MotoNews.pl
4 Lambda System BINGO-M (115315/0)

Lambda System BINGO-M

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

posiadam instalację gazową na sterowniku Lambda System BINGO-M. Mam do tego sterownika program komputerowy; czy wie ktos jak sie to konfiguruje i jakie powinny być ustawienia? Może ma ktoś plik aby wgrać do tego sterownika do Golfa 3 1,8 (90KM) z silnikiem ABS?

Jeszcze jedno: przeczytałem na stronie producenta, że podczas jazdy na Gazie gdy jest rezerwa w zbiorniku to powinna sie palić Led czerwona cały czas a u mnie tylko pulsuje i tylko wtedy jak mam włączony gaz ale jeszcze sie na niego nie porzełączył. Co to mmoże być?

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: guciu69 dnia 2005-09-20 16:24:36 ]

Guciu użyj szukajki. Jest gdzieś wątek "jak programować centralkę Bingo" albo coś w tym stylu. Tam Masz obszerny opis. A poza tym to:
Led zielony:
- nie świeci - praca na benzynie,
- pulsuje - wybrano zasilanie gazem, ale nie
spełniono warunków przełączenia na gaz,
- świecenie ciągłe - praca na gazie.
Led czerwony:
- nie świeci - praca na benzynie lub przy zasilaniu LPG zbiornik pełny
- pulsuje - poziom gazu w zbiorniku
odpowiada stanowi rezerwy oraz wybrano
zasilanie gazem, ale nie spełniono
warunków przełączenia na gaz,
- świecenie ciągłe - wskazanie rezerwy przy pracy na LPG
czyli masz sytuację zielona pulsuje, czerwona pulsuje, a więc wybrano zasilanie gazem, ale nie spełniono warunków przełączenia oraz poziom gazu w zbiorniku odpowiada rezerwie i wybrano pracę na LPG ale nie spełniono warunków przełączenia na LPG.
Po przejściu na LPG dioda czerwona zgaśnie albo będzie świecić ciągle jeśli w zbiorniku będzie mało gazu.

No właśnie dioda czerwona pulsuje jeżeli jest mało gazu ale jeszcze nie jedzie na gazie. I jak przejdzie na gaz to zapala sie zileona dioda a czerwona gaśnie a powinna świecić.

Nie Guciu, one mrugają obie zanim silnik przejdzie na gaz, po przełączeniu czerwona albo gaśnie albo świeci (jak jest mało gazu w butli). Też mam bingo i piszę Ci jak jest u mnie. A w instrukcji trochę namieszali

ale jak jest mało gazu w zbiorniku to też gasnie, jeszcze ani razu mi nie zapaliła sie w czasie jazdy na gaz.

Tzn. ,że Masz źle ustawiony czujnik rezerwy i trzeba go wyregulować. W tym celu trzeba wyjeździć gaz do końca i zatankować ok.8-10 l i podjechać do gazownika na ustawienie rezerwy. Ewentualnie może być wogóle nie podpięty. W takim wypadku też wizyta u gaziarza, żeby zrobił z tym porządek.

a jak się to ustawia, jestem wstanie sam to zrobić?

gazownik, który zakładał mi instalacje mówił mi kiedyś że jak nie świeci to jest ok, ale widze że mi ściemniał i to nieźle. Dobrze że jest internet, forum na ten temat i ludzie którzy udzielają pomocy.

pozdrawiam

Niestety tak daleko moja wiedza jeszcze nie sięgnęła . Podobno jest to bardzo proste, ale nie miałem jak dotąd potrzeby się tym zajmować więc nie wiem dokładnie co i jak i nie będę ściemniał

Byłem u gazownika; wyregulował mi i jest jak narazie ok. Zobaczymy na jak długo, hi hi.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: guciu69 dnia 2005-09-21 14:01:36 ]

zazwyczaj wystarczy pokręcić tą przeźroczystą osłoną na zaworze na butli, to w nią wtopiony jest czujnik (idą do niego 2 kabelki) który odpowiada za zaświecenie się rezerwy

Ok, dzięki, jak się rozleguluje to sam się pobawie.

Pozdrawiam