Podświetlenie przełącznika.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Dziś rano zauważyłem, że nie świeci mi jedna żaróweczka od podświetlenia włącznika ogrzewania tylnej szyby(mk VI).....pewnie się spaliła ....chciałem więc po południu jeszcze kupić takową i wymienić . Jakie tam są żaróweczki?
Nie mam w pracy przy sobie książki więc nie bardzo wiem jak wyjąć ten przycisk.......czy trzeba odkręcać całą deskę rozdzielczą, czy wystarczy jakoś podważyć przycisk ? Nie chcę na siłe bo wiadomo co można zrobić takimi metodami

PS. Mam jeszcze pytanko do mk-szóstkowców ...... czy u Was także tak ledwo ledwo świeci kontrolka włączonych świateł mijania na zegarach ? W dzień normalnie jej nie widać a w nocy coś niecoś błyszczy.....może wymienić jakąś żaróweczkę?

A wiec tak....

Odkrecasz maskownice zegarow, zdejmujesz i ukazuje Ci sie srubka mocujaca srodkowe nawiewy. Sciagasz pokretla od regulacji ogrzewania i masz 2 kolejne srubki do wykrecenia. Po ich wyjeciu nawiewy ladnie wychodza i masz juz dojscie do wlacznika.
Natomiast wymiana samej zaroweczki zajmie Ci troszke czasu w zaleznosci od zdolnosci manualnych Problemu z rozbiorka wlacznika w sumie nie ma tylko z zaroweczka w srodku moze taki wystapic

A co do kontrolki swiatel... nie pamietam dokladnie, ale wydaje mi sie ze nie we wszystkich zegarach byla tam zarowka. Czesc miala poprostu folie ktora odbija swiatlo od gornego oswietlenia.

Jednak wszystko mozna przerobic...

np. tak Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pozdrawiam

Cytat:
2005-09-30 08:13:29, Andrew pisze:
czy u Was także tak ledwo ledwo świeci kontrolka włączonych świateł mijania na zegarach ? W dzień normalnie jej nie widać a w nocy coś niecoś błyszczy.....może wymienić jakąś żaróweczkę?

Wymień żarówkę na np diodową. U mnie pomogło.

Mam co prawda mk5, ale deski w mk5 i 6 są takie same więc...

1 Włącznik ogrzewania tylnej szyby wyjmuje się w bardzo ładny i przyjemny sposób, a mianowicie podważa się go czymś płaskim. Włączni kest zamontowany na dwóch blaszkach, więc dużo siły do tego nie potrzeba.
2 kontrolka świateł u mnie też jest słabo widoczna w dzień, ale w nocy świeci się ładnie

Surec....znaczy się zamieniłeś żarówkę kontrolki świateł na diodę LED ? A może faktycznie jak pisze Tazz, że tam po prostu nie ma żarówki tylko jest odblask od podświetlenia zegarów z góry?
A te pokrętła od nawiewów to po prosu podważyć i ściągnąć?
Jaką żaróweczkę kupić do tego przełącznika zanim jeszcze rozbiorę deskę?

[ wiadomość edytowana przez: Andrew dnia 2005-09-30 08:41:19 ]

Te pokretla zlap delikatnie kombinerkami i ladnie schodza, przy podwazaniu moze sie cos zarysowac, generalnie one nie siedza mocno. Smialo jednym pociagnieciem wychodza i bez obaw nic nie urwiesz. A jezeli chodzi o ta zaroweczke.... moim zdaniem najlepiej rozebrac wyjac ja i dopiero takiej samej szukac bo jest dosyc specyficzna. Z odkreconymi nawiewami przeciez mozna spokojnie jezdzic

btw. w zegarach od XR/RS nie ma na 100% zaroweczki do podswietlenia kontrolki swiatel, bo sprawdzilem przed chwilka, natomiast wystepuje ona chyba w wersjach bez obrotomierza.

Przycisk podgrzewania tylnej szyby delikatnie się podważa i wychodzi cały przycisk ale musisz go odpiąć z kostki która wyjdzie razem.
Ja miałem to samo.
Wziąłem ten wyjęty przyciski i poszedłem do sklepu elektronicznego. Tam gość dobrał mi żaróweczkę i od razu wymienił. Zapłaciłem jakieś 6 PLN.

U mnie była słaba żarówka. Zmieniłem i jest ok.

No to ja mam zegary z obrotkiem i to by może tłumaczyło takie słabe świecenie tej kontrolki......po prostu tam tylko jest folia i łapie resztki oświetlenia z góry zegarów.....

Janek......czy to co mówisz to pewnik? Mówisz, że nie trzeba nic rozkręcać na desce tylko podważyć przełącznik z zewnątrz? Jeżeli tak to to jak podważać: z góry i dołu czy z boków?

Pewnik, pewnik tylko... wszystko zalezy czy starczy kabelka zeby wypiac wlacznik, a zatrzask na nim nie jest taki latwy do zdjecia za 1 razem jak sie to robi. Moim zdaniem lepiej rozkrecic, wcale nie ma duzo roboty. Ja to rozkladam w 60 sec.

Andrew, ja to yrobiem pryed chwila u siebie klucyem do dywi od gory. Ja mam mk5 ale u Ciebie powinno byc tak samo.

PS Sory cos mi sie literki na klawiaturye popryestawialz

Janek .....idąc za pytaniem Tazza .....czy wystarczy przewodu po wyjęciu tego przełącznika aby go można było jeszcze rozebrać na desce?
Zatem podważa się : góra-dół?

Już jest dobrze. Jak naciskałem "z" to pojawiało mi się "y" pojawiało i na odwrót.

U mnie kabelek jest na tyle długi, że spokojnie moę odpiąć, a te blaszki jeszcze mi się nie pogubiły, ale ja już to parę razy zdejmowałem. Na początku było dosyć ciężko, faktycznie.

jak chcesz zobaczyc jak wszystko swieci w srodku...zapraszam
wlasnie skonczylem

Zdaje się Mazzi, że zrobiłeś wszystko na czerwono? A teraz ponoć modny jest "blue" ......ale mi akurat czerwony również się podobywuje......warto by było zobaczyć.......może i mi ktoś takie coś by zrobił.... ?

moze moze

No to Lucas musimy kiedyś się zgadać/pogadać .....najlepiej po ciemku, coby dobrze było widać

czerwony rulez
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ja w miejsce żarówek we włącznikach wlutowałem czerwone diody

P.S. Sorry za jakość zdjęc nie do końca ogarniałem cyfrówkę

[ wiadomość edytowana przez: masterostry dnia 2005-09-30 14:30:49 ]

pokretla przyciski czerwony, wyswietlacze budziki niebieski
takze po czesci sie zgodze ze czerwony rulezzz

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ps pokretla tez mam na czerwono ale jakos ich aparat nie uchwycil