompa podłączyć
i samemu przestawiać. Dzisiaj umówiłem ciocię z lanoskiem 1,6 16v za 1800 i matiego którym jeździ mój brat za 1850 zł - wsadzą mu to samo tylko dołożą zawory na kolektor ( niektórzy mówią, że się ich potem szuka po ulicy) i ma być ok! Zobaczymy ale z tego co mówią ludzie którzy u tego typa montowali w matizkach nie mają problemów.

Instalka w matizie załóżona - koszt całkowity z wymianą filta powietrza, świec i tankowaniem 1920 zł. Założone zostały 2 klapy na kolektorze i system załącza się przy przygazowaniu ale wówczas gdy obroty spadają. Z tego co się dowiedziałem to w matim problemem są zawory - reg. mechaniczna i należy je wyrególować i wówczas nie ma problemów ze strzałami.