MotoNews.pl

Świeca trójelektrodowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Skodę Fabia 1,4 z 2000r moc silnika 50 kw. kod silnika AME.
Chcę wymienić świece. Mój wybór padł na NGK V-line. Według katalogu
do Fabii potrzebna mi BKUR5ET-10. O ile wiem jest to świeca V-Line 29 trójelektrodowa. Czy takie świece nadają się pod LPG, czy raczej muszę szukać czegoś innego. ? Proszę o sugestie.

[ wiadomość edytowana przez: rawlik dnia 2005-09-16 18:21:03 ]

NGK to dobre swiece

A czy kupisz specjalne swiece pod gaz, czy tez nie, roznicy praktycznie nie zauwazysz. Przy gazie wazne jest raczej regularna ich wymiana tak jak i przewodow WN, filtra powietrza i filtra gazu. Dbajac o te kilka rzeczy masz pewne ze auto bedzie palilo niemalze od przekrecenia kluczykiem nawet w niskich temperaturkach

Do tej pory wymienili mi tylko raz w ASO, przed zainstalowaniem gazu, więc chyba są zwykłe na Pb. Spotkałem się jednak z opinią, że świece trójelektrodowe nie nadają się do silników z instalacją LPG.

Do gazu musi byc mocna iskra - dlatego stan instalacji zaplonowej musi byc (a przynajmniej powinien) perfekcyjny

Ja na samym poczatku wlozylem sagemy 3 elektrodowe i byla tragedia pozatym szybko sie skonczyly .. nie ma jak iskra gaz

pozdr

Ja w swoim poldolocie też miałem założone iskry jednoelektrodowe do LPG i sprawowały się idealnie. Ponadto ponieważ są tanie to bez bólu zmieniałem je co 10 tys. km. Teraz w Audi mam oryginalne NGK trójelektrodowe, ale za krótko jeszcze je mam, żeby coś na ich temat powiedzieć. Jak na razie jest ok. bez problemów, autko oczywiście ma LPG. Tyle, że zauważyłem, iż w tym samochodzie (w przeciwieństwie do wielu innych) energia iskry jest tak duża, że nawet słaba świeca nie robi mu różnicy.

Witam.
Każdy samochód ma inna elektronikę i instalację wysokiego napięcia. Dlatego producent takie a nie inne świece do konkretnego modelu samochodu. I tym podyktowany jest dobor świec niezależnie od stosowanego paliwa. Więc nie wsztstkie samochody tolerują inne świece zarówno producenta jak i ilości elektrod.
Tak więc należy stosować takie świece jakie zaleca producent.