Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2005-09-19 21:30:48 Jak w temacie - Oma A silnik C20NE - z jednego z przewodów paliwowych prowadzących do/od listwy wtrysków zaczeła lecieć benzyna, oczywiście zjechałem, zgasiłem silnik i zobaczyłem co się dzieje pod maską - poało się sporo benzyny m.in. w okolice rozrusznika, postanowiłem więc odpalić silnik na gazie (mam przekaźnik odłłączający pompę paliwa gdy silnik spala gaz), ale oprócz "pyknięcia" i przygaśnięcia kontrolek prz prędkościomierzu (zupełnie jak normalnie przy rozruchu) kompletnie nic się nie dzieje??
Odpaliłem samochód "na pych" i dojechałem pod dom. Po paru godzinach (myślałem że może benzyna odparuje, albo cuś) nadal tak samo!! Co wy na to?? Co mogło się stać?? Archiwum LOB jest bardzo tajemnicze w tym temacie......... |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-09-19 22:25:04
Się zjarało ![]() |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-08-17 02:38:51 no u mnie chyba tez sie zjaralo ![]() ![]() Teraz tylko nie wiem co zrobic, bo nie mam jak wymienic tego bez kanalu, a co tu zrobic jak to automat? W ogole mialem jakis felerny dzien podczas podrozy do Krakowa: - padlo lozysko w tylnym kole, - padl rozrusznik, - padlo podswietlenie kompa - zacina mi sie linka od gazu - a dzis na dokladke padla lampka do podswietlania silnika normalnie boje sie wsiasc do samochodu by znow cos sie nie spie...ylo ![]() |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-08-17 02:41:24 tak w ogole, to da sie z tym cos jeszcze zrobic? czy raczej rozrusznik na smietnik? |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-08-17 09:31:20 a gdzie takie cudo kupic? i jaki to jest elektromagnes?
Da w ogole sie wymontowac rozrusznik bez kanalu? Napisalem, ze nie da, ale moze jest jakis patent, takie marzenie scietej glowy... |
Szcurek LOB MEMBER Kosiarka; Czarna Owca Tarnowskie Góry | 2007-08-17 10:11:56 Też byłbym zainteresowany, jak takiego drania niechcącego na ciepłym odpalić naprawić. |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2007-08-17 17:19:00
no co Ty... Masz omegę A więc musisz być przygotowany na takie drobne przygody ![]() a jak chcesz bezstresowo itp kup focusa ![]() reszta na priv ![]() |
![]() QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-08-17 17:26:36
nie wiem jak jest w 3.0 ale w moim byłym 2.6 rozrusznik wyjmowałem bez kanału w 10 min z użyciem 3 kluczy bo też przez długi czas miałem takie problemy jak wy. w poznaniu to wiem gdzie kupić, bo sam kupowałem, znalazłem też na allegro: link ale nie wiem czy będzie pasował (chociaż powinien, bo większość rozruszników boscha ma taki sam automat) z tego co pamiętam to mocowany jest na 3 długaśne śruby a żeby je pierwszy raz odkręcić warto się w dobry krzyżak zaopatrzyć. |
![]() QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-08-17 17:41:03 aha, no i są dwie wersje tych nowych elektromagnesów - na śrubki i na wsuwki. na śrubki były trochę droższe o tych na wsuwki ale z kolei do tych na wsuwki trza kabelki przerabiać co by właśnie na te wsuwki były. [ wiadomość edytowana przez: QNA dnia 2007-08-17 17:41:18 ] |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-08-18 00:13:40
3 sruby?? a nie 2 przypadkiem? Nie widze 3 sruby na rozruszniku co mam luzem... |
![]() QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-08-18 08:32:36
na dwie długaśne śruby przykręcany jest ten długi korpus z magnesami a na 3 trochę mniej długaśne właśnie elektromagnes ![]() |
![]() Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2007-08-22 15:13:03
jak na moje to objaw typowy dla zawieszenia się szczotek w rozruszniku. Wystarczy postukać kluczem w rozrusznik i powinna się odwiesić ![]() |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-08-22 19:07:16 a czy taka "naprawa" na dlugo starcza?
Jak wroce do Wawy, to nie omieszkam popukac, a nawet powalic ![]() |
![]() Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2007-08-23 08:43:57 Z tego co pamiętam, to przynajmniej w A tak, tam było coś z masą źle pomyślane i głównie dla tego się te szczoty wieszają. ![]() |
![]() dominiq MV6 Ostrów Wielkopolski | 2007-08-23 10:17:59 Kurcze, mi tez wlasnie podczas jazdy pekl ten nieszczesny przewod od listwy wtryskowej. Paliwo lalo sie strumieniem po silniku ![]() Panowie od leciwych C20NE sprawdzcie swoje przewody czy nie sa sparuszale. Tam jest dosc duze naprezenie na tym przewodzie i dlatego lubi pekac. |
![]() QNA Już nie Omega. eeeee ... Poznań | 2007-08-23 15:38:40
a próbowałeś elektromagnes wymienić? może przestałbyś stukać? |
![]() Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2007-08-23 15:51:46
![]() |
gjack Omega B Bielawa | 2007-08-23 22:45:54 Nie mam co prawda dożwiadczeń z rozusznikiem w Omach, ale rozbierałem kiedyś kilka razy w moim starym FSO.
Najczęstszą przyczyną awarii rozruszników są, jak pisali przedmówcy, zawieszające sie szczotki - smarowanie pomoże (tylko nie smarować powierzchni, która się ślizga po komutatorze !!!). Proponuję wymienić szczotki bo na pewno są już krótkie i nie tyle się zawieszają, co nie sięgają do komutatora. Nowe przed włożeniem nieco nasmarować towotem, żeby się nie zapiekały w gniazdach i lekko chodziły. Po drugie komutator - przetrzeć papierkiem ściernym - drobnym 200 - 400 i wyczyścić jakims ostrym śrubokrętem rowki pomiedzy stykami komutatora (tam na pewno jest dużo syfu, który przewodzi prąd i robi zwarcie). Po trzecie dobrze jest wymienić tuleje w korpusie (o ile w tych rozrusznikach są tulejki na osi). Mocno wyrobione tuleje moga powodować, że wirnik ociera się o stojan i nie może ruszyć, a jak ruszy to chałasuje. Warto je wymienić jak mamy rozebrany. Po czwarte przeczyścić styki. i powinien chodzić. Wbrew pozorom rozrusznik nie tak łatwo spalić. Można to zrobić np poprzez uporczywe próby kręcenia w przypadku gdy jest zablokowany albo zatarty, ale tylko w takim przyadku. Znam też gościa, któremu słabo kręcił rozrusznik, podejrzewał więc akumulator, kupił nowy i nadal to samo, wpadł więc na pomysł aby połączyć równolegle dwa akumulatory - no i rzeczywiście rozrusznik zaczłął chdzić lepiej, ale po kilku próbach testowych stanął na amen. Przyczyna: susza na tulejkach - zacierał się, a ostatecznie potopiły się luty na komutatorze i poopalała izolacja uzwojeń. Na szczęście mój rozrusznik jak na razie chodzi jak pszczółka ![]() Pozdrawiam |