MotoNews.pl

Narzędzia...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.mam pytanie do ludzi którzy dużo majstrują.własnie chce wyposazyc swoj warsztat w narzędzia.klucze płaskie,oczkowe gięte, i zestaw nasadowych. Czy narzędzia firmy TOPEX chromo wanadowe (czy jakoś tak) są dobre?? wiem ze sa firmy takie jak HK TOOLS ale to odpada ze wzgledu na szokujące ceny. Dlatego pytam co ma dobry stosunek jakości do ceny ludzi z doświadczeniem. dzięx z góry

Polecam firmy dobre ale niedrogie WIHA i GEDORE to niemieckie firmy ja mam kilka kompletów BELZERa teraz to nazywa się BAHCO też bardzo dobre, ewentualnie BETA ale to już większa kasa ale za to dożywotnia gwarancja.

patrzalem na necie za tymi firmami co piszesz ale ceny tez sa astronomiczne... te narzedzia sa z tego stopu co te topexy tylko 5 razy drozsze.chyba jednak wespre polską produkcje

Cytat:
narzedzia sa z tego stopu co te topexy tylko 5 razy drozsze.chyba jednak wespre polską produkcje

tak. Polska produkcja - chińskie wykonanie.
Zobacz sobie np. wkrętarki takich marek jak:, TOPEX, TOYA, EINHELL.
Wszystko robione na jeden wzór, a różnią się kolorem obudowy.

Cytat:
2005-10-04 21:28:08, Bufi pisze:
tak. Polska produkcja - chińskie wykonanie. Zobacz sobie np. wkrętarki takich marek jak:, TOPEX, TOYA, EINHELL. Wszystko robione na jeden wzór, a różnią się kolorem obudowy.

Sorki, ale na firme TOYA nie dam powiedzieć złego słowa.
Jest we Wrocku i zawsze można u nich załatwić to co sie chce.
A to że hipermarkety sprzedają ich produkcję po cenach promocyjnych nie znaczy że robią buble.

no ja nie narzekam na "Topexa", ale tylko i wyłącznie Professional Line. to są jeszcze znośne, ukręciłem klucz do kół a oczkowym udało się po usilnych skakaniach, rurach przedłużających

Zapomnij o TOPEXIE!!!
Chyba że chcesz sie wkur...ć że śrube obrobisz klucz peknie itp.
Dobra cena - super jakoś to TONA produkcja Czeska. Sam używam kilku kompletów tej firmy od kilku lat. Kulcze Oczkowe

A jeśli chodzi o kombinerki wkretaki itp. To Sandvik Bahco. Cena może duża ale np. mam kombinerki tej firmy które spedziły trzy lata na dworzu po sniegiem ziemią itp. po umyciu woda i przesmarowaniu dzialaja jak nowe i są super.

klucze płasko-oczkowe polecam polską KUŹNIĘ!

Nie oszczedzaj 20zł na kluczach bo odbije sie toc na twoich nerwach twoim aucie i skórze na kostkach palców.

Powodzenia

klucze topexu (płaskie ok.40zł/kpl, oczkowe 40zł/kpl.)z seri premium(najwyższa)do wyposażenia warsztatu który nie bedzie obsłubiwał 10 aut dziennie tylko 1 tygodniowo są jak najbardziej godne polecenia i o wiele przyjemniejsze do pracy od KUŹNI która wygląda jakby ją chromem polewano.

a nasadowe to trzeba wydać 300zł za kpl. żeby grzechotka i pokrętła po jednej śrubie się nie rozpadły(wybór aż głowa boli-aczkolwiek nie spotkałem szię z wyrobem topexu) .

wkrętaki- żaden nie wytrzyma (nawet za 1000zł)kilkaset odkręceń więc topex z wyższej serii to dobry wybór.

Jeśli uważasz że warto zainwestować w 10 wkretaków zamiast jednego Bahco. To sie mylisz. Bahco urzywam od 5 lat i pracują non stop, śladów złużycia. odkręć srube mocno wkręconą wrketakiem Topex, śruba do pipla i tak nie odkrecisz a w przypadku bahco tylko źle dobierając narzedzie obrobisz śrube.

