Podtrzymanie niefabrycznego radia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam.
Po wymianie fabrycznego radia na inne pojawil sie taki problem ze moge je jedynie uruchomic gdy chodzi auto lub kluczyk jest w pozycji az pala sie kontrolki. Fabryczne wlaczalo sie po uruchominiu silnika i wylaczalo po cofnieciu kluczyka, ale zawsze moglem je uruchomic takze bez kluczyka. Czy jest taka mozliwosc by w ten sposob podlaczyc niefabryczne, bez ciagniecia 2 kabli z akumulatora (jak podpowiada mi kielkac).
z gory dzieki i czekam na odp
pzdr chudy

ziomek wpadnij do mnie cosik zaradzimy

do radia dochodza dwa kable zasilajace, jeden bezposrednio z akumulatora a drugi po stacyjce, ten wlasnie odpowiada za wylaczanie i wlaczanie radia gdy dajesz zaplon. z tym drugim jest problem bo kasuje pamiec radia tzn u mnie tak bylo. na zlaczach iso masz mozliwosc przepiecia tych kabli polecam podpiac tylko do czerwonego (wepnij zolty w czerwony) bo ten jak dobrze pamietam idzie bezposrednio z akumulatora

Cytat:
2005-10-04 22:39:44, chudy01 pisze:
Czy jest taka mozliwosc by w ten sposob podlaczyc niefabryczne, bez ciagniecia 2 kabli z akumulatora (jak podpowiada mi kielkac).

chyba cos jednak zamotalem na pw...
nie trzeba ciagnac kabla z aku, bo taki jest w kostce. radio ma podwojne zasilanie:
1. +12v z aku - do pracy radia
2. +12v po stacyjce - do podtrzymania ustawien
wystarczy odlaczyc od radia ten drugi i zmostkowac pierwszy.

Juz panowie problem rozwiazany. dziekuje za pomoc. Wystarczylo zamienic ze soba przewody czarny i czerwony. Radio jest podlaczone jak fabryczne tylko gra o niebo lepiej ,
pozdrawiam chudy

polecam stronke http://www.studio24.prv.pl/ tam jest wszystko na temat radi.. podłaczania....