MotoNews.pl

ślady oleju na tylnej klapie .... :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć all

mam pytaie do uzytkowników omesi z dieslem 2,5 TD (y25td) od jakiegoś czasu moja omega pozotawia ślady oleju na klapie w postaci tłustych plamek , nasila sie to kiedy samochód jest mocno dociążony np tego roku podczas podróży do Chorawcji 4 osoby + pełna paka piwa i żarcia , czasem ciagnę przyczepę i też jest ten sam objaw . Z silnika ubywa oleju na 1000 km jakieś pół miarki na bagnecie , wydaje mi sie iż to ułożyskowanie turbiny przepuszcza i pluje do wydechu , ale to moje domysły stąd prośba do użytkowników tych silników o jakieś sugestie zanim wytargam turbinę dodam jeszcze że auto ma 5 lat 126tys na liczniku i poprzednik najprwdopodobniej sądząc po książce serwisowej oraz nalepkach z serwisu olejowego przejechał ponad 30 tys na jednym oleju 0W - 40 - i to może być przyczyna

za podpowiedzi z góry dzięki i pozdrwiam wszystkich MB

Jak rzuca nie spalonym olejem z rury to turbina

Witam sąsiada zza tzrech ulic. Dawaj z tym do mnie, spalimy, zniszczymy, napijemy się wódki a potem znajdziemy ci jakieś ładne MV6 Pozdrawiam.

witam sasiada
to trzeba albo uciąć albo zaspawać jak mówią fachowcy
palić narazie nie bedziemy a wódka zawsze , omega kiepściutko vectra ,astra ok

pozdro dla maniaków opla

Witam.
Również jestem z TG. Mam x25td.
Przy okazji diagnozowania ostrego kopcenia , jeden z mechaników stwierdził , że jak jest olej na klapie to może być problem z głowiczką pompy wtryskowej.
P.S. Kopcenie nieustąpiło pomimo wymiany EGR-u. Sprubuję jeszcze zaślepić EGR i napiszę o efektach.
P.S.2 Jest już nas kilku z TG może jakiś SPOT.
Krzyś W.

Cytat:
2005-09-20 10:07:08, krzys_wer pisze:
... Kopcenie nieustąpiło pomimo wymiany EGR-u. Sprubuję jeszcze zaślepić EGR i napiszę o efektach. P.S.2 Jest już nas kilku z TG może jakiś SPOT. Krzyś W.

Założę się, że i to nie pomoże. Zostaw egr tak jak jest. Na twoim miejscu zająbym sie raczej sprawdzeniem wtrysków i pompy wtryskowej.

spocik w TG?, nie ma sprawy . Czekamy na propozycje. Wskazane godziny popołudniowe. Pozdrawiam.

A może otworzymy nowy post na "zlotach" Ilu nas jest z TG?? Przyznać się!!!!

czesc Krzys thx za odzew i miło poznać kolejnego włascieciela omegi z TG tego od imshera i motorów nie mniej niz 3 litry znam od małego a zlocie można pomyslec dajcie cynk . A jezcze na temat oleju na klapie u mnie kopcenia prawie że nie ma tylko plamy oleju brrr

Tak sobie dumam.
Czy te plamy na klapie to napewno od oleju silnikowego?
Biorąc pod uwagę fakt, że jeśli olej dostaje się do silnika przez nieszczelną turbinę, to ma on jeszcze do pokonania komorę spalania i katalizator. U mnie w starym dieselku turbina puszczała olej na potegę i jedyny efekt tego to był czarny dymek. A co do plam na klapie. Miałem identyczny objaw dwa razy. W pierwszym przypadku spadł wężyk przelewowy z wtrysku, a w drugim poprzedni właściciel kombinował coś z pompą paliwa w zbiorniku i wyszła uszczelka, co przy pełnym zbiorniku powodowało wylewanie sie paliwa.

No jeszcze ja tu jestem z TG

wczoraj wróciłem z Żyradowa jechłem z przyczepą okoł 1,2 T zrobie fotki to se lookniecie na moją klapę ale mi wydaje się ze to turbina

dzisiaj 18.00?? Tesco??

Może być o 18:00 pod Tesco, zajrzę tam, a jak nikogo nie będzie to @#$$@Q^@. No oczywiście żartuję, ale jak już się ruszę to nie sprawdzę na necie czy się umówiliście

No i dupa!!!! Nabijałem się z sąsiada Madziara i tu cała jeb........a klapa w oleju. Ostatnio po odebraniu omesi od pseudo mechanika nie odpowietrzyli mi układu chłodzącego i chyba się przegrzały uszczelki pod glowicami (120'c przez 15min i potem bum - para jak w filmie amerykańskim). DUPA ZBITA. Podajcie jakiś rekord w robocie tego gówna bo nie wiem ile urlopu brać. Uszanowanko.

Nie rozumie nad czym tu sie zastanawiac jak wali olejem z wydechu to pewne ze turbina
A co do kolegi irmscherMV6 to jeden dzien wystarczy

Biznes od kiedy omegi 2,5V6 mają oznaczenie :2.5 MV6

????

A wiesz ze sam sie kiedys nad tym zastanawiałem i byłem przekonany ze mam V6 ,ale kolega ma taka sama tylko w automacia i ma oznaczenia MV6 i przyznaje sie ze do tej pory nie wiem czym one sie róznia V6 a MV6