MotoNews.pl

Długość pasów (pytanie do dzieciatych)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Pytanie dotyczy osób zapinających nosidełko dla niemowlaka na tylnej kanapie - Udało wam sie poprawnie przypiąć? Tzn tak aby część pozioma pasa obejmowała fotelik w zaczepach po bokach nóżek dziecka? U mnie nijak sie nie da... pas za krótki.. tak z lewej jak i prawej strony kanapy

Mnie się udało, ale praktycznie na styk, i trzeba się z tym nieźle namęczyć. Jak masz za krótkie to chyba jedyne wyjście to kupić inny typ mocowania fotelika.
Wcześniej miałem Fiata Marea i muszę powiedzieć że tam nie było tego problemu bo pasy były o kilkanaście lub kilkadziesiąt nawet cm dłuższe.

Mi się nie udało. Zapinałem nosidełko nie do końca wg instrukcji, ale było bardzo stabilne. Możnaby było też zastanowić się nad wymianą pasa, ale nie wiem ile ta przyjemność kosztuje. Może ktoś się orientuje jak wygląda sprawa wymiany pasa bezpieczeństwa na inny-dłuższy?

Ja mam z tyłu zamontowany fotelik umieszczony lekko z prawej strony.
Gdyby był na środku oba pasy boczne byłyby za krótkie, a tak tylko jeden.
Pomogłem sobie taśmą ściągającą, którą wykorzystałem w roli przedłużacza pasa. Nie było potrzeby wymiany pasów a efekt jest taki sam.
Zaznaczam, że nie demontuję fotelika. W przypadku nosidełka, które jest często wyjmowane z samochodu takie rozwiązanie może być mało wygodne.

można jeszcze nosidełko zamontować z przodu i wtedy nie ma tego problemu, może się jedynie okazać że trzeba cofnąć fotel max do tyłu.
Ale jak żonka nie chce jeździć z tyłu to już inna bajka

Ja mam fotelik-nosidełko GRACO.

Rzeczywiście pasy w Espero są delkiatnie mówiąć małe.

Na przednim fotelu zapinam pasy dopiero jak opuszczę pas w słupku na nainiższe położenie.
Ale za to wtedy spokojnie mogę podsunąc fotel.

Jeśli idzie o tył, to tak jak pisze pjacek26 jest to dość kłopotliwe. Jednak wykonalne.
Dlatego mój Michał jeździ zawsze na przednim fotelu, no chyba, że mam dodatkowego pasażera w postaci mojej Mamy (wolę ja wozić na przednim fotelu ) wtedy zapinam go na tlnej kanapie.
Ale zawsze jest to prawidłowe zapięcie.

Normalny fotelik próbowałem zapiąć z tyłu (i tyłem do kierunku jazdy). Po 2 godz. męczarni udało się. Wprawdzie fotelik nie stykał się całą powierzchnią z siedziskiem, ale nic niepokojącego się nie działo. Na szczęście po roku sytuacja się unormowała, bo fotelik wylądował przodem do kierunku jazdy. A pasy są krótkie, bo skośnoocy są kurduplaści.

Ja również miałem podobny problem. Z przodu pasy były na styk, a z tyłu niestety o wiele za krótkie.
Dzieci jeździły więc tylko z przodu. Fotelik to Elios Bebeconfort.
W fordzie pasy z tyłu o dziwo są jeszcze krótsze niż w espero.

Ja zamontowałem ale niezgodnie z instrukcją producenta nosidełka, pasy (tył) za krótkie o jakieś 20-30 cm

Cytat:
2005-09-22 20:53:18, Jacenty pisze:
Ja zamontowałem ale niezgodnie z instrukcją producenta nosidełka, pasy (tył) za krótkie o jakieś 20-30 cm

Moje nosidełko dałem radę prawidłowo zapiąć,
ale tak jak pisałem, jest to dość kłopotline, jednak wykonalne.

faktycznie, miałem ten sam problem, kupiłem fotelik Mars Ramatti,
za jakies 180 zl. Zapina się go z tyłu bez problemu.

Może ten fotelik to też KOREAŃŚKA produkcja

Może ten fotelik to też KOREAŃŚKA produkcja