MotoNews.pl

Nadwozie pod napięciem???!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Elo, mam problema otóż praktycznie za każdym razem kiedy przy wsiadaniu bądź wysiadaniu dotknę drzwi to kopie mnie prąd. Wiecie jaka może być tego przyczyna? Tylko nie piszcie plizzz, że może essi się na mnie obraził bo nie miał za co chyba

-----------------
Na stanie Nissan X-Trail 1.6 DIG-T 163 KM 18.09.2017.
Był:
Złomek MKVII 1.6 90 KM HB 5D 10.06.1999,
Asterix H 1.6 116 KM HB 5D 19.12.2011.

chodzi o ładunek elektrostatyczny albo masz niewłaściwe ciuchy albo pokrowce na fotele albo jedno i drugie

Kup sobie gumowy pasek przewodzący prąd montowany był kiedyś bardzo często w polskich autach i problem rozwiązanymasa sie uziemi.wygląda to troche wieśniacko ale....mozna go zamontować gdzieś głąbiej pod autem

a ja spotkałem się z opinią, że to zakłócenia masy(?), bądż co bądż należy sprawdzić (ew. przeczytścić) punkty masy w aucie.
może to zbieg okoliczniści ale po takim zabiegu, problem w moim essim zanikł

Ja mam tak przy wysiadani, prawie zawsze prad mnie kopnie dotykajac drzwi, ale to dzieje sie tylko jak radio sobie pogra i pewnie od niego cos przewodzi..

tez to miałem
znikło po myciu z woskowaniem ..
ale technicznie .. to teoretycznie zalożenie paska antystatycznego spowoduje wg mnie pogorszenie bo auto styka sie z ziemią mocniej (a tak jest odizolowane rezystancja opon) a to nie auto sie elektryzuje tylko szmatki na ludzikach
da sie to rozwiazac ( trza sie nauczyć) ze chwytasz (bedac w aucie np dachu ) i stawiasz noge na gruncie - rozładowało sie przez bucik i po problemie
wiem że brzmi dziwnie ale podobna sytuacje miałem przy sprzecie rtv - po uziemieni obudowy było gorzej
pomogła wykładzinka przy szafie na której stała ów wieża

Odnośnie tych pasków to one naprawde pomagają. A iskra która przeskakuje i czasem jak kopnie to aż łezki się w oczku zakręcą jest powodowana różnicą ''w potencjałach ładunków powierzchniowych'' nie ma to nic wspólnego z zakłuceniami masy pojazdu, niesprawnością elektryki czy czym kolwiek tego typu. To zjawisko zupełnie normalne. Przeskok iskry występuje zawsze wtedy kiedy jedno z powieżchni ma znacznie wyższy ładunek niż druga. Kiedy wysiadamy z auta jesteśmy naelektryzowanie tak samo jak one ale kiedy poszczamy je rozelektryzowujemy się o podłoże i kiedy znów dotykamy auta żeby naprzykład zamknąć drzwi kluczykiem z autka które dalej jest naelektyzowane iskierka przeskakuje na nas. Tak to w zasadzie działa Paseczek zaś ciągle odprowadza ładunki i kiedy różnica potencjałów ładunków elektycznych jest mała też i zaczyna sie z bardzo niskiego pułapu nawet tego nie czujemy. A w ciągu dnia naelektryzowujemy się wielkokrotnie nawet o tym nie wiedząc.

[ wiadomość edytowana przez: Remarq dnia 2005-09-17 10:59:59 ]