MotoNews.pl

Ustalenie luzu miedzy kołem talerzowym a zebnikiem[126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak "domowymi" sposobami ustalic luz miedzy zebnikiem..a kołem talerzowym
Oczywiscie chodzi mi o 126.....
W weekend czeka mnie rozbiórka skrzyni....bo "jedynka" sie straciła przy okazji chce wymienic łozyska....A to powoduje ze musze rozebrac wałek zdawczy.....
I teraz Pytanko:jak ustalic ten luz miedzy zebnikiem,a kołem talerzowym.
Zeby skrzynia nie wyła jak startujacy odrzutowiec
Bo efektów akustycznych w aucie juz mam i tak duzo

jak nie ruszysz podkladek na ataku to nie musisz nic ustawiac.

dokladnie. wyjmij je i wloz w tej samej kolejnosci i bedzie dobrze , ja zawsze tak robilem a skrzynia nigdy nie wyla poki olej w niej byl

Ustawienie dyfra względem ataku to w przypadku 126p orgia. Nie wspomnę już, że ustawienie tego na urzywanych elemantach jest prawie niewykonalne;/ Nie ryszaj podkładek pod atakiem i nie kręc nakrętkami regulacyjnymi na łozyskach dyfra!! Wymaga to dokładnego pozaznaczania wszytkiego. Potem już tylko wyjmujesz, myjesz i składasz;]

Musi działać;]

wcale nie musi
lepiej to zrobic wedlug takiego schematu:
rozkrecasz wszystko dokladnie myjesz zeby regulacja lozysk plynnie dzialalawkladasz nowe lozyska i dokrecasz regulacja najpierw od strony dociskajacej do ataku pozniej dokrecasz druga
pozniej zdejmujesz pokrywe 2 biegu, lapiesz za dolny walek i tam mozesz wyczuc jaki masz luz na talezu (talez nie jest idealnie rowny wiec po obwodzie w pewnym miejscu napewno bedzie chodzil ciasniej a w pewnym luzniej) wiec krecac za nakretke na walku atakujacym znajdujesz miejsce w ktorym jest najciasniej i tak ustawiasz regulacje przy lozyskach zeby w tym miejscu nie bylo praktycznie zadnego luzu ale zeby chodzilo bez zadnego oporu (luz sprawdzasz w ten sposob ze ruszasz walkiem atakujacym w lewo i w prawo za nakretke! nigdy nie sprawdzaj za polosie bo wyczujesz luz kamieni itp.) dociagasz lozyska sprawdzasz jeszcze raz luz przed zablokowaniem i tyle
podkladki na walku atakujacym zostaja w tym samym miejscu

jakby cos bylo nie jasne to pytaj
pozdro Mardziel

Ciekawi mnie jak cichy jest taki dyfer po regulacji i czy na 4 biegu da się spokojnie rozmawiac w aucie czy wycie zagłusza wszytkie myśli;/

wiesz u mnie jest ok na 4 a dyfer po regulacji wytrzymal prawie 2 sezony upalania z mala przerwa na klowa 5 i dalej chodzi

[ wiadomość edytowana przez: Mardziel dnia 2005-10-02 17:44:16 ]

to i ja sie tutaj dopne,
mozecie mi powiedziec czy wycie skrzyni na 4tym biegu to sprawa lozyska ?? jesli tak to ktorego, skrzynia ma przekulane 80tys. km

Ale trupa wykopałem

Może ktoś opisać w miarę dokładnie jak wyregulować luz miedzy atakiem a kołem talerzowym, oraz luz łożysk mechanizmu różnicowego??? z góry dzięki. Oczywiście chodzi mi o 126p

nie lepiej dać cała "nową skrzynie" ??

Nowa krotka skrzynia kosztuje jakieś 1200 za tryby plus obudowa dyfer itp wiec wole ustawić "stara".

[ wiadomość edytowana przez: cichy_b0b dnia 2007-04-19 20:44:20 ]

a sorki to zmienia całkowicie postać rzeczy

Najlepiej zlozyc w skrzyni walek atakujacy bez kol same tulejki skrecic wlozyc dyfer bez polosiek i patrzyc jaki jest luz miedzy zebny na wyczucie ,zawsze mi wychodzilo tylko ze mialem nie ruszana ustawienia lozysk dyfra co jest dosc istone

wlasnie w tej mojej skrzyni cos czuje ze z ustawieniem lozysk jest cos nie tak. I za bardzo nie mam wijzji jak to zrobic zeby bylo dobrze

Cytat:
2005-10-02 17:24:36, Mardziel 2 sezony upalania z mala przerwa na klowa 5 [ wiadomość edytowana przez: Mardziel dnia 2005-10-02 17:44:16 ]

brzmi nieźle...

Kurde panowie muszę chyba po ambicji pojechać zeby ktoś coś napisał TACy znacwcy a nikt nei umie luzu na lozyskach dyfra ustawic??

Nie tyle, że nie potrafi tyle tylko, że nie ma odpowiednich przyządów pomiarowych;/

A co jest z przyzadow jakichs specjalistycznych potrzebne??

Urzadzenie do pomiaru luzu medzyzebnego hipoidalnej przekladni stozkowej o ewolwentowym zarysie zeba, bo takie wlasnie zeby sa w tej przekladni.

Dzieki zuraw za swietne przedstawienie problemu. A mzoe trzeba jeszcze wzdrygiwacz do giwaresu???