| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-09-27 13:25:31 naprawiłem chłodnicę, zespawałem urwany wydech , a tu ogrzewanie tylnej szyby przestało działać
Bezpiecznik był zły, tzn. nie nosił śladów przepalenia, raczej tak jak by ktoś go wyjął z osłonki i skręcił złozył znowu i wsadził na miejsce. Po wymianie nadal nic, grzania niema. Przekaźnik pyka, kontrolka się nie zapala, nie widać efektu na tylniej szybie czy lusterkach. Gdzie szukac przyczyny ?? |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-09-27 14:08:49 Mialem to samo.
Co sie okazalo? - wyciagnalem przekaznik ze skrzynki, wydlubalem go z obudowy - takiej czarnej lub brazowej (nie pamietam dokladnie) i poogladalem wszystki luty na plytce. Okazalo sie ze jeden lut byl pekniety. Wystarczylo przelutowac go jeszcze raz i bylo OK. Roboty na 5 minut. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-09-27 16:18:11 No ja sie tylko ograniczyłem do wyjęcia przekaźnika oczyszczenia z kurzu i włożeniu na miejsce
A czy twój przekaźnik Cykał czy nie ... bo mój cyka, więc nie podejrzewam że jest uszkodzony Czy na tym przekaźniku coś jeszcze jest ?? |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-09-27 16:41:36 Moj cykal normalnie. Tez zachodzilem dlaczego nie dziala. Ilez sie naglowkowalem. Wreszcie doszedlem do wniosku: coz moze sie stac z przekaznikiem - toz to banalnie proste urzadzenie. No i poszczescilo mi sie. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-09-28 07:07:10 To może mój c.z. ma ten sam problem... Jak dostać się do przekaźnika c.z. gdzieś w słupku? |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-09-28 08:20:41
bo to ten sam przekaznik. Jest w nogach kierowcy na bocznej sciance. Z tego co pamietam sa tam tylko 3 i sa opisane. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-09-28 09:53:50
A po co? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-09-28 11:09:48
Po prawej stronie w nogach pasażera. Najpierw demontujesz plastik, potem musisz wyjac metalowa skrzynke komputera. Modul c.z. jest pod komputerem. |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-09-28 12:36:03 lusterka grzane zabierają prąd szybie grzejnej, jeśłi je odłączymy to większy prad pójdzie do tylnej szyby |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-09-28 13:14:21 W plastikowym czarnym puzderku, dość niepozornym, jest moduł c.z. zawierający jakiś układ sterujący i przekaźniki (chyba są 2 takowe) Ja tego nie rozbieralem, ale podejrzewam, że taka właśnie jest zawartość.
A dlaczego Morawski pisze o środkowym słupku - nie mam pojęcia, ale na pewno się myli. [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2005-09-28 13:16:15 ] |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2005-09-30 09:09:56
Sorrki - ale wydaja mi sie to jakas bzdura. Przeciez to wszystko jest policzone na obciazalnosc pradowa. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2005-09-30 09:55:42 ja szczerze watpie żeby to bylo szeregowo polaczone( a nawet jestem pewnien - bo jakby bylo , to w momencie przepalenia jednego z ukaldów nie dzialal by zaden - jak w lamkach choinkowych) , wiec zadne zabieranie pradu nie zachodzi, a odnosnie niedzialajacych rzeczy zwiazanych z tylan szyba - to jakos kurna nie moge uruchomic wycieraczki tylnej szyby ;D
w poprzednich samochodach dzialala i sie nie moge odzwyczaic |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-09-30 10:41:32
W espero jest za słaby alternator i kiepskie przewody. W focusie odmrażanie trwa kilka chwil. A u nas ? Z lusterek kilka chwil ale z tylnej szyby to porażka.
Dodałem dodatkowe przewody ale tylko trochę poprawiło tą sytuację. Mam już nową szybę. Zobaczymy co to da. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-09-30 12:01:33
alternator jest ok. Przewody - tu rzeczywiście można by wiele poprawić. Ale najpierw sprawdź różnicę napięć między akumulatorem a stykami na szybie. Jeśli różnica będzie duża - polecam wstawienie dodatkowego przekaźnika zasilającego tylną szybę. Aha - najpierw sprawdź napięcie między ujemnym stykiem ogrzewanej szyby a blachą karoserii. Jeśli wyjdzie Ci napięcie wyższe niż 0,5V - poprowadź dodatkowy przewód masy. Ponadto przypuszczam, że zamontowanie izolacji termicznej pod tylną półką (od strony bagażnika) powinno też odrobine pomóc na parowanie szyby (choć to tylko mój niekoniecznie skuteczny pomysł) [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2005-09-30 12:06:25 ] |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2005-09-30 14:01:49 dodatkową masę już dawno mam, jak doprowadziłem dodatkowe przewody. Ktoś z naszego forum już nie pamiętam mówił iż nitki grzejne wraz z wiekiem dają coraz większy opór i doprowadzenie dodatkowego przewodu duzo nie daje. |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2005-09-30 20:41:28 większy opór=lepsze grzanie. Mam dwie nitki prawie przerwane, coś tam łaczy ale niewiele i właśnie te punkty najszybciej i najlepiej grzeją. |