MotoNews.pl

[126p] Wymiana bloku silnika i co dalej ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
w procesie doprowadzania mojego malczana do stanu używalności po poprzednim właścicielu (którego chciałbym "serdecznie" pozdrowić z tego miejsca) muszę przebrnąć przez wymianę bloku silnika ......... i problem nawet nie w samym bloku tylko w jego legalnym wlozeniu i pozniejszym użytkowaniu .......

wiem, że przekładanie silników w malczanach to nie problem ani rzecz niespotykana, napewno paru jest na forum którzy to praktykowali .... i do nich pytanie: Jak to załatwiliście od strony formalnej? Jak wiemy w dowodzie rejestracyjnym pozostaje stary numer a my w aucie mamy blok z innym numerm. Co w przypadku kontroli drogwej? zakładając, że chcemy zarejstrować auto z tym blokiem, to jakie są wymagane dokumenty? Dowód rej pojazdu w którym jeździł blok, który my wsadzamy do swojego autka? zaświadczenie o wyrejstrowaniu auta w przypadku jego zezlomowania? Umowa kupna sprzedaży z poprzednim wlascicielem naszego "nowego" bloku ? czy jeszcze cos innego? ....

bardzo proszę o jakieś info w tej sprawie, jak Wy to załatwialiście.....

pozdr. matt_

temat zurawia

a czego nie wiesz - poczytaj zrozumiesz.
Aha reanimowałem kilka bloków i powiedz mi co to jest ze sie nie da tego naprawic i trzeba wymienic blok ??

... dzięki za link, przeoczyłem ten temat ......... blok jest pęknięty przy panewce

To poszukaj nominała na allegro - 100 zł bez numerów, czasami w ASO sie znajdzie za 150 puszcza i nic nie i trzeba robic bo masz rachunek , a nowe prawo nie kaze nabijac numerów.

ok, ale pytanie czy muszę mieć bez numerów nówke i będzie ok czy też jak wezmę używkę to też będzie ok ?? ....

pozdr. matt_

ja to przerabialem wiec powiem ci ze chocbys mial nowy bez numerow to tyle z tym zachodu ze nie warto bo:jak masz uzywany z numerami to musisz miec umowe kupna sprzedazy oraz dowod rejestracyjny pojazdu w ktorym silnik jezdzil,isc z tym do urzedu i dostaniesz tam za odpowiednia oplata adnotacje ze masz inny numer silnika.oczywiscie jeszcze musisz wczesniej zaplacic diagnoscie za wypisanie papieru ze numery nie sa bite.jak masz nowy blok to dopiero sie zaczyna zabawa,bo:
nie wolno ci nabic starych numerow silnika.musisz isc do urzedu z faktura(!!!)zakupu nowego bloku,oni dadza ci skierowanie do diagnosty i nadadza ci nowy numer silnika ktory nabije ci diagnosta za jedyne 50 zeta.i z tym i z papierem od diagnosty idziesz z powrotem do urzedu i procedura dalej jak w pierwszym przypadku...swieczka za wyprawe,lepiej nabic na lewo te same numery na czysty blok i heja

wez odmenie blok z bebechami - dowod jeszcze z numerami mam. poki go nieprzerejestruje;d. zostanie ci zmiana dowodu i przeglad.