MotoNews.pl

Kierunkowskazy jako obrysówki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzis mijalem volvo i ladnie sie to prezentowalo. rozumiem ze u nas tez moznaby taki zabieg przeprowadzic - na zasadzie zarowki 2 wloknowej, jak w swiatlach z tylu.

czy oprawki sa takie same jak w swiatlach z tylu? tzn pytam o ksztalt, dwuwloknowosc sobie jakos dorobie

zamierzam uzyskac efekt lekko palacych sie kierunkow po wlaczeniu swiatel i mocniejszego palenia sie przy mruganiu - niektore auta maja tak seryjnie, takie to amerykanskie

jesli z przodu beda obrysowki to czy przepisy wymagaja, zeby swiecilo sie na pomaranczowo tez cos z tylu ?

dzieki!

[ wiadomość edytowana przez: cezariusz dnia 2005-10-07 21:46:04 ]

Z tego co pamiętam to obrysówki nie są uregulowane przepisami. Z przodu pomarańczowe a z tyłu czerwone.

Co innego pozycyjne. W Polsce światła pozycyjne nie mogą być pomarańczowe a tym bardziej w tych samych lampach co kierunkowskazy. Intensywność świecenia nie ma tu żadnej istotnej wagi.

Byłem świadkiem jak Policja zatrzymała Opla Kadetta, który miał właśnie pozycje w kierunkach. Było to zrobione właśnie na zasadzie żarówki dwuwłóknowej. Tak tłumaczył gliniarzom właściciel. Policjanci byli nieugięci i tłumaczyli to faktem starej instalacji elektrycznej i przebiciami (np.Fiat 126p) a jeżeli jest inaczej to kazali mu to udowodnić na stacji diagnostycznej. No i koleś pożegnał się z dowodem......

Efekt przeróbki jest świetny, ale czy warto ryzykowac
Dwa razy się uda a trzeci nie........

O ile dobrze pamiętam (miusiałby sprawdzić w przepisach) to światła obrysowe sa dozwolone/muszą być, jeżeli długośc składu przekracza określoną długość.

wszak pozycyjne mamