MotoNews.pl

Felgi stalowe - zamienniki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem, że temat felg był już wielokrotnie poruszany na tym forum - archiwa odświeżyłem - no ale mam pytanie które chyba nie było jeszcze rozpatrywane, a mianowicie:
Czy jest możliwość stosowania tańszych zamienników felg stalowych tzn.
Felga stalowa 5Jx13 4x100 ET46 do Hyindaia Accent kosztuje ok.180,- ,
natomiast podobna felga o tych samych parametrach za wyjątkiem ET które wynosi bodajże 49 do Daewoo kosztuje 70,- ... więc czy można zamienić i tym samym zaoszczędzić ciut grosza? Jak to wpłynie na eksploatacje samochodu... klocki hamulcowe, bęben itd.

Wiem tyle:
alusy 14''
6,00 x 14 ET 38
6,25 x 14 ET 35
6,00 x 14 ET 42

stalówki 14''
5j x 14 ET 46
Pozdro.

Zapomniałem dodać, że do Getza.
Ale w necie są strony, gdzie są podane zamienniki. Kiedyś je znalazłem, spróbuję jeszcze poszukać.

Mam adres
free.polbox.pl/w/wesul/faq.html
jest tam trochę o wymiarach
Pozdro

[ wiadomość edytowana przez: speedmaster dnia 2005-09-29 15:12:43 ]

Dzieki Zbychu ale zamiennik to ja już sobie znalazłem tylko czy mogę go zastosować bez zbędnego jakby tu można było napisać uszczerbku dla układu napędowego mojego autka tzn. czy tarcza hamulcowa, bęben itd.

Obecna felga stalowa to:
HDP221199 5Jx13CH 46HMC 52910 25550 rozstaw śrub 4x100, otwór centrujący 54mm
Felga stalowa Alcar 4375 - Hyundai Accent /5,00JX13 4X100X54 ET46/ - koszt ok. 180 PLN

Zamiennik:
Felga stalowa Alcar 4460 - Daewoo NEXIA /5,50JX13 4X100X56,5 ET 49/ - koszt ok. 75 PLN

Ogólnie czyli wizualnie obydwie te felgi prawie niczym nie różnią się oczywiście poza cena
Więc może ponownie pytanie, co do zastosowania jakiegokolwiek zamiennika chociażby jak w tym przypadku. ET wzrosło o 3mm, czyli koło jakby wsunie się głębiej i tym samym czy może ocierać o tarcze? Do tego środek centrujący jest większy, co wiąże się z przenoszeniem obciążenia na koło więc jak będzie w tym przypadku wzrostu średnicy? Z czym to się wiąże?

No, bo wiecie felgi niby takie same a cena... astronomiczna różnica za komplecie zaoszczędzam 400 PLN a to niemało... więc głowię się obecnie co z tymi zamiennikami... czy można stosować inne felgi stalowe... czy też nie
Pomocy
Pozdrawiam

Powinieneś szukać z tym samym otworem centrującym. Podobno do stalówek nie używa się pierścieni centrujących. Co do ET to nie wiem. Sam miałem taki problem, ale pomiędzy 40-46 nie powinno być dużej różnicy. 49? Trzeba by przymierzyć.

Toyota Corolla ma 4x100 i otwór 54mm.

[ wiadomość edytowana przez: termos dnia 2005-09-29 21:50:23 ]

Dzieki
Fakt do Toyoty Corolla pasuje niemalże idealnie
Felga stalowa Alcar 3860 - Toyota COROLLA /5,00JX13 4X100X54 ET45/
tylko ta cena... hm... 200 PLN większa od oryginalnych Hyundaia 180 PLN.
Może ktoś odkrył tańsze felgi stalowe o tych samych parametrach...

Piotr -> Jest jakas ogolnodostepna strona z cenami Alcaru czy "members only" ? ;]

A zna ktos dane felg do Hyundaia Coupe I gen. ? Po tym jak mi skradli alusy kupilem w jednej firmie uzywane stalowki, co sie okazalo nie pasowal ani otwor centrujacy, ani ET.. W coupe z przodu na piascie sa 4 sruby i felga musi miec specjalne przetloczenia, w ktore te sruby sie "kryja".

Otwór centrujący 54mm, 4x100 i ET 45 ma Mazda MX-3, MX5 oraz starsze 121, 323. Niestety ceny felg stalowych są podobne, czyli około 200PLN.

Ja informacje dotyczące parametrów felg sprawdzam w Netcar. To chyba nie są felgi Alcar. Wg nich Coupe I ma otwór centrujący 67mm, 4x114,3 oraz ET 46. A KFZ 3845 TOYOTA Corolla (5J x 13) kosztuje 164,54PLN brutto.

Cytat:

Piotr -> Jest jakas ogolnodostepna strona z cenami Alcaru czy "members only" ? ;]

Podając niniejsze ceny felg Alcar`a korzystałem ze stronki:

www.opony.com/felgi/index_felgi_stalowe.asp

Do Twojego Hyundaia COUPE
Felga stalowa Alcar 6820 /5,50JX14 4X114,3X67 ET46 195/60R14 - cena 202 PLN

a na stronie producenta

www.alcar.pl

możesz znaleźć dystrybutorów i ich pytać się o cenę.
Pozdrawiam
Piotr

Ja sugeruję poszukać używanych felg od Toyoty Corolli.
Oprócz ET, które nie musi być identyczne z oryginałem oraz rozstawu otworów, bardzo ważna jest średnica otworu centrującego.
Do felg stalowych nie zalecane jest stosowanie pierścieni centrujących, dlatego trzeba szukać felg o identycznym wymiarze otworu, czyli 54,1 mm.
Takie właśnie parametry mają felgi z Corolli, ale 14-to i 15-to calowe, nie wiem jak z trzynastkami.
Felgi z Toyoty, używane, można kupić za kwotę około 150-250 zł za komplet w dobrym stanie.

Panowie mam okazje kupić oponke 14" wraz z felgą stalową do Scoupe i mam pytanie czy felga bedzie pasować!

Na mojej jest napisane:HDP26490 5X14 HMC5291023500
A na tej do kupienia: HDP29391 5x14445 HMC5291023500
Oczywiście rozstaw pasuje 114,3 ale interesują mnie te numery na początku -nie sa identyczne ! czy to ma znaczenie!
tu link opona

Ceny nowych felg stalowych to masakra.. na dodatek ciezko niektore dostac. A jak chcialem 15" do coupe i ceny wyniosly od 1000-1120zl to zwatpilem juz zupelnie. Fajna sprawa jest z uzywkami, mozna kupic do popularnych modeli juz od 50zl/sztuke z montazem, wywazeniem itp (w wawie pewnie drozej). Tak czy inaczej proponuje zawsze poszukac w roznych ogloszeniach a juz zupelnie na allegro. Ja tak zrobilem ostatnio i bardzo jestem zadowolony. Kupilem komplet alusow z dwiema dobrymi oponami do coupe za 730zl.. a moglem tak przeplacic za stalowki..