MotoNews.pl

Ile oleju do Astry F 1.6 8V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Niedawno zmieniałem olej w mojej Astrze. Dziwna sprawa bo weszło go niecałe 3l. Insrukcja mówi o 3,5l a ja wlewając ok 2,7-2,8 mam na bagnecie większą połowę stanu. Kto ma podobnie. Silnik 1.6 8V, 97r.

A jak zlewałeś stary olej? u mnie jak ściagali przez bagnet to nie wyssali całego oleju i przez to nowego weszło znacznie mniej.

U mnie tez zawsze jest 2,8 do 3,0... dziwilem sie ale znajomy ktory ma punkt wymiany twierdzi, ze rzeczywiscie tak jest.

Hej reg, dlaczego nie spuszczasz przez korek, tylko odsysasz przez otwór od bagnetu? Widze jednak, że te niecałe 3l to norma. Dziwne mało jak na 1.6 ale za to kieszeń szczęśliwa.

Enro, a jakie masz oznaczenie silnika? Ja mam X16SZR i przy zmianie oleju (stary zlewany dołem, przez otwór do tego służący) weszło ok 3,2 l (razem z filtrem) I za każdym razem tak wchodzi. Więc może Ci stary olej nie spływa do końca, albo masz coś zasyfione?
a X16SZR to też 1.6 8V

[ wiadomość edytowana przez: Michaello84 dnia 2005-10-07 17:30:06 ]

To już teraz nic nie rozumiem. Ja też mam X16SZR i więcej nie chce wchodzić. Wcześniej miałem kadetta, tez 1.6 na pojedyńczym wstrysku i wchodziło niecałe 3l. Gdyby mieszał się ze starym to byłby od razu brudny. A ten mój jest czyściutki. I tak w poniedziałek odkręcam miske, więc może coś się wyjaśni. Musze w końcu wymienić tą cholerną uszczelke. W dodatku dziś rano zapaliła się na chwile kontrolka od check engine i miałem cały czas 1100 obr na biegu jałowym mimo rozgrzanego silnika. Po ponownym wyłączeniu i właczeniu wszystko było ok, ale mam coraz gorsze zdanie o tym samochodzie. Niby jest ok, ale atakują go drobne niedomagania.