Problem gasnięcia podczas hamowania, dojazdu do skrzyżowania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam problem z gaśnięciem auta podczas dojeżdżania do skrzyżowania, skręcania, redukcji biegów. Dzieje się tak już od jakiegoś czasu, mam nowe: Swiece ( NGK ) przewody WN ( Bosch ) kopułka i palec rozdzielacza. Moje auto to Opel Vectra 1,6 i wtrysk jednopunktowy, rok budowy 92, a instalka to Lovato, elektronika Bingo M.
Wykluczyłem, że sprawcą jest dolot powietrza, gdyz mogę np. przy 100 kmh wrzucić luz, i nic, nawet nie drgna obroty.
Samochód nie gaśnie zawsze, wydaje mi się że w 5 przypadkach na 15. Gaśnie zawsze tak, jakby nagle odcięto dopływ paliwa, bez żadnej zapowiedzi, tylko od razu.
Nie mam juz siły do gazownika , byłem w ciągu ostatnich 2 tygodni na 5 regulacjach, i nic.
Prosiłbym bardziej doświadczonych niz ja uzytkowników tego forum, aby pomogli mi w tej kwesti. Z góry dziekuje za pomoc!!!
Hejka Olekamec

Sprawdź wszystkie połączenia elektryczne, zwłaszcza na elektrozaworach, może zwyczajnie któraś złączka nie kontaktuje.

Powodem może być zbyt bogata mieszanka gazu wówczas zbyt mały dopływ powietrza powoduje zdławienie motoru.
Czy dzieje się tak także jak jedziesz szybko i nagle dość intensywnie zwalniasz?? jeśli tak to na 80% będzie to o czym napisałem.
Sprawdź filtr powietrza czy nie masz zawalony.
Pozdrawiam

jacech1 i Danek - dzięki za poradę!
Jacech1 odpowiadając na Twoją poradę, filtr powietrza jest nowy, a co do zbyt bogatej mieszanki, to moze i to...ci moi gazownicy to raczej nie zadaja sobie zbytniego trudu, żeby dobrze wyregulować ten mój nieszczęsny pojazd, wydaje mi się, że zwyczajnie nie potrafią, pojadę gdzie indziej. co do samego gasnięcia, to jasne,tak jak piszesz, jak jadę szybko i nagle zwalniam przed światłami np. to gasnie, ale również, kiedy jadę powoli, np. 20 kmh za traktorem, i nacisne sprzęgło żeby zredukować bieg....dzięki bardzo za poradę, bo juz wychodziłem z załozenia ze to cos powazniejszego....napisze po regulacji co wyszło.
Dzięki za pomoc!!
Danek, połaczenia sprawdzilem - wszystko ok, instalka ma dopiero 3 m-ce i 6000 km przebiegu, tak więc wszystko w tej kwestii było ok...
Dzięki Panowie za porady!! Pozdrawiam

Witaj kolego ja miałem podobny problem,przeczyś gardziel przepustnicy powietrza,u mie było trochę nagaru i brudu wtedy przepustnica dostawała lewego powietrza gdyż zawieszała się po wyczyszczeniu problem zniknąl.Mozę u ciebie jest podobnie też jeździłem po gazownikach i nic nie dawało najlepsze to gdy byłem u nich to sprzęt chodził jak trzeba.Ja mam Opla Omegę 2,0 .Pozdrawiam zobacz to zaden nakład finasowy a może pomóc.

Witam
Mam taką samą konfigurację intalki jak ty i miałem podobne problemy. Tak ja pisał jacech1 problemem może być zły skład mieszanki. U mnie po regulacji mieszanki problem zniknął a przejechałem już ponad 2tyś po regulacji i ani jednego problemu.
Pozdrawiam