Do Fachowców Opony zimowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie, w lecie mam założone opony 175/70/13 w serwisie powiedziano mi że na zimę najlepszy byłby rozmiar 155/80/13 co wy na to ?
Proszę o podpowiedz jaki rozmiar kupić.
Z góry wielkie dzięki
Pozdrawiam
@ F o X @

W każdej " Mądrej " gazecie motoryzacyjnej , zalecają na zimę opony węższe. Sam moim Poniakiem , latem jeżdżę na 175 -kach , a zimą na 155 .

witam ja jak mialem 155 to w zime sobie nie pojezdzilem bo autko niezle plywalo, ale pozniej zmienilem na 175 i jest wszystko ok

ja jeżdze w zimie i latem na takim samym rozmiarze 175/70/13. Wszystko gra i dobrze sie trzyma drogi.

zgadzam się z tym że zimówki MOGĄ być węższe ,ciężar auta rozkłada się na mniejszą powieszchnie styku --->zwiększa "wżynanie"opony w śnieg i błoto pośniegowe

hehehehe wezsze na zime to jak masz minimum 195...205...215..szerokości i wtedy schodzisz niżej o jedn stopień na zime ...i też co to znaczy zima mieszkam w stolicy ile ja mam tej jazdy posniegu gdzie mi sie ma cos tam wrzynac? z profilu 185 juz nie ma co kombinować to jest wąska opona... a nizej to juz zupełnie bym nie dotykał oczywiście to jest IMHO a każdy niech sobie dobrze zrobi...