MotoNews.pl

Odpięta sonda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko.
Czy jak odepnę sonde lambda to powinna zapalić się lampka CHECH...
sygnalizując błąd , ja rozłączyłem i nic nie sygnalizuje. Podobnie rozłączyłem regulator wolnych obrotów i CHECK... się zapalił.
Czy sonda powinna sygnalizować czy nie?

witam u mnie po odpieciu sondy check sie zaswieca a nie wiem jak z regulatorem wolnych

Oj ludzie ludzie, odpięcie każdego czujnika zapala check, w końcu od tego on jest żeby sygnalizować takie rzeczy, nie?

u mnie z kolei po odłączeniu czujnika temperatury silnik gaśnie

Czyli jak na 100% powinna sygnalizować to pewnie u mnie coś nie tak - komputer padł?

Masz instalację gazową? Tak "na chłopski rozum" emulator sondy może wysyłać sygnały do kompa...

Gaz jest ale gościu mówił że starej generacji bez emu. sondy i z regulacją na śrube bez silniczka krokowego.

Właśnie chcę założyć emulator ale on i tak powinien działać tylko na gazie a na benzynie powinny być faktyczne odczyty z sondy.

[ wiadomość edytowana przez: Andrzej-Hary dnia 2005-10-02 13:47:27 ]

Qrcze jak to właściwie jest?
Chciałem się upewnić ale nie miałem dostępu do innej Omegi ale spróbowałem u znajomka- Vectra A 2,0L silnk C20NE no i w czasie pracy rozłączyłem złącze sondy lambda i CHECK....... nie zaświecił ,
czekałem więcej niż 50sek. ponad 2min i nic. tak jak u mnie.
Czy to oznacza że u niego i u mnie coś tak samo nie działa - taki zbieg okoliczności???

Cytat:
2005-10-03 18:30:43, Andrzej-Hary pisze:
taki zbieg okoliczności???

Tak bo obaj macie gaz i na stałe odłączone odczytywanie sygnałów z sondy.

no i nie do końca tak jak myślisz Kolego
Ja mam instalke gazu 3-lata i bez emu sondy .
Akoleś sprowadził fure 3-miechy temu niema żadnego gzu , wsio oryginal jego fure sam widiałem na placu 20-km od holandii bez jaj.. Sprowadził i jezdzi na etylinie

Sory ale może zaśmiecam.
Właśnie podjechgał kumpel mojej znajomej z klatki obok i CO
Poprosiłem - OMaA 2,0 i C20NE rozłaczam złącze sondy lambda , czekam 50sek , dalej 3-min i nic. Oma na benie . Jestam w szoku o co chodzi????
Jak to zdiagnozować , może faktycznie ktoś by odłączył i dał znać jakie efekty!!!

Tak?
A możesz to opisać jak i kiedy odłączasz sondę, czy silnik pracuje czy jest nagrzany itp itd. Opisz jaki to jest silnik, podaj początkowe numery, rok produkcji auta i takie tam.Czekam.

spisz kody usterek przy odłączonej sondzie....a o tym żeby sonda błysneła przy odłączeniu to nieslyszałem,chyba że w omie B

PiotrS..a dlaczego mi gaśnie slinik i nie chce odpalić po odłączeniu czujnika temperatury płynu?? powinien silnik przejśc w tryb awaryjny a u mnie takie cuda:/

pozdrawiam

A wię tak
Koleś podjechał do mnie i wskazka podawaa ponad 90 stopni.
Przy podszybiu podobnie jak u mnie rozłączyłem 3-pinową kostkę od sondy i CHECK... ani drgnął tak jak u mnie . Mój i jego silnik C20NE te same Kody - BEZ JAJ... . Może faktycznie ktoś by fizycznie sprawdził i dał znać przy jakiej temperaturze odłączyłi jakie wskaznia?

@Qute PiotrS
Na pytanie odpowiadam
Kol podjechał do mnie i temp eratura OK 92stopnie
silnik C20NE a sonde odłłczyłem w komorze silnika pod podszybiem 3-pinowe złącze.

Ja się pytam dokładnie ....dlaczego nei podajsz informacji.
nr silnik ewentualnie jaki motronic jest u kolegi jak i u ciebie.
czy silnik pracował?
Jeśli tak to trzeba się koniecznie przejechac bo wskazania sondy są chwytane z pewnym opóżnieniem (w zależnośc od temp) i jeszcze no i sprawdź czy napewno ta kostka jest od sondy. I rób to tylko w aucie bez instalki gazowej.

Omegafan a ja skąd mam wiedzieć? Może oprócz tego masz coś jeszcze uwalone. Na zimnym silniku nie powinien Ci zgasnąć.

CHECK nie zapali się przy odpięciu lambda natychmiast ,ale dopiero kiedy nieodpowiednie spalanie zakłuci pracę innych elemtów elektronicznych .Zależy od modelu silnika może to trwać od 10sek do nawet kilku dni ,poza tym CHECK będzie się zapalał i gasł.

[ wiadomość edytowana przez: autoseba dnia 2005-10-04 15:52:09 ]

A czy przy obrotach jałowych i dużym obciążeniu nie jest tak że sygnał z lambdy jest olewany i silnikiem sterują tylko i wyłącznie mapy zapisane w komputerze?