MotoNews.pl

126p - znaczek przod... pytanie do znawców

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

otoz chodzi mi o ten znaczek. kupilem taki od kolesia z forum bo twierdzil ze tez takie montowano w kaszlach. dotychczas szukalem tego pospolitego, ktorego tez mam:

oraz ten wlasnie ktory montowano w Fiatach 500 i taki jak widnieje na fotce na samej górze:

prosilbym o jakies rozwiniecie sprawy znaczka z Fiata 500 - bo na żadnej fotce sie z takim czyms niespotkalem.

Mam dylemat bo oba znaczki trzeba odnowic. Moge to zlecic fimie co robi reklamy i takie tam cuda - zeby mi zrobioli kopie wkladu i zalali to plastykiem. Jednakkosztuje to troche i tylko jeden znaczek moge zregenerowac... dylemat - który??

[ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2005-09-19 22:17:08 ]

pierwszej fotki nie widze... ale jak dla mnie tylko ten znaczek z wkladka "polski fiat" a jesli chcesz fiatowski to poszukaj takiego jakie byly montowane w pierwszych wlochach (ten poziomy, mocowany w gornej czesci pasa przedniego), ten ktory pokazales nigdy nie byl w kaszlu i zepsujesz nim auto... ale to moje zdanie

no tak szczerze to ten z 500 tez mi sie niewidzi... a ten co mam oryginalny z 126p jak ci sie widzi? niewiem czy z tym grillem sie czasem niespasi.. w sumie niedawalbym wogole... co Ty na to?

no to przymierz go bez mocowania i sam ocen, jak dla mnie lyso wyglada bez znaczka...
najlepiej bedzie jakbys dal zdjecie np. krzych00wi do zrobienia wizualizacji
wtedy bedzie mozna wybrac...
moj. np bardzo duzo zyskal na wygladzie dzieki temu znaczkowi

orginalny znaczek "polski fiat" doda uroku i przede wszystkim orginalnosci.

Ja się podepne pod temat bo mam podobny dylemat wie moze ktoś gdzie powienien być umieszczony przedni emblemat i jaki. W posiadaniu mam zwykly taki jak w FL tyle ze tam jest montowany z boku. Dla orientacji powiem ze moj bąk to 650-ka z `82 roku.

Cytat:
2005-09-19 22:40:01, Graphic pisze:
Ja się podepne pod temat bo mam podobny dylemat wie moze ktoś gdzie powienien być umieszczony przedni emblemat i jaki. W posiadaniu mam zwykly taki jak w FL tyle ze tam jest montowany z boku. Dla orientacji powiem ze moj bąk to 650-ka z `82 roku.

od 77 do wprowadzenia elegantów był taki sam plastiowy znaczek. Tylko że w modelach po 77 roku był centralniue na przenim pasie w fl-u przesunięty w prado bliżej lampy

Aha czyli wnioskuje ze mój powinien byc na środku. Dzieki Dave za pomoc

kaszel który jest na I fotce znajduje się 1,5 km ode mnie...
o jego kupno walczył mój brat.. teraz ja o niego walczę

Dar00 możesz coś więcej napisać o tym błękitnym ?
skąd on ma ten znaczek fiata ?

Zanim oddasz to do firmy sprobuj znaczek przejechac automaxem. Mialem kiedys zgnilca od forda a po tej operacji byl jak neu

a ja szukam znaczka model po 77 w bardzo dobrym stanie lub znaczka z przed 77 tez dobrym stanie badz do odremontowania ma kto na FLu jakis ładny albo w gratach ten starszy?

taki znaczek jak w pierwszym poscie był montowany we włoskich fiatach, polski miał "polski fiat", po '77 roku był napis "fiat" ( http://poczta.mm.pl/~decapc1/126_1977/2005-09-13_06.jpg ) przynajmniej we wloskich, mój maluch jest z '77 i miał znaczek "polski fiat", ale to chyba był ostatni model z takim znaczkiem.

Cytat:
2005-09-19 23:12:23, dave-rallymaniak pisze:
Dar00 możesz coś więcej napisać o tym błękitnym ? skąd on ma ten znaczek fiata ?

bo to jest oryginalny włoski maluch i dlatego ma ten znaczek....
tu są jeszcze jego fotki...

1
2
3
4

sek w tym czy on na pewno jest oryginalny... bo klape bambino ma nowszego typu np....

Cytat:
2005-09-20 14:04:24, Dar00 pisze:
bo to jest oryginalny włoski maluch i dlatego ma ten znaczek....

Jakoś nie bardzo mi to na włocha wygląda, choćbym nie wiem jak mocno się wpatrywał. Dla mnie to jest jakaś polska przejściówka mocno przekombinowana w każdym elemencie z lat 1977-78
Takie kwadratowe "fiaty" nigdy przenigdy nie były montowane w żadnych włochach. Widocznie jakiemuś gościowi został jakiś w sklepie od 500-tki, to go sprzedał facetowi, a ten założył.
W latach 1972-77 Włosi zakładali aluminiowe napisy "FIAT", takie jak ISO-lator pokazał na zdjęciu, ino wyżej (nad przetłoczeniem). W miejscu pokazanym na zdjęciu, znalazły się od lipca '77.
W danych latach w Polsce montowano odpowiednio: kwadratowy "Polski Fiat" (do '77), skośny "Polski Fiat" (taki jak w FL-u) od lipca '77 do 1983/4 - na środku, potem do 1994 pod bokiem lewym, pomijając wersje exportowe, które miały tysiące przeróżnych emblematów

to chyba żaden włoch.
popatrzcie na tabliczkę znamionową
klik

jeśli to od niego to to jest normalny polski maluch
kierownicę ma bardzo ciekawą. nigdy takiej nie widziałem.

[ wiadomość edytowana przez: dave-rallymaniak dnia 2005-09-20 16:58:49 ]

Cytat:
2005-09-20 16:56:21, dave-rallymaniak pisze:
kierownicę ma bardzo ciekawą. nigdy takiej nie widziałem.

Kiera jest zwykła, seryjna (robili zarówno gładkie-błyszczące, jak i z delikatną teksturą), tylko oblepiona jakimś paciewiajstwem (takim podobnym jak kable elektryczne w ścianie )
Przycisk klaksonu też z maluchem niewiele ma wspólnego.

Mi to bardziej wygląda na skundlone 75/76, ponieważ deseczka rozdzielcza się zgadza, tylko ma wycięte miejsce na radio

Jak zwykle Cytryn ma racje i jego trzeba słuchać