Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2005-09-27 18:06:17 Mam Lantre z 96. objawy jak w temacie. Im z wyższej prędkości się hamuje tym mocniejsze drgania na kierownicy. Koła wywarzone, zmieniłem już na zimy, objawy takie same na 2 kompletach kół, tarcze hamulcowe wymienione z klockami, do tego łożyska tez , zbieżność ustawiona. Kierownica nie drży jak się jedzie nawet przy dużych predkościach ostatnie testy do 180 km/h i było spoko. Ale tylko dotknąć pedału hamulca to lipa. Jeszcze trochę i choroby białych rak dostane ![]() Czy ktoś może pomóc w diagnozie ![]() wdzięczny będę za każde konstruktywne odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich właścicieli hultaji ![]() |
![]() damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2005-09-27 18:20:48 sprawdź tłoczki i zaciski ja miałem identyczny problem. |
![]() zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2005-09-27 18:25:18 nie równoniernie działały tłoczki?? wymieniałęś zaciski?? Jak usunołęś usterkę i przy jakich kosztach?? |
Jarek_2 HF MEMBER UE | 2005-09-28 09:27:06 obejrzyj dokładnie tarcze, czy nie są zwichrowane lub popękane (drobne rysy), na 99% to tarcze |
![]() zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2005-09-28 18:41:06
No właśnie też tak myślałem i dlatego tarcze poszły do wymiany. Nowe mają okoł 2 tyś km. zuzyte są minimalnie żadnych pęknięć,rowków zarysowań nie są też powihrowane. |
![]() zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2005-09-28 20:51:23
Niestety na starych też to występowało. Głównie dlatego padła decyzja o wymianie tarcz. Jeżeli chodzi o nowe to niestety nie są to tanie zamienniki tylko Brembo ai całkiem sporo mnie kosztowały ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-09-28 20:55:46 a amortyzatory w jakim stanie masz?? ![]() |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-09-28 21:29:54 jak masz nowe tarcze i klocki i dalej trzęsie to - sprawdzałeś zawias? luzy ? znam przypadek rozbitego górnego mocowania amora które własnie taki efekt dawało. Na szarpaki z nim i punkt po ponkcie sprawdź .... aa jak ktos pisał zacisk - prowadnice - blaszki kasujące drganie klocka? |
![]() zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2005-09-29 20:40:35 No i fura od jutra na warsztat idzie ![]() sprawdzę 1. Wyważenie kół - kolejna przekładka itp 2. Wymiana płynu hamulcowego ( może za duża adhezja i się grzeje ) 3. Sprawdzenie zacisków, i tematu z klockami (blaszki) 4. Zawiesznie: -amorki -drążki -sworznie wahaczy - coś jeszcze dołoże bo mi zabrakło pomysłów 5. Sprawdzę tarcze może faktycznie jakąś felerną mam ![]() No i zobaczymy ile mnie to bedzie kosztowało i czy znikną objawy. |
![]() cehol HF MEMBER hyundai pony gsi piekary śląskie | 2005-10-01 00:04:22 u mnie waliło też od bębnów źle były przetoczone i dopiero po wymianie szczęk i bębnów na nowe problem przestał istnieć |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-10-07 11:03:59 właśnie właśnie panowie to moze być dobry kierunek - po wymianie klocków z tyłu znikneły mi takie małe drgania na kieronicy ...niby klocki z tyłu a prosze jakie to zabawne....napisz zzwierzak jakposzło na warsztacie
|
![]() mizoo HF MEMBER Hyundai Coupe FX Częstochowa | 2005-10-11 21:01:37 U mnie jest identyczny problem... calkiem niedawno zauwazylem.
Zwierzak i co Ci powiedzieli ciekawego? Udalo sie problem rozwiazac? |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2005-10-12 09:30:27 mizzo w coupe staja prowadnice z tyłu ...klocki moga wyglądać dobrze, ręczny działać jeszcze ale przy hamowaniu czuć róźnice.... zdejmij koło robierz hamulec i zobacz czy chodzi gładko |
![]() bzyk_1 HF MEMBER Hundai Lantra warszawa/mrozy :) | 2005-10-12 13:25:34 Czesc, a ja chetnie sie dowiem, czy po zamierzonych przez Ciebie diagnostykach-wymianach usterka ustapila ?? !! Ja mam tez od niedawna taki problem (przy 130 zaczyna mi wibrowac kierownica kiedy lekko przyhamuje... kiedy docisne pedal mocniej wibracje znikaja), tarcze sa ok - maja po 20tys (brembo wypasopne), klocki zmienilem niedawno na orginaly hundrajowe (fajnie ze sa wsztskie sprezyny nowe)... ale mam pewne podejrzenie, ciekawe, czy ktos z Was spotkal cos takiego:
zawsze zuzywa mi sie jako pierwszy prawy wewnetrzny klocek - schodzi na zero, a reszta klockow ma jeszcze po okolo 3-4mm ! Moze problem tkwi w zacisku (tuleje slizgowe mam ok) ! |
![]() zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2006-09-23 18:09:54 trwało to trwało zanim się wziołem za drżenie kół i zanim się go pozbyłem.
![]() ![]() ![]() Przyczyną były: tylne tarcze, po wymianie na nowe w raz z klocuszkami jest znacznie lepiej ale nie doskonale ![]() Trochę kierownica drży ale za to juz odpowiadają opony z felgami. jak wymienie na nowe to zobaczymy. |
Coolio HF MEMBER Hyundai Scoupe SLC Rybnik | 2006-09-25 02:00:30 Ja też już przerabiałem temat olbrzymich drgań na kierownicy podczas hamowania z większych prędkości. Problem leżał w tarczach. Niby nowe (jeździłem na nich może z 1-1,5 miesiąca) a troszkę się jedna zwichrowała. Niewiele, ale to była przyczyna. Dałem je do przetoczenia i problem znikł jak ręką odjąć. Jeżeli komuś drży kierownica podczas hamowania zalecam rozpocząć sprawdzanie od tarcz natomiast jeżeli podczas hamowania drży pedał hamulca radzę przyjrzeć się bębną z tyłu.
Pozdrawiam |