Jak naladowac akumulator?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam rozladowany akumulator
Jak mam naladowac akumulator
Czy podczas ladowania musza byc odkrecone srubki
ile musze ladowac
Prosze o opis od podstaw ladowania akumulatora

heh srubki

jak masz bezobslugowy to racej nic nie odkrecisz ajak jest cos do odkrecenia to poluzuj zeby bylo odkrecone

i przed ladowaniem sprawdz ile masz elktrolitu tzn tego plynu

jak stan jest ok powinny tam byc kreski bo ja bylo za malo to moze byc juz amba

co do ladowania to mozesz smiało 10 godzinek jak masz prostownik z regulacja daj na ok 2 pomiedzy 1 a 2 i pomalutku sie bedzie ladowac

a czy aby nie trzeba odpiać klem? i wyciagnać go na zewnątrz?

Cytat:
2005-09-28 18:55:11, lukas_s pisze:
a czy aby nie trzeba odpiać klem? i wyciagnać go na zewnątrz?

przydałoby się, chociaż masową

prostownik mam bezobslugowy
Czyli musze odkrecic te srubki i ladowac akumulator otwarty?

no tak...i niebój sie jak ci ten płyn w środku będzie bulkotał bo zdarza sie...a żebys niepisał znów jak sie sprawdza czy jest dość naładowany to powiem ci ze na niektórychy akumulatorach jest taka lampka...i ona ma świecić na określony kolor...tak dla nformacji

Czerwony do +
Niebieski do -
Zgadza sie???

na prostowniku powinno pisać jakim prądem ładuje (ile amper, np. 4 A)
Genetalnie powinno się ładować takzwanym prądem dziesięciogodzinnym, czylyli jeśli AUK jest 40 Ah, to prąd ładowania 4 A przez 10 h, jeśli AKU 50 Ah to prąd ładowania 5 A przez 10 h, itd.
Ale skoro nie masz regulacji na prostowniku to sobie podzieli Ah z alumulatora przez A z prostownika i będziesz wiedział ile godzin ładować żeby był naładowany do pełna.

Przy ładowaniu przydało by się odpiąć klemę ujemną czyli masę.
Jeśli jest bezobsługowy to nie trzeba nic odkręcać.

przy ładowaniu jakpierw podłącz żabki prostownika do aku, a pdopiero potem włacz go do prądu i uruchom.

Pamiętaj alby plus podłaczyć do plusa a minus do minusa

a jak juz odepne klemy powiedzmy 2 i wyjme akumulatorek i przytargam do doma to co z kompam nie bedzie resetu ? i nie trza bedzie go ustawiac?

bedzie reset,ale ustawiac nie trzeba

czyli mam się nie martwić ? ? ? ?

No w sumie jakoś specjalnie tego kompa to ustawiać nei trzeba, ale przydało by się zebyś chociaż pierwsze 15 km zrobił na bęzynce (przy spokojnej jeździe)

A jak już chcesz ustawiać, to poszukaj na forum postów typu Resek komputera

Cytat:
2005-09-28 21:35:26, MasterCheat pisze:
No w sumie jakoś specjalnie tego kompa to ustawiać nei trzeba, ale przydało by się zebyś chociaż pierwsze 15 km zrobił na bęzynce (przy spokojnej jeździe) A jak już chcesz ustawiać, to poszukaj na forum postów typu Resek komputera

no w sumie nie mam jeszcze gazu więc tylko benzynka mi pozostaje albo poprosic znajomych zeby mnie pchneli

podlaczylem kabelki w prostowniku
Czerwony do +
Niebieski do -
Na liczniku prostownika nic mi sie nie pokazuje
Nie odchyla mi sie wskazowka
Co robic??

Moze byc prostownik zrąbany. Przydałby ci sie jakiś przyrzad to pomierzylbys czy napiecie jakies jest na wyjsciu zprostownika. Jezeli jest to dobrze by bylo pomierzyc prad z prostownika do akumulatora.

cała noc sie ladowal i nic

sprawdz prostownik czy daje jakiś prąd, kable tez sprawdz
moze bezpiecznik poszedl
a moze poprostu masz za male stezenie kwasu w aku i nie laduje