MotoNews.pl

Ile wejdzie gazu do zbiornika 41 litrów??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam zbiornik LPG o pojemnosci 41 litrow. Raz jak tankuje z pustego "do pelna" to wchodzi 32 a raz 39 litrow. Od czego to zalezy??

Zależy to od temperatury powietrza przy jakiej tankujesz (im chłodniej tym gazu wejdzie więcej) generalnie jeśli nie było żadnych przeróbek do zbiornika powinno wejść 20% mniej niż podaje producent czyli jeżeli zbiornik ma nominalną pojemność 41l powinno wejść ok 33l.

A poza tym ma również znaczenie skład procentowy propan-butan. Gdzieś Croma1 o tym wspominał.

Najwiekszy wplyw ma swoboda pracy plywaka w zbiorniku i ustawienie auta podczas tankowania.Nastepne czynniki jak cisnienie dystrybutora,temperatura itp. ma znaczenie dopiero po zacieciu sie plywaka i ladowaniu zbiornika do oporu.

jeżeli temperatura jest wysoka to gaz się rozszerza i zmieścisz go mniej niż przy niskiej temperaturze to się odnosi przy zaciętym i nie zaciętym pływaku, zarówno gaz jak i benzyna. jeżeli zatankujesz do pełna w bardzo chłodną noc i pozostawisz auto na słońcu to gaz rozszerzy się do tego stopnia że gdyby zmierzyć ilosć w butli była by wiele wyższa dlatego jest ta rezerwa 20%

Temperatura nie ma tutaj nic wspolnego.O ilosci wlanego gazu decyduje tylko pływak w zbiorniku.

Ja mam zbiornik 42L i czy to zima(-30st.), czy lato (+30st.) to wchodzi mi 35-36l! Zawsze tak było a tankuje na róznych stacjach!

O jaki pływak chodzi?? W butli jest pływak ale wskazuje tylko orientacyjne napełnienie zbiornika. Obserwuje wskazania dystrybutorów gazu ile wskazuja po zatankowaniu "do pełna" do calkowicie pustego zbiornika. Temperatura nie powinna miec tu raczej wpływu na różnice aż 7 litrów gazu, a pozatym tankowałem nie w czasie ekstremalnych temperatur. Zastanawia mnie fakt, ze obsluga stacji nie reaguje na to, że aż tyle paliwa wejdzie do mojego zbiornika (39litrów) mimo, że posiadam raczej typowy zbiornik 43 litrowy. Czyżby wada dystrybutora ??

POWINNO WEJSC 80%!

a ja zuważyłem kilkakrotnie na stacjach taki objaw...piszczenie gwizdy w dystrybutorze ..często na "zadupiach" gdzie mało klientów i gdy przed Tobą długo nikt nie tankował... to na początku odpowietrza...dalej tłoczy Ci powietrze i wychodzą cuda liczniku dystrybutora (więcej niż poj. zbiornika), a i większe niby spalania na "pustych litrach)... teraz unikam takich stacji i jest OK...

Cytat:
2005-10-02 23:32:07, kszychu pisze:
O jaki pływak chodzi?? W butli jest pływak ale wskazuje tylko orientacyjne napełnienie zbiornika.

Wskazanie poziomu jest drugorzędną funkcją pływaka. Podstawową jest odcięcie zaworu tankowania przy napełnieniu butli w 80%

Cytat:
Obserwuje wskazania dystrybutorów gazu ile wskazuja po zatankowaniu "do pełna" do calkowicie pustego zbiornika. Temperatura nie powinna miec tu raczej wpływu na różnice aż 7 litrów gazu, a pozatym tankowałem nie w czasie ekstremalnych temperatur. Zastanawia mnie fakt, ze obsluga stacji nie reaguje na to, że aż tyle paliwa wejdzie do mojego zbiornika (39litrów) mimo, że posiadam raczej typowy zbiornik 43 litrowy. Czyżby wada dystrybutora ??

A może Ci się po prostu zawór przycina ?? Czy jak wchodzi 39l to też normalnie odbija tak samo jak przy 31l ?
Przy 39l to może już wybijać jakieś zabezpieczenie przeciążeniowe (ciśnieniowe? ) w dystrybutorze. Jak masz butlę 41l (zdecyduj się w końcu czy 41 czy 43 ? ) to właśnie tak przy 39 pompa powinna już jęczeć.
U mnie w butlę 42 przy zaciętym zaworze wchodzi ok. 40l. Chwilę później dystrybutor wybija i zatrzymuje się.
Nie bardzo też wiem skąd Twoje zdziwienie na zachowanie obsługi ? Czy masz dużymi literami napisane na aucie jaka butla tam siedzi ? Skąd oni mogą wiedzieć ?
Pozdro.

mam zbiornik 41 litrów i obsługa stacji wiedziała ile mam bo jak przekroczyło 35 litrow to im powiedzialem ale mimo tego lali dalej do 39. Pewnie mi powietrza nabili, oszuści i tyle. Pompa jęczała ale nie wybilo zadne zabezpieczenie.