| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
davo76 Omega 3000 / Eur ... Chelmek | 2005-09-19 17:29:20 Witam wszystkich klubowiczow od jakiegos czasu mam problem z obrotami w senatorze 24v. Przegladnalem juz chyba cale forum ale dalej nie moge zdiagnozowac usterki.. Mianowicie gdy zapalam zimny silnik to zlapie na kilka sekund zaczyna mocno falowac i gasnie kazde ponowne odpalenie-to samo.Jednak kiedy przytrzymam obroty powyzej 1500 silnik idzie elegancko.Dodam ze na gazie nawet na zimno idzie idealnie.Z tego co znalazlem to wygladalo to na zapieczone wtryski ale jezdzilem na benie z Xeramiciem i zadnych zmian.Silniczek krokowy wyczyszczony przepustnice tez, czujnik obrotow walu ok, po odpieciu przeplywki lub sondy ew.czujnika temperatury przechodzi w tryb awaryjny lecz usterka pozostaje???jedynie nieco pomaga odpiecie wezyka podcisnienia od zaworu cisnienia paliwa.
Kiedy silnik sie nagrzeje to mocno faluja obroty i sie dlawi ale jajos pracuje natomiast na zimno bez dodania gazu sie nie utrzyma-gasnie. Dolot sprawdzony wszystko szczelne i lipa!!! w dodatku na kompie tylko blad 12 i 31 wiec trace sily... Wczoraj zauwazylem jeszcze ze gdy nie moze utrzymac obrotow i pada to jak mu wtedy wciskam gaz to strzela do filtra??? [ wiadomość edytowana przez: davo76 dnia 2005-09-20 12:05:02 ] |
trakerr DEADSOUL Omega C Caravan Chelmek | 2005-10-02 19:22:57 [ wiadomość edytowana przez: alicia dnia 2005-10-02 19:25:35 ] [ powód edycji: trakerr - wyczerpująca wypowiedź :/ ] |
OMENATOR OMEGA & SENATOR Lębork | 2005-10-30 23:06:20 Masz strasznie kijową usterkę.
Mam ten sam silnik ale niemam aż takich problemów. Napisz jaki masz gaz. Sekwencja czy zwykłe badziewie. |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-10-30 23:25:37 przepływomierz dostał strzała od gazu i się delikatnie mówiąc rozjebał
założ inny nie od gazera i będzie oki |
OMENATOR OMEGA & SENATOR Lębork | 2005-10-31 00:17:20 Nie umiecie czytać.
davo pisał że po zdjęciu przepływomierza jest to samo czyli to nie przepływomierz. |
arvax LOB MEMBER Ford Mondeo MK3 2,0 Żyrardów | 2005-10-31 08:12:03 u mnie tez falowały obroty na benie ale naszczęście nie tak żeby gasnąć. Pomogła regulacja przepływki |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2005-10-31 16:50:55 davo76
U mojego ojca w 2.6 jest to samo, i to są cały czas wtryski.Na zimnym silniku lipa(nie gaśnie,ale mu mało brakuje),a na ciepłym dużo lepiej.Pomogło kiedyś "przegonienie" na paliwku 20km,cały czas noga w podłodze,ale po jakimś czasie znowu to samo.Tak to jest jak się dużo na gazunku jeździ,a bardzo mało na benie. Omenator Dobre badziewie nie jest złe !
|
davo76 Omega 3000 / Eur ... Chelmek | 2005-11-01 17:12:53 No fajnie ze nareszcie cos mi piszecie
Jesli chodzi o gaz to jest zwykly taki juz byl jak go kupilem, jakis czas temu faktycznie przeplywomierz dostal strzala ze az odpadla aluminiowa pokrywa od spodu no ale ja uszczelnilem dobrze i przykrecilem na wkretach no ale mozliwe ze to wtedy mu sie cos popieprzylo
Ostatnio to wyjezdzilem ze 30 litrow beny+xeramic i bez zadnych zmian wiec watpie by to byly wtryski. Jak silnik dobrze nagrzany to po zatrzymaniu zabuja troche obrotami i zaraz idzie rowniutko a kiedy jest zimny to ponizej 1500 obr. sie za chiny nie uciagnie... Rano stosuje cos takiego: samochod ustawiony przodem do wyjazdu z parkingu zapalam daje drive i od razu startuje zeby obroty nie spadly ponizej 2000 niezbyt to zdrowe bo musze ruszac zanim cisnienie oleju dojdzie gdzie trzeba ale w innym wypadku to wogole ruszyc to sztuka!! |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-11-01 17:22:24
wymień przepływomierz na inny (nie naprawiany) i usterka ustąpi
przepływomierz klapkowy jest precyzyjnym i bardzo czułym urządzeniem i jakiekolwiek naprawy na niewiele sie zdają |
davo76 Omega 3000 / Eur ... Chelmek | 2005-11-01 21:01:32 Faktycznie MEGA ma chyba racje bo jak zagladnalem do srodka to klapka leciutko obciera o obudowe jakby sie na osi wykrzywil i pewno sie rozkalibrowal po tym strzale...
