| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2005-09-29 20:58:33 Witam ponownie. Kolejne problemy z Lantrą 96r. Dzisiaj miałem okazję pojeździc trochę w deszczu. no i niestety mimo iż ja nie zmokłem w sensie nie wsiadłem mokry do samochodu, strasznie parowały szyby. Obieg wewnętrzny wyłączony, nawiew ustawiony na szybe. Ale dopiero włączenie klimy powodowało osuszanie szyby przedniej i pozostałych. Autko wyglada na szczelne i nie wyczuwam stęchlizny bądź wilgoci w środku.
Czy ktoś może miał coś podobnego i udało mu się zdignozować. I drugie pytanie czy ten model ma filtr przeciwpyłkowy?? pytałem w serwisach podobno nie ma, sam też starałem się to potwierdzić i faktycznie nic nie wynalazłem, ale nie ma to jak opinia pozostałych użytkowników. |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2005-09-29 21:09:11 mam to samo ale nie walcze z tym |
Dawciol HF MEMBER Hyundai Pony GLS Piekary Śląskie | 2005-09-29 21:23:46 moj ojciec w cordobie 03r ma to samo jak pusci normalna dmuchawe to jeszcze bardziej paruje a jak zapusci klime to w momencie szyby odparowuja :/ fes dziwne |
cehol HF MEMBER hyundai pony gsi piekary śląskie | 2005-09-29 22:26:09 pojezdzijcie bez klimy przez jakiś tydzień i po bólu testowałem to w innym samochodzie. wystarczy używać klimy pare minut i już chwile po wyłączeniu zaraz wszystko jest zaparowane a gdy nie używa jej się dłuższy czas jest ok. zawsze problem parowania szyb dotyka autek z klimą i opla astry bez niej ))) |
Kolargol HF MEMBER Hyundai Pony 1,3 GLS wiadoma rzecz Stolyca | 2005-09-29 22:48:04 Ja mam wrazenie ze ten problem dotyczy nie tylko samochodow z klima, choc jasne jest ze w przypadku kiedy sie wylaczy klime w mokry dzien to szyby szybciej paruja, ale jest to normalne bo szyba jest schlodzona od klimy, a wylaczajac ja zabieramy ten zimny suchy podmuch ktory ja owiewa i do szyby dochodzi cieplejsze powietrze a w kontakcie z zimna szyba para momentalnie sie skrapla. Zauwazcie ze jak wlaczycie klime tylko na chwile to bedzie parowac tylko dol szyby ktory zdazyl sie schlodzic, reszta bedzie parowac wolniej.
Sa preparaty w sprayu typu anti-fog i choc mam taki to nie wiem jak dziala, bo kiedys go nalozylem na szybe za pomoca czystych recznikow papierowych i szyba stala sie taka jakby zatluszczona od srodka, co powodowalo ze w dzien sie zle jechalo (mocno odbijalo sie swiatlo). Wiec to szybko usunalem, tzn szybko sie staralem usunac bo to wcale nie schodzi tak latwo. Ale w te jesien zrobie jeszcze jedno podejscie bo wtedy nie doczekalem nawet zadnego mokrego dnia. |
CzEkCzEk HF MEMBER PONY 1,5 GLS / Mega ... Zabrze | 2005-09-29 23:58:17 Mam ten sam problem z parowaniem w moim Pony gadal ze znajomym w serwisie (OPLA) co moze byc przyczyna i powiedzial mi zebym sprawdzil jakis filtr pylkowy czy jakos tak, jest to gdzies przy dmuchawie o ile dobrze pamietam jesli on jest zapchany to wtedy strasznie szyby paruja nie wiem ile w tym prawdy ale mam zamiar to sprawdzic tylko ciekawe jak sie dostac do tego filtra i czy cos takiego wystepuje w pony |
kogut69 warszawa | 2005-09-30 12:40:31 Czasem wystepuja czasem nie te filtry. W getzie nawet z klima nie wystepuja. A co do parowania skoro kazdemu paruja to moze po prostu tak musi byc? ![]() |
zzwierzak HF MEMBER Hyundai Lantra Warszawa | 2005-09-30 21:59:54
Hmm na codzień jeżdże mercedesem vito ( bez klimy) nawet jak wsiąde zmokniety to szyby mi nie parują, czasami poruszam się też reno Masterami i też tak się nie dzieje. Więc teorię że tak musi byc narazie odkładam na później. A uchylone okna w czasie jazdy też nie pomagają .
Ponoawiam też pytanie czy w Lantrze (96r.) 1.6 GLS (wersja z klimą ) jest filtr przeciwpyłkowy i jeżeli jest to gdzie gada szukać
P.S. kiedyś ktoś wspomniał o klapach obiegu wewnętrznego które jakoś się blokują i mimo iż niby jest obieg wew. wyłączony (włącznik off) to faktycznie są zapodane na wł. Gdzie ich szukać w Lantrze?? |
cehol HF MEMBER hyundai pony gsi piekary śląskie | 2005-09-30 23:52:05 u mnie szyby nie parują ! chyba że leje deszcz i wejde zmoknięty do autka i to w trzy lub cztery osoby. jeżdżę też roboczo peugeotem partnerem wyposażonym w klime i filtr przeciw pyłkowy i mimo że jest mocno zapchany nie ma to wpływu na parowanie szyb. czy jest czysty czy też nie /wymieniam co 20tyś/ szyby nie parują chyba że przez przypadek skożystam z klimy to już po jej wyłączeniu jest ten problem przez jakiś czas. moim zdaniem ważniejsze jest poprostu czy ten filtr jest suchy i nie dostaje się do niego woda. jeżdzac kiedyś astrą chciałem rozwiązać problem parowania szyb bo tym autem nie da się jezdzić i okazało się po rozebraniu podszybia że filtr pyłkowy jest tak zamontowany że woda z szyby przedniej cieknie prosto na niego i jest poprostu wiecznie mokry. |