MotoNews.pl

[OGÓLNE] Nie świeci się kontrolka ciśnienia oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zanim rozbiore pare elementów to zapytam .Czy miał ktoś z szanownych internałtów taki przypadek że kontrolka ciśnienia oleju nie zawsze się swiecieci gdy włanczam stacyjkę tylko czasem mignie na chwile przed odpaleniem silnika 1.6 16v mk7.
Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2010-01-14 18:33:03 ]
[ powód edycji: dostosowanie tematu do nowego regulaminu ]

Polecam prosty test. Zdejmij przewód z czujnika ciśnienia oleju i zewrzyj go do dobrej masy, przekręć stacyjkę i.......... powinna palić na całego. Wtedy sprawa jasna - padl (pada) czujnik.
Powodzenia

Witam mam pewien problem
otóż wczoraj było wszystko ok
dziś po południu wsiadam w autko odpalam
a tu mi lekko swieci kontrolka od oleju
olej mam na min
po odłączeni czujnika nadal sie lekko swieci
sprawdzałem czy jest ciścienie
i z gumowego przewodu który wchodzi do pokrywy zaworowej daje olejem jak jest odpalony więc chyba jest ciśnienie
ten przewód to nie odma tylko ten drugi
co to mogło sie stać boje sie jezdzić........
czy to może jest jakiś czujnik ilosci oleju w silniku???

przy właczonym zapłonie swiecą wszystkie kotrolki mocno
a jak odpale silnik to ta od oleju lekko swieci nie zaleznie od ilosci dodanego gazu tak samo

[ wiadomość edytowana przez: MRWTDi dnia 2006-12-27 16:24:37 ]

Jedz,do elektryka i niech sprawdzi - pamietam ,ze ktos tu na forum tez bagatelizowal sprawe kontrolki i skonczylo sie na remoncie ...

hehehehehe mialem to samo z miesiac temu ... zaradzilem temu ... uwaga ... wymieniajac czujnik temperatury ... nie wiem jaki to ma zwiazek ale pomoglo. wymiana czujnika to calkowity przypadek bo wyciagajac przewod od czujnika cisnienia oleju wyjalem tez od temp wody i czujnik sie uwalil ... kupilem za 15 pln nowy czujnik wody i kontrolka oleju zgasla. objawy u mnie byly te same ... kontrolka swiecila sie nawet przy odlaczonym czujniku oleju raz sie swiecila a raz nie raz na wysokich obrotach raz na niskich nie bylo reguly zwykle na rozgrzanym silniku.