Wymiana p³ynu ch³odz±cego w Pony

Sortuj wg daty:
rosn±co malej±co
Witam
Mo¿e g³upio to zabrzmi ale do tej pory p³yn wymienia³em w serwisie podczas przegl±du i nie bardzo siê orientujê jak spu¶cic ca³y p³yn. Z ch³odnicy to jest prosta sprawa odkrêcam na dole korek i leci, ale pozosta³y z bloku?.
I jeszce jedno bytanie wymienic na koncentrat, czy gotowy p³yn typu petrygo czy tym podobne.

[ wiadomo¶æ edytowana przez: dakro dnia 2005-09-23 08:21:48 ]

[ wiadomo¶æ edytowana przez: dakro dnia 2005-09-23 08:23:37 ]

Naprawdê nikt z was nie wymienia³ p³ynu????, eeeeee nie³adnie.

By³o na temat p³ynu nawet niedawno pisane! Szukajka.......!
No ale sie zlituje i napisze->

W rogu ch³odnicy jest korek spustowy odkrêcasz i leci, a jak chcesz spuscic z bloku to odkrec dolny w±¿ idacy od bloku do ch³odnicy to wyleci reszta!
Wydaj 10-15 z³ wiecej i kup koncentrat 50/50 z woda destylowana i masz! Potem dolewaj tylko koncentratu do zbiorniczka wyrównawczego....

Cytat:
2005-09-26 14:43:57, Tomasz1023 pisze:
jak chcesz spuscic z bloku to odkrec dolny w±¿ idacy od bloku do ch³odnicy to wyleci reszta!

Przeciez korek spustowy jest z dolu chlodnicy to po co jeszcze odrecac waz? To niby jak mam zalac nowym plynem to mam odkrecic gorny waz i do niego lac?

to tak, wymienia³em uszczelniacze na zaworach ( ¿ar³ mi olej jak g³upi i kopci³ przy tym ¿e zas³ona dymna gwarantowana) trzeba by³o- spu¶ciæ p³yn z ch³odnicy przy okazji i z ch³odnicy jak patrzysz z góry to w prawym dolnym rogu jest korek spustowy, odkrêc go, ale te¿ odkrêæ przy spuszczaniu korek z ch³odnicy i ze zbiornika wyrównawczego, z bloku silnika, musisz odkrêciæ przewód, a rób wszystko przy zimnym silniku - bo mo¿esz siê poparzyæ, jak bêdziesz uzupe³niaæ , to wpierw zakrêæ korek spustowy i przewód przykrêæ a potem lej wpierw koncentrat ( ja wla³em 4l) i uzupe³nij wod± - wlewaj do ch³odnicy ja bêdzie w ch³odnicy full to mo¿esz naciskaæ górny przewód gumowy doprowadzony do ch³odnicy aby szybciej powietrze siê wydosta³o i tak a¿ bêdzie full, potem uruchom silnik i poczekaj a¿ siê zagrzeje i uruchomi siê termowentylator na ch³odnicy poczekaj a¿ wska¼nik temp cieczy opadnie troszeczkê ( pompa przepompuje powietrze ) i uzupe³nij w ch³odnicy niedobór wod±. a potem jeszcze po paru dniach sprawd¼ stan w ch³odnicy, jak bêdzie brakowaæ dolej wody i to wszystko. ja robi³em ten manewr w zesz³± ¶rodê ( 28,09) i wszystko dzia³a. powodzenia. tak godzinkê czasu sobie zarezerwuj