Komplet nasadek od 10-34 z grzechotką rozbieralną i wytrzymującą 120kg na ramieniu 150cm (sprawdzone ) to koszt ok 200zł

Pozdrawiam

Cytat:
2005-10-05 01:27:09, michał16v pisze:
wiele przyjemniejsze do pracy od KUŹNI która wygląda jakby ją chromem polewano.

może i tak wygląda ale klucze kużni i experta są bardzo dobre przynajmniej mam pewność odkręcając śróbe ze mi klucz nie pęknie i siłą odrzutu polece na ściane

Czesto na gieldach samochodowych sa klucze np.nie firmowe (brak pochodzenia)sprzedawane na sztuki ale sa ze stali kutej i one wlasnie sa dobre ja kupowalem kiedys do ciezarowki wlasnie nasadowe klucze na sztuki ale wlasnie kute,lub z tanich kluczy jeszcze zaobserwowalem na gieldach dawne klucze uzywane robione przez solidne wykonanie,tylko trzeba sprawdzic sowmiarka czy nie sa wybite.jest to dosc tania inwestycja.

wyciągam temat na wierzch bo się zastanawiam nad zakupem czegoś dla siebie. Czy ktoś coś może mi powiedzieć nt kluczy firmy HONITON? 250zł za zestaw 94 elementowy.

Odezwij sie do mnie na gg
mam firme wyposazajaca warsztaty samochodowe
Narzedzia tylko i wylacznie profesjonalne

a to wklejka wypowiedzi z innego forum

Witam,

mam firme zajmujaca sie profesjonalnym wyposazaniem warsztatow
te narzedzia ktore sa w linkach to nadaja sie (przepraszam za wyrazenie) do grzebania w d... a nie przy porzadnych autach takich jak omega,
Sprzdaje narzedzia tylko i wylacznie renomowanych marek takich jak GEDORE, Cwalter czy HAZET posiadam takze w ofercie lampy warsztatowe niemieckiej firmy ROHRLUX. Od nie dawna pojawily sie rowniez narzedzia firmy VIGOR (absolutna nowosc zarowno w Polsce jak i na calym swiecie) mam je jako jedyny w kraju. Ceny tych ostatnich sa przystepne nawet dla przecietnego zjadacza chleba...

Jako dodatek prowadze tez kalibracje i naprawe kluczy dynamometrycznych
generalnie firmy Hazet jednak inne tez czasem sie zdazaja i zapomnijcie o dynamometrach za 100zl bo bedzie to 100zl wyrzucone do kosza.
Wskazania takiego klucza moga byc mocno oddalone od rzeczywistosci nie wspominajac juz o koniecznosci kalibracji (w zaleznosci od klucza i ilosci uzyc) raz na pol roku badz raz na rok.

Jezeli ktos jest zainteresowany powaznymi narzedziami ,z ktorymi nie bedzie sie denerwowal ze znowu cos sie ukrecilo to serdecznie zapraszam.

Na poczatku kwietnia otwieram sklep w Gliwicach i ruszam ze sprzedaza w internecie.
Poki co wszelkie info moge udzielic na gg lub Pw
Wyslac zdjecia itp. sprzedaje wysylkowo od dluzszego czasu

Pozdrawiam

Piotr Sebzda

Profi-Tool
Karolinki 58
44-100 Gliwice

moze sie przyda pozdrooffka

wszystko zależy do czego potrzbujesz owe narzedzia.. jakiś czas temu z Luz'em ruszaliśmy ze swoim warsztatem i uzbrajalismy się w różnego rodzaju klucze, zestawy itd... Topex - spoko, ale do delikatnych rzeczy - kup sobie zestaw oczkowych, płaskich, śrubokręty...
dodatkowo kup sobie pojedyncze klucze lepszej firmy - np Knipex - bdb firma, niestety , albo stety - umią się cenić, ale wytrzymałość robi wrażenie - tutaj wybierz sobie klucze które będą narażone na duże obciążenia - najlepiej kupować je w trakcie prac - tzn potrzbujesz MEGA mocną płaską 15stke - kupujesz... itd
zestaw nasadek polecam również firmowy z gwarancją - jedne z najważniejszych kluczy w warsztacie..
jesli zamierzasz troche więcej majsterkować to POLECAM również mały kompresor (nawet 25l) i klucz pneumatyczny z udarem - duże ułatwienie przy odkręcaniu, przykręcaniu - oszczędzasz czas i własną siłę a nie jest to drogie, najdrożej wychodzi sam kompresor, ale wtedy pompowanie kółek, czy ich zmiana to czysta przyjemnośc
niestety całość jak sie zbierze do kupy to dość duży wydatek, my uzbrajaliśmy się przez pół roku, całe wpływy z warsztatu szły w klucze, kompresory, migomat... ale dzięki temu z każdą chwilą byliśmy bardziej niezależni - a o to nam chodziło

Pozdrawiam i miłego majsterkowania

mi chodzi po prostu o zestaw kluczy, który awaryjnie będę miał tutaj czyli w Anglii, bo w Polsce mam wszystko czego mi trzeba, no może nie wszystko ale większość (łącznie z kompresorem a nawet dwoma ), brak mi tylko migomatu bo niestety klasyczną spawarką nie da się wszystkiego zrobić, przynajmniej nie przy samochodzie oraz klucza pneumatycznego ale na tyle co ja robię uważam, że jest mi niepotrzebny.

Krótko mówiąc potrzebuje walizkę z grzechotkami i nasadkami do nich oraz kilka ampulowych kluczy przydatnych przy np zdejomowaniu zaciksu hamulców, no i pewnie kilka płaskich, czasami niezastąpionych przez nasadki kluczy. W tym momencie pytam o taką właśnie walizkę. Czy HONITON jest godny uwagi czy jest to zakup bez sensu?

pzdr

Cytat:
2007-05-22 17:52:04, scoodie pisze:
wyciągam temat na wierzch bo się zastanawiam nad zakupem czegoś dla siebie. Czy ktoś coś może mi powiedzieć nt kluczy firmy HONITON? 250zł za zestaw 94 elementowy.

kumpel kupił zestaw honitona i mówi że jest niezniszczalyn lepszy od stanleya , ma go z miesiąć i eksploatuje go na maxa właśnie celem próby nic się nie dzieje zestaw grzechotek 2 szt nasadki i różne końcówki na wkrętak

Stanley to tez cienizna
liczy sie tylko Gedore Hazet Stahlwill ew. Cwalter

Reszta jak Honiton Kingtony Toptul czy tym podobne moze i celuja
w profesjonalny warsztat ale nadaja sie raczej do garazu

Jelsi nie chcesz wydawac za duzo kasy kup Carolusa z grupy Gedore dobre ceny i niezle narzedzia
albo Vigora te wschodniobrzmiace nazwy do mnie nie przemawiaja...

Pozdrawiam

moze tez wezme glos w tej dyskusji
podobnie jak kolega LUZ od jakiegos czasu mam wlasny warsztat ktory otwozylem z kolega (warsztat nie jest zrudlem utrzymania jest to miejsce gdzie pracuje nad monza a kolega nad swoja bmw)
na poczatku zaczelismy od tego co mielismy w piwnicy, w bagazniku itp.
wiadomo jak sie pracuje to narzedzia sie zuzywaja i trzeba je bylo sukcesywnie wymieniac
Postanowilismy kupowac klucze nasadki i cala reszte narzedzi z firmy DRAPER ale znajac poski rynek i mozliwosci nasze postanowilismy kupowac tylko wersje EXPERT ze wzgledu na dozywotnia gwarancje za stosunkowo niska cene
Ja osobiscie polecam

Kolega ma warszata w którym zdecydowana większość kluczy pochodzi od polskiego producenta KUŹNIA - klucze nie do zajechania. Warsztat ma już kilka ładnych lat a klucze wciąż te same Zapamiętałem nazwę bo zawsze mówi - co Polski klucz to polski klucz - lepszy to już tylko ruski

Cytat:
2007-05-24 08:23:24, zajac_11 pisze:
(...) podobnie jak kolega LUZ ...

to żeś pojechał... pogrążyłeś się na dobre, nie dość że od kilku lat mylisz mnie z Luz'em na zlotach to jeszcze czytając posty myslisz że to TEN DRUGI pisał... od dziś nie odzywam się do Ciebie

a najlepsze klucze były za komuny, mam kilka takich i są nie do zajechania!

scoodie - Twojej marki nie znam, ja nie pomogę