Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-09-23 21:17:11 Pytanie o ile mm ciac jest smieszne.
1 dla tego ze nie wiesz ile juz miales planowane(no chyab ze autko masz od nowosci) 2 dla tego ze nie wiesz jakie wysokie bedziesz mial tloki 3 nawet jak masz auto od nowosci, to w fabryce rozne rzeczy sie dzialy - wiec nie mozna jednoznacznie powiedziec tyle i tyle mm. Jesli dobrze pamietam zmierzylem u siebie na nowych tlokach i po szlifie walu 1,8mm do konca bloku w TDC. Kazalem sciac o 1.6mm, i po zlozeniu okazalo sie ze wszystko bylo na rowno. Nalezy bardzo uwazac z cieciem bloku, bo to ze zawory maja mozliwosc zdezenia sie z tlokiem, to jedno, ale drugie to to ze tlok zapierdzieli w glowice. Ja glowice mam pocieta duzo - niestety nie jestem w stanie okreslic ile, bo bylo to robione parokrotnie- jakies 0,75do1mm + 2mm. Glowice w silnikach klasykow zapadaja sie, wiec nalezy uwazac z "opuszczaniem" . Do tego nalezy sie liczyc ze zbyt cienkim kanalem chlodzacym, ktory moze wkrotce peknac. (slyszalem ze sie je podbija aluminiowymi klockami aby sie nie zapadaly) Aby wszystko mialo rece i nogi, nalezy wziasc kartke i dlugopis, i policzyc stopien sprezania. Uwzgledniajac grubosc uszczelki - ktora jest - niewiadomo ile po scisnieciu(zalezy od uszczelki) moja byla chyba 0,6, albo 1,6mm nie pamietam. I lepiej zeby nie przekroczyl 12 stopien sprezania, bo raz ze silnik duzo nie pozyje, a dwa paliwo dostepne na stacji benzynowej moze okazac sie niewystarczajacym=spalanie stukowe nawet przy 98(99+vpower) oktanach. Moj walek, ktory bynajmniej seryjny nie jest, posadzony jest na kolysce ktora jest rowniez opuszczona, wiec to kolejny mankament mozliwosci spotkania sie zaworu z tlokiem, pomijajac to ze same jego krzywki powoduja to ze zawor siada glebiej. Jesli sie nei myle, moj zestaw(glowica zjechana, + walek 296 + zjechana "kolyska") przy max otwartych zaworach nie powodowal ich "wyjscia" poza plaszczyzne glowicy. ALE! nalezy wziasc pod uwage jedne maly fakt - bezwladnosc - ktora odgrywa wielka role przy obrotach rzedu 7 tysiecy. Wiec mierzenie na sucho, malo wiarygodne jest. Mysle ze lada Niwa nie ma tlokow wypuklych, a plaskie, albo nawet z wkleslym denkiem(mowa o tloku 79+mm). Natomiast lada 1300 na pasku, ma tloki z tzw kieszonkami na zawory, ktore ulatwiaja sprawe miniecia sie tloku z zaworem. Z tego co ja sie orientuje, wykonanie tego jest na tyle nieprecyzyjne ze i tak tlok z zaworem sie spotkac moze. Wiec ratuje tylko obrobka reczna. Prosze zdjecia napotkania zaworu przez tlok(albo odwrotnie) Kolizja Zawor Tlok Artykul czlowieka z Vilnius Lithuania - to tam gdzie powstal VFTS ![]() Okazuje sie, ze sprezyny zaworowe oryginalne moga byc za slabe. Dodam jeszcze iz przestrzegali mnie, ze w silniku klasyka, samo splanowanie glowicy moze spowodowac spotkanie sie tloka z zaworem, wiec polecam tloki z silnika 1300 - 79+ z kieszonkami na zawory. Wszystko po planowaniu, nalezy poddac obrobce recznej, celem usuniecia wszelakich kantow, rantow, ostrych krawedzi ktore przyczynia sie do spalania stukowego. |
![]() radek-vfts lada 2107 Pawłowice | 2005-09-23 21:52:32 Ok chłopaki to już dużo wiem teraz odnośnie tych zaworów czy ma ktoś pojecie jakie powinny być w A gr.?? ![]() ![]() ![]() |
![]() schwepes zezłomowałem Kraków | 2005-09-23 23:13:00
Na twoim miejscu skobinował bym najpierw homologację, skoro samochód ma służyć jako rajdówka z PZM. Budowanie silnika bez tej "wiedzy" może skończyć się tak, że będzie trzeba go budować od nowa ![]() W homologacji powinny być wszystkie interesujące cię informacje dotyczące maksymalnych wielkości elementów silnika (kanały, zawory, pojemność itp.) |
![]() radek-vfts lada 2107 Pawłowice | 2005-09-23 23:32:42 Homologacje to ja mam tylko nie potrafie tego tam znaleść bo ja nie gawarim pa ruski ![]() ![]() Dlatego pytam na forum bo moze ktoś wie ?? Także jeśli ktoś coś wie na ten temat to prosze o info ![]() |
![]() radek-vfts lada 2107 Pawłowice | 2005-09-23 23:41:10 Homologacje to ja mam tylko nie potrafie tego tam znaleść bo ja nie gawarim pa ruski ![]() ![]() Dlatego pytam na forum bo moze ktoś wie ?? Także jeśli ktoś coś wie na ten temat to prosze o info ![]() |
![]() schwepes zezłomowałem Kraków | 2005-09-23 23:59:18
znalazłeś to gdzieś na necie czy masz w formie papierowej? jak w wersji elektronicznej to podaj link - może coś rozszyfrujemy ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-09-24 20:23:22 na zsiguli.hu jest homologacja VFTSa i chyab 2 homologacje o ile dobrze pamietam wlasnie grupy A - 5 i 7 zdaje sie.
A rozmiary sa zdaje sie na rysunku(przynajmniej szerokosci kanalow) |
![]() radek-vfts lada 2107 Pawłowice | 2005-09-25 14:05:07 Oto link do tej homologacji http://zsiguli.hu/english/english.html
lada 21074 jak ktośto rozszyfruje to byłbym wdzięczny za wszelkie info ![]() Szerokości kanałów są tylko za chiny nie umię znaleść tych wymiarów dotyczących zaworów?? |
![]() radek-vfts lada 2107 Pawłowice | 2005-09-25 14:07:47 Na stonie wchodzisz w zakładke Mods czyli 3 od lewej strony i tam już są te homologacje. ![]() |
![]() schwepes zezłomowałem Kraków | 2005-09-25 17:13:09 zawór ssący 37mm
zawór wydechowy 31.5mm |
![]() radek-vfts lada 2107 Pawłowice | 2005-09-25 18:02:29 Tak też myślałem że to jest to ale nie byłem pewny i wolałem się upewnić ![]() Dzięki za info czyli zawory zostają seryjne a szkoda ![]() pozdrowionka |
![]() schwepes zezłomowałem Kraków | 2005-09-25 18:18:43
niekoniecznie... musisz zachować fabryczną długość, średnicę trzonka i średnicę zaworu. Kształt "grzybka" możesz modyfikować i jest tu pewne pole do popisu. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-09-26 12:09:23 Najgorsze w ladzie sa kanaly, ktore trzeba zmodyfikowac.
W tym roku na wegrzech slyszalem, ze zmiana zaworow nie jest az tak wazna, jak powieszenie i dopasowanie kanalow. |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2005-09-26 12:29:21
To oczywiste, bo co da Ci większy zawór skoro średnica kanału zostanie ta sama ----------------- Były Łada 2105 r.1983 Łada 2101 r.1986 Łada Samara 2109 r.1990 Jest Wrak Łada 2105 r. 1986 |