Zastanawia mnie jednak ze jak odlacze przeplywke to silnik chodzi tak samo czyli wygladaloby na to ze nie jest to jego wina....juz sam niewiem [ wiadomość edytowana przez: davo76 dnia 2005-11-01 21:05:36 ] |
davo76 Omega 3000 / Eur ... Chelmek | 2005-11-02 13:43:40 Wkoncu widac jakas poprawe mam nadzieje ze nie zapeszam...
Zrobilem dzis jak napisal Mariosomegos poluzowalem najpierw o 2 zabki zaczal chodzic lepiej ale jeszcze nie do konca i popuscilem jeszcze jeden zabek i jest jak narazie o niebo lepiej! zobacze jutro po nocy jak odpali, nawet mi nie przyszlo do glowy zeby tam zajrzec myslalem ze tam bedzie tylko potencjometr bez mozliwosci regulacji a tu niespodzianka. Dodam ze jak odpalilem przed regulacja to potencjometr skakal od lewej do prawej tak jakby caly czas strzelalo lekko do filtra no a po przestawieniu o te 3 zabki uspokoilo sie wszystko, ciekawe czy nie za wczesnie sie ciesze zobacze jutro... |
![]() KiVash LOB SYMPATYK Omega MV6 3.0 Warszawa | 2006-12-04 11:26:47 Mi natomiast zaznaczam,ze czasami kiedy odpalam nad ranem zimny silnik odpala i gasnie cos jakby nie dostawal paliwa,tak mi sie wydaje.Chyba,ze wcisne pedał gazu do dechy wtedy czekam jakies 20 sekund silnik wyje ale juz jest ok.Dzieje sie tak tylko przy zimnym silniku.Czy to tez przepływomierz?O jakich "ząbkach" pisaliście,które należy przekręcić i gdzie one sie znajdują?
pozdro. |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-12-04 12:20:45 hmmm ja mialem cos podobnego jak byly mrozy po -20C -30C rok temu. Przez jakis czas musialem przytrzymac gaz (10-15s) i bylo juz ok. Osobiscie sobie wymyslilem, ze w filtrze paliwa mam wody troche i przy tych mrozach zamarza i blokuje przeplyw benzyny, jak benzyznka poprzeplywa to lod odpuszcza na tyle by normalnie jechac. Teraz wymienilem filtr paliwa, ale jak bedzie przy -20C to sie okaze
Jak juz jestesmy przy tych mrozach, to rok temu mialem taki objaw: jade sobie spokojnie, przejechalem juz ladne pare kilometrow, odpuszczam sobie gaz, a samochod jedzie dalej i spalanie nie spada na kompie na 0.0 tylko jest 5.6, czyli jakbym w ogole nie odpuscil pedalu gazu. Spr. pedal a ten ma kurka luz, znaczy luzno sobie lata do pewnego miejsca. Od razu wrzucam luz i staje na poboczu. Silnik utrzymuje obroty tak na 4-5k rpm Silnik zdazyl sie wczesniej rozgrzac do normalnej temp. dzialania. Postal troche i po jakis 20s odpuscil i dalej juz bylo bez problemow. Zdazylo mi sie tak z 5razy. Wiecie co to moze byc? |
profil-usunięty | 2006-12-04 12:36:17
|
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-12-04 13:38:53 ojej a co moze byc tego powodem? to jakies powazne? moze to miec jakis wplyw na jazde ogolnie? Szczerze mowiac poza tym zamarzaniem w zime zadnych niepokojacych objawow reagowania na pedal gazu nie zauwazylem. |
marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2006-12-04 15:15:43 U siebie w Omie miałem podobne objawy.
Rano odpalił na chwilę i gasł. Jak przytrzymałem obroty to kulawo chodził. Po około 2 minutach pracy wszystko jako tako wracało do normy. Po kilku miesiącach od wystąpienia pierwszych objawów padła pompa paliwa. Po wymianie na inną problem zniknął. Czyli w moim przypadku to była zdychająca pompa paliwa. |
![]() KiVash LOB SYMPATYK Omega MV6 3.0 Warszawa | 2006-12-04 18:12:39 marekcaramba toś mnie pocieszył. |
psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2007-11-21 09:56:54 Odkopuje stary temat, jako iz moje pytanie jest z nim zwiazane.
Dzisiaj rano wyjechalem z garazu i (jak zwykle) po kilkuset metrach wbilem sie w korek. Nagle, stojac w korku (naped zalaczony) silnik zgasl (byl jeszcze dosyc zimny). Wrzucilem N i odpalilem. Wszystko OK. Nie stalo sie to nigdy wczesniej, a po ponownym odpaleniu po zgasnieciu wszystko bylo w normie. Jakies sugestie, co moglo spowodowac nieoczekiwane ? Czy moze to byc zwiastun jakichs nadchodzacych problemow? Auto jezdzi zawsze na dobrej benzynie (w zasadzie ostatnio tankuje wylacznie na BP) i nigdy nie sprawialo zadnych problemow. |