Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
soop ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-10-04 21:38:55 Na zimnym silniku objaw praktycznie nie wystepuje. Po rozgrzaniu slychac takie nieregularne cykanie, mniej wiecej z okolicy rozrzadu. Podejrzewalem napinacz, ale pare dni temu wymienilem caly rozrzad i dalej to samo. Mial ktos kiedys taka przypadlosc? Czy to popychacze? Ile moze kosztowac taka robota w 8V? |
soop ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-10-04 22:01:05 Na zimnym to bym mu jeszcze wybaczyl (zreszta to chyba normalne i maja prawo), ale na goracym wk... mnie to niemilosiernie. |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-10-04 22:45:26 Tez to mam.. prawdopodobnie regulator luzu zawroów... u mnie to dokładnie słychac pod pokrywą zaworów. |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2005-10-04 22:47:34 Cykanie może być też wynikiem słabo działających wtryskiwaczy.
Poza tym cykanie zawsze występuje bo same wtryski cykają ![]() |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-10-04 23:16:45 u mnie raczej stuka... nie cyka... cykanie bylo odkąd kupiłem auto..., a stuki są czasami słyszalne wewnątrz auta. |
![]() gadas Renault Scenic Piaseczno | 2005-10-05 16:10:06 dolewka: co 2500km 0,5l oleju
|
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2005-10-05 22:22:45
sporo... ja dolewam ok 1L na 10tkm, ale mam w kilku miejscach wycieki... minimalne pocenie. |
PersZing Esperacz żnin | 2005-10-06 21:20:57 witam
mi tez sie zdarza metamorfoza w diesla ale raczej rzadka no i co najwazniejsze niepowduje strat dla silnika tylko z deka dla ucha ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-10-06 21:30:59 Też mi po przebiegu 9 tys i 1,5 roku wyparował olej. Jak przyszło do dolewania, to okazało się, że wlazło 0,9 l (musiałem dokupić literek) i do wymiany poszła uszczelka pod deklem zaworów, simering ap.zapłonowego (no i nowy olej - już nie M1 bo po co przepłacać) bo olej tamtędy parował, co zresztą było widać od roku, ale olewałem to. |
soop ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-10-08 16:57:32 No i sprawa sie rozwiazala.
Mechanik do ktorego pojechalem z tym problemem stwierdzil od razu ze to luzny pasek rozrzadu i stuka w obudowe. Po rozebraniu okazalo sie ze rozrzad, ktory niby mial byc zrobiony pare dni wczesniej, nie byl nawet ruszony, zabki na pasku starte itp. Skurwysyn u ktorego bylo to robione przestawil po prostu samochod z miejsca na miejsce, wypisal fakture i wzial kase. ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: soop dnia 2005-10-08 16:59:32 ] |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-10-08 17:17:33 nie, ale pisemna ekspertyza innego mechanika zapewne tak.
tylko ze watpie zeby jakis mechanik prowadzil takie otwarte wojny z innymi. ja bym wzial taka ekspertyze na papierku i pojechal do tego poprzedniego, robil rozpierdol i ogolnie sial zamieszanie, moze bys chociaz zwrot kasy wyludzil, rozni sa ludzie, roznie reaguja.. |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-10-08 18:20:39
Przede wszystkim - zawsze zabieraj stare graty od mechaników (zresztę ci "porządni" sami proponują zwrot wyjętych). Dobrze jest wiedzieć, co "jeździ" w silniku (np. napis firmowy na części) - pozwoli to stwierdzić, że pokazał Ci Twoją zużytą część. Co do rozrządu - może to jednak Twój nowy pasek? W astrze jeździłem po zmianie rozrządu parę miesięcy i zaczął znów hałasować. Rozebrałem i .... pomimo, że silnik chodził, to bałem się nawet do p. Sławka pojechać, zaholowałem auto - taki był pościnany. Okazało się, że zęby na pompie (też nowa) miały minimalnie inny rozstaw, niż pasek. Trochę się zdziwilem, że przy zakładaniu p. Sławek tego nie zauważył, ale On twierdzi, że to była minimalna różnica spowodowana złą obróbką i nie można było tego stwierdzić przy zakładaniu. Jeżeli miał rację, to przeraża mnie to - kupujesz markowe graty, zakładasz i po paru tysiącach km rozwalasz pól silnika przez walnięty pasek... ![]() Reasumując - może coś źle poskładali i przekosiło pasek. Tak czy inaczej - trzeba do nich wrócić!!! ![]() ![]() ![]() Powodzenia! P. |
soop ![]() PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2005-10-08 18:53:16 Rozrzad byl nawet nie ruszany. Swiadczy o tym chociazby to cykanie, ktore było zarowno przed jak i po wyjechaniu z warsztatu.
Wczoraj zajechalem do tego kolesia, pokazalem palcem. Z miejsca sie ostro zesral i probowal tlumaczyc sie ze dostali jakies wadliwe napinacze i spowodowalo to szybsze zuzycie paska ![]() Po opierdolu samochod zrobil mi na rano. I cykania nie ma. |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2005-10-08 19:10:50
Nie widziałem Twojego auta, więc trudno mi powiedzieć, ale jak źle napniesz nowy pasek, to też będzie cykał i scinał zęby. Pozdr. P. |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2005-10-08 22:14:08 Utnij kawałek kija od szczotki do zamiatanie lub inny kawałek drewnianego kija -przystawiaj do podejrznych miejsc-cykajacych -i do ucha -działa to jak stetoskop.To stary wypróbowany sposób.Powodzenia, ![]() |
Pawol Nubira 1.6 SX kombi ... Wrocław | 2005-10-12 15:38:41
Zwłaszcza ze jest wtrysk full group i cykają 4 na raz. Niesle to potrafi jazgotać. W sekwencji jest duzo ciszej Błoga cisza nastaje po przełączeniu na LPG [ wiadomość edytowana przez: Pawol dnia 2005-10-12 15:40:45 ] |