| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dwozniak opel omega B (2.0 16v) Kielce | 2005-09-16 09:13:02 Co myslicie o tym pogladzie na wlascicieli Omesi, co w artykule:
Nieudolny jak policjant [...]katamaranie? Czy moja Yamaha rozpędzona do 120 km/h jest dla postronnych ludzi większym zagrożeniem niż rozpędzony do tej samej prędkości Opel Omega napakowany dresiarzami? Śmiem wątpić. Bezdysku[...] (oczywiscie nie chodzi mi o opinie, tylko jak gdzies pisza o Omegach, to na grupie warto przytoczyc )
Ale artykul jak najbardziej na miejscu, polecam. |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2005-09-16 12:19:32 nie wnikając w klimat omegowo-dresowe, to gość (jak sam napisał na początku) w większości pier**li bez sensu. Np o tym, że większość wypadków z udziałem motocykli jest powodowana przez samochody głupek nie zdaje sobie sprawy, że niestety przecinak jadący z prędkością ponad 150 jest tyleż mało widoczny co nieprzewidywalny w swoim zachowaniu. I choćby był najlepszym kierowcą na świecie, nie może wymagać od nikogo aby:
go zauważył przewidział jego manewry w ogóle spodziewał się w tym miejscu kogokolwiek jadącego z taką prędkością. Problem polega na natężeniu ruchu i podświadomej chęci utrzymania jakiej takiej płynności. Często włączamy się do ruchu po bardzo pobieżnym sprawdzeniu czy nic nie nadjeżdża np z lewej strony. I często czas poświęcony na ocenę sytuacji jest zbyt krótki na dokładną ocenę prędkości (jeżeli w ogóle delikwent zostanie zauważony). Podświadomie zakładamy też, że nikt nie zbliża się z aż tak dużą prędkością. Bo jak wytłumaczyć zupełnie inne zachowanie podczas np przejeżdżania przez drogę typu krajowa 1 gdzie normalną prędkością jest 150, a można się spodziewać i 200. Ocena sytuacji jest wtedy bardzo dokładna. Jeżeli jakikolwiek motocyklista (bądź kierowca samochodu) porusza się z taką prędkością w miejscach do tego nie przeznaczonych to graniczącą z absurdem hipokryzją jest próba obwiniania kogokolwiek innego za to, że np wymusił pierwszeństwo lub zajechał mu drogę. Mój stosunek do osób które w miejscach niebezpiecznych w sposób drastyczny naginają zasady zdrowego rozsądku jest jednoznaczny: dawcy/debile |
Arturro7 Omega A Nowe | 2005-09-16 12:26:02 Jeśli będąc ubrany w dres, moja Omega pojedzie szybciej, to biegnę czy predzej kupić takowy .
Pozdrawiam. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-09-16 14:25:27 sam jestem motocyklowcem i moja 500 tka do setki robi 5 sek.
ale wiem jedno trzeba wiedzięc gdzie mozna pocisnąc bo z taka zabawka nie ma zartów,a selekcja dawców jest bezlitosna mamy przykład. nie zghodze sie z tym że to wina osób 3 cich że gośc zginał jak sam widze jak tną plastikami przez centrum miasta to sie noże w kieszeni otwierają uważam to nie za głupote tylko za brak logicznego rozumowania ja jeżdze 13 lat na moto i chce żyć i zmienić jeszcze pare bryk ale trzeba MYŚLEĆ NA MOTO za siebie i za innych. to co napisał darti moto podczs wyprzedzania ma taki dopał że nieraz kierowca samochodu nie ma szans go zauważyć pozdro wszystkich posiadaczy moto |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-09-16 22:02:35 ech alicja ty to zawsze cosik dodasz |
Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2005-09-17 01:37:28 Wczoraj moj kolega zabil sie na motorze. Jakis dziadek zawracal Panda...nie zauwazyl....
Mial motor (R1) od 2 tygodni. Choc mysle, ze wina lezy po obu stronach. Ten pociskal ile wlezie, a dziadek patrzyl tylko zeby Pandy nie przytrzec....tylko, ze jemu nic sie nie stalo(auto do kasacji) [ wiadomość edytowana przez: Filipo dnia 2005-09-17 01:38:21 ] |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-09-17 09:02:01 A ja kupię motor, dawno o tym myślałem i ta dyskusja mnie nakręciła.
W/g mnie podejście społeczeństwa na temat motocyklistów jest takie samo jak słynne hasło "balcerowicz musi odejść" albo dres w omedze albo "nie wlewaj syntetyku jeśli wcześniej miałeś mineralny olej" .....można bybyło pisać i pisać. Ja zawsze im zjeżdzam, ustępuje i puszczam przodem. |
Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2005-09-17 17:34:40 Tez staram sie ulatwiac zycie motcyklistom, ale sa tez takie pedaly, i jest ich sporo, co maja to w dupie i jeszcze robia im na zlosc i np sie wysuwaja do srodka drogi (choc czesto spotyka ich kara - upierdolone lusterko boczne od wystawionej nogi) |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-09-18 00:44:58 jak jade w korku i mijam auta środkiem a jakaś k.. która to widzi i specjalnie zjeżdza do środka cobym musiał stać lub latać to mam ochote przywalić pięscią w dach coby sie oduczył
ogólnie motocyklowcy są narwani ale to dobre chłopy
cieszyć można sie z tego że jednak co niektórzy dązą do tego coby kultury na naszych drogach było cosik więcej
f. |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2005-09-18 07:44:20 Motocykliści w Polsce sami ciężką głupotą swych działań zapracowali sobie na swoją negatywną opinię. Nie dorośłi do swoich motorów. W innych krajach scenki z ich udziałem jak u nas są nie do pomyślenia. To co wydziwiają w mistach to przechodzi ludzkie pojęcie. Debilizm niewyobrażalnych rozmiarów. Być może to co mówie jest krzywdzące dla tej normalnej części ale wśród motocyklistów w moim rejonie większość to "szyici" i "drechole" a oni nie grzeszą intelektem.
Pozdrawiam |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2005-09-18 17:55:07
Ja tak zjezdzam i nie jestem k.... ani nie robie tego specjalnie na zlosc. Wiec spokojnie panie "motorek". Na skrzyzowaniach asfalt jest tak pofaldowany przez autobusy albo ciezarowki, ze wszystko sie w aucie trzeisie jak sie po tej tarce jedzie. zjezdzacac do krawedzi pasa, jednymi kolami sie jest na lini, drugimi na srodku i jedzie sie po gladkim asfalcie. Takie jest wytlumaczenie po mojemu tego "zjezdzania na srodek". Z drugiej storny skoro wy motocyklisci chcecie byc traktowani na rowni, to stojcie w korku jak inni a nie sie pchacie. A skoro sie pchacie, to po co ten lament ze was nie traktuja na rowni z innymi uzytkownikami (czyt. samochodami) ? |
kielkac | 2005-09-18 19:21:11
ten sam apel do rowerzystow mam... |
MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2005-09-18 23:28:55 i tu sie koło zamyka
rowarzyści chcą miejsca przy krawężniku,a motocykliści po lewej
najlepiej jechać środkiem,albo wogóle nie jechać, usiąść się wygodnie w aucie na poboczu i obserwować otaczający nas piękny świat |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2005-09-19 01:31:22 pytanie czy ktoś nie traktuje motocyklistów tak jak innych użytkowników drogi??
Lament to chyba dotyczy faktu, że mogliby mieć lepiej niż inni a niektórym kierowcom to akurat się nie podoba. Chyba zatłukłbym bęcwała który urwałby mi lusterko kolanem za wyjechanie na środek. O ile bym go złapał. A gdybym nie złapał to nastepne lusterko zamontowałbym na stalowych prętach i wtedy specjalnie bym się wystawiał . Wtedy cfaniaczek zostawiłby staw kolanowy na ulicy.
Jeżeli KURWA ktoś chce łamać przepisy i kogoś komu się to nie podoba chce ukarać urwaniem lusterka to jest dla mnie śmiesznym debilem. To tak jabym chciał przejechać się chodnikiem i rozjechałbym kogoś kto nie zrobił mi miejsca. WIEM jestem nieobiektywny bo nie jeżdżę motorem. Ale na tej samej zasadzie jadę w korku zamiast po cfaniacku pocinać pasem awaryjnym. I wtedy bez mrugnięcia okiem zjeżdżam na środek aby zajechać drogę cfaniaczkom którzy myślą, że są sprytniejsi i korki to nie dla nich. |
Arturro7 Omega A Nowe | 2005-09-19 07:53:37 Nie mam jednoślada, ale uwazam, że jeśli jest miejsce dla nich na wyprzedzanie, czy omijanie, to niech to robią, byle z głową. Jak dotąd nie spotkałem motocyklisty, który cokolwiek złośliwie by zrobił. Jest miejsce, to niech śmiga, byle mądrze.
Pozdrawiam. |
dwozniak opel omega B (2.0 16v) Kielce | 2005-09-19 08:22:08 Policjanci w radiowozach, nie jezdza pasami awaryjnymi, tylko stoja w korkach. A policjanci na motorkach, w korkach nie stoja, tylko przejezdzaja miedzy autami do przodu. BO TO JEST ZALETA MOTORKOW, A NIE JAKIES TAM "LAMANIE PRAWA". Korki nie sa dla motocyklistow. Rownosc nie ma polegac przeciez na staniu w korkach.... no bez przesady.... A czy ktos zajezdza po zlosci, czy dlatego ze asfalt jest pofaldowany, to juz indywidualna sprawa.
Potrzeba chyba ciagle wiecej kultury. A nuz ten na motorku w korku bedzie LOB-em
|
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2005-09-19 10:11:15 eee, nie doczytałem wypowiedzi innych, proszę o skasowanie mojego posta [ wiadomość edytowana przez: zork dnia 2005-09-19 10:15:45 ] |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-09-19 10:26:15 omijanie korków to nie łamanie prawa
kupcie sobie po skuterku to też bedziecie korki omijać. motocykiel który ma stać a nie jechać lepej zamienić na autko wychodzi na to samo pzdr |