MotoNews.pl

[126] ciężko wchodzi trójka i czwórka->skrzynia biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam mały problem z drążkiem zmiany biegów.Wrzócam 1 jest ok z 2 tak samo ale gdy przychodzi wrzcić 3 albo 4 słychac tylko zgrzyt.Juz wyczilem sposób an zmiane na 3 i 4(3 gdy jest 2 wcisnąć do drążek do podłogi do końca w prawo i z calej siły do góry a 4 gdy jest 3 to trzeba dać na luz i delikatnie celowac aby nie wrzucić czasem 2bądz wstecznego)nie wspomne iż jest to bardzo uciążliwe i juz nie raz sie nieźle naszarpałęm z tym drążkiem.Próbowałem już kombinacji z 2 śróbami regulacyjnymi drążka ale to albo nei dawało efektu albo pogarszało sprawe.Czy miał już ktoś taki problem i czy może mi ktoś pomóc??Z góry dzieki za zainteresowanie.Pozdrawiam.

1) sprawdz lizak w miejscu mocowania z drazkiem przy skrzyni i przy dzwigni zmiany biegow nie moze byc luzu na tych polaczeniach
2) jak nie ma luzow to sprawdz czy poduszki pod skrzynia biegow nie sa zerwane.
3) jak i to jest dobre to sprobuj przechylic skrzynie na poduszkach na lewo patrzac od tylu
powodzenia

[ wiadomość edytowana przez: lukaszc dnia 2005-09-17 11:06:00 ]

Najprawdopodobniej lizak, ale też nie wykluczone, że cos więcej;/

u mnie bylo to samo do czasu kiedy zrobilem soboie stabilizator silnika teraz silnik jest bardziej sztywno i biegi wchodza o niebo lepiej

Może wypadła tuleka prowadząca w tunelu ??

a mnei to sie widzi ze to lizak a wsteczny jak wchodzi ?? niema problemow ?? nie wbija czasem 4 ??

Opisze całą sytuacje.Wymienialem cały drążek wraz z tym spodem.Odkrecilem lizak wyjołem cały mechanizm i wstawiłem inny.przykrecilem lizak ustawilem prz drazku te 2 sróby i wszystko było ok.Później cos sie zepsuło 3 zle wsakiwala i 4 a wstecznego nei bylo.Dokrecilem lizak bo okazal sie poluzowany i zaczolem ustawiac biegi.Wsteczny jest normalnie 1 i 2 prawie bo jak wżucam to drażek i tak odskakuje tak jakby na pocycje 3 i 4 ale gdy mam wrzucic 3 to musze docisnac do dolu w prawo i do góry a gdy 4 to zas troche do tylu w lewo i do tyłu.Rozumie cos ktoś z tego bo ja nie bardzo i nei wiem co z tym zrobic

hehe zapomnialem dodac ze przekladalem tez silnik wiec moze te stabilizator
nie wiem dziaisj mimo iz jest niedziel popróbuje

Dzisiaj podnioslem skrzynie bo troche byla opadnieta ,dokrecilem ta sprezune z silnika dokrecilem znowu lizak ale problem nie znikł.Fakt troche sie poprawilo.Juz nei musze sie silowac z drązkiem ale dalej 3 nie wrzucam prosto tylko troche w prawo i do góry a 4 normalnie.

kolega ma podobny problem... jak wrzuca 3 to zgrzyt, ale jak najpierw da 4 a potem na 3 to juz bez problemu. Inne biegi spokojnie wchodzą... wimienił lizak i poduchy pod skrzynią, ale problem nadal występuje.

No to moze synchro 3 biegu poszlo? a 1 i wsteczny wchodza bez zgrzytu? jak ze zgrzytem i luz na pedale sprzegla to jeszcze sprzeglo do podciagniecia pozostaje...

dzisiaj jade do mechanika moze cos poradzi.jak tak to odpisze ci co trzeba zrobic.Pozdrawiam

bylem u mechanika i odwalil taka szope ze myslalem ze padne jak to obadalem.Okazalo sie ze pioduszka jest wytargana on to zobaczyl ale nie chcialo mu sie robic
włozyl kawalek dski ja sprawdzilem biegi i dzialalo.Skasowal mnie na 20 zł ale po drodze deseczka odpadla.Jak to zobaczylem i tam wrócilem to kase oddal i zrobił za darmo
teraz wiem ze jak chcesz miec cos dobrze zrób to sam.Pozdrawiam.

Sam pracuje w warsztacie i znam podejscie mojego bossa do malucha... na szczescie takich manian jeszcze nie odwalal... a potem po naszych drogach nie ma sie co dziwic ze jezdza parchy drutem i drewnem naprawione nie ma to jak poduszki z bisa!
BTW:To jak to bedzie z nagrodami za odgadniecie przyczyn usterki za pierwszym razem? he he!

[ wiadomość edytowana przez: HNT dnia 2005-09-23 18:06:29 ]

hehehe 3 i 4 zrobiona ale teraz przestala wchodzic 2 czy ktos zna tego racjonalne wytłumaczenieZ góry dzieki za odpowiedzi.Nara

Cytat:
2005-09-25 13:17:30, ohiotg pisze:
czy ktos zna tego racjonalne wytłumaczenie

zwała

Literatura na ten temat pisze tak:
- jesli nie wchodzi tobie 1 i 2 przesun dzwignie do przodu odkrecajac uprzednio śruby
- jesli nie wchodzi tobie 3 i 4 przesun dzwognie do tylu

Poprobuj moze to coś pomoże

Graphic: Ciekawą maasz literature, bo u mnie pisze tak: - jesli nie wchodzi tobie 1 i 3 przesun dzwignie do przodu odkrecajac uprzednio śruby
- jesli nie wchodzi tobie 2 i 4 przesun dzwognie do tylu
he he mam racje???
pozdro!!

Cytat:
2005-09-25 22:10:52, HNT pisze:
Graphic: Ciekawą maasz literature, bo u mnie pisze tak: - jesli nie wchodzi tobie 1 i 3 przesun dzwignie do przodu odkrecajac uprzednio śruby - jesli nie wchodzi tobie 2 i 4 przesun dzwognie do tylu he he mam racje??? pozdro!!

jeśli nei wchodzi 2,4 i wsteczny przesunac dzwignie do tyłu.Ale to jest inna sytuacja.Wszystkie biegi wchodza ok ale 2 żle a wczesniej mi 3 żle wchodziła.Podnioslem skrzynie i teraz 2 .Czyli co mam ją zaś opuszczac??

Cytat:
2005-09-25 22:03:50, Graphic pisze:
Literatura na ten temat pisze tak: - jesli nie wchodzi tobie 1 i 2 przesun dzwignie do przodu odkrecajac uprzednio śruby - jesli nie wchodzi tobie 3 i 4 przesun dzwognie do tylu Poprobuj moze to coś pomoże

No to jest naprawd dobre