| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sztrucel Espero Świebodzice | 2003-03-23 17:26:14 ja do swojego 1,8 200 tys km leje polsyntetyk i wymieniam co 15 tys. raz pojechalem na wymiane po 10tys. i mechanik doradzil zebym wymienial co 15 tys. bo ten co wylal jest jeszcze dobry wiec szkoda dobrego oleju wymieniac nie wiem czy dobrze robie ale tak jezdze i jest ok jak narazie. oleju nie bierze wiec jest wporzadku |
pteris Espero 1.5 DOHC + LPG Kraków | 2003-03-23 18:28:48 Czyli mogę z powrotem przejść na M.1 5w50, bez żadnych problemów ? |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2003-03-23 18:33:18 Jak dobrze zrozumiałem to nie musisz "przechodzić" bo już na nim jeździsz.
|
pteris Espero 1.5 DOHC + LPG Kraków | 2003-03-23 19:03:32 Proszę Pana, wielu rzeczy poprostu nie wiem, niemniej jednak, nad wszystkim czego się dowiem "mocno" się zastanawiam. Doprawdy, nie bardzo rozumiem tych "wszystkich kitów".
Ja wiem, że można "lać" cokolwiek i zupełnie nie zastanawiać się nad tym co się leje.....etc. Jeżeli czytał Pan o "zmulaniu", czekam na sugestię...... ende |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2003-03-23 19:04:40 Jeszcze raz --na tak.
Półsyntetyk z pewnością kontynuował czystość silnika od środka po Mobilu 1, bo o to głównie chodzi. Każdy olej nawet ten mineralny przy obecnych technologiach jego wykonania spełnia swoje zadania smarne. Można go jedynie zanieczyścić mechanicznie nieświadomie w przypadku raptownego przejścia po dużym przebiegu na mineralnym na syntetyk . Ale i oleje mineralne bywaja zdradliwe. Olej Castrol mineralny ma dobre właściwości "plukające" silnik co nie jeden się oszukał musząc wymieniać panewki po fakcie - stare dzieje. Gdybyś zalał go ostatnio gorszym olejem mineralnym, który spowodował by powstanie osadów na ściankach komóry silnika było by to niewskazane. |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2003-03-23 19:11:41 Przebieg na dzień dzisiejszy jest niewielki 89.500 km.
Patrząc przez korek wlewu oleju do środka wszystko jest metalicznie białe. Mimo mikro wycieku na uszczelce miski olejowej i pokrywie zaworów stan oleju zawsze od wymiany do wymiany. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-03-23 19:27:16 Moja sugestia - zmieniaj z powrotem na Mobil 1 5W50. Nie ma się co czarować - lepszy olej = dłuższe życie silnika - nie masz wycieków lej pełnego syntetyka. Kiedyś zmieniłem w Polonezie z syntetyka na minerala (tak mi ktoś doradził, bo do Poloneza to byle gówno się leje) - odwrotu nie było a w zimie ewidentnie była wyczuwalna różnica.
Panie anonimie co masz na myśli pisząc "ładują kity" czy to było skierowane między innymi do mnie????? pozdro pteris i nie przejmuj się takimi postami
|
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-03-23 19:27:33
Proponuje spotkanie... Łykniesz "geniuszu" kilka strzałów i skończą się twoje nic nie warte uwagi... Jak taki mądry jesteś, to sam pomóż człowiekowi... Bo na temat olejów to widzę, że masz "wielką" wiedzę... Szkoda, że tego najwazniejszego ci brak... |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-03-23 19:33:47
|
Tomek_L Espero 2.0 FULL WYPAS Katowice | 2003-03-24 08:48:04 Witam, miałem pisać osobny post ale widzę że już nie muszę. Mam sytuacje odwrotną : jeżdżę od początku na ELF 5W40 syntetyk przebieg 95.000 km i zastanawiam się nad Mobil 5W50 też syntetyk napiszcie proszę czy warto.........no imiennik odezwij się |
MaciejMalinowski Poznań | 2003-03-27 00:07:49 Powyżej 100 tys już tylko półsyntetyk
|
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2003-03-27 00:26:41 Maćku, a co ma przebieg z tym wspólnego. Według mnie ewentualnie może mieć wpływ głównie stan samego silnika na dobór oleju. Przecież nikt nie będzie dolewał drogiego oleju do silnika ,który ewentualnie bierze znaczną ilość oleju. Wartość przebiegu 100.000 km odnosi się do przeszłości motoryzacji, gdzie granica ta była porównywana podobnie jak z tym że dane auto lekko wyciągało na szafie 100 km/h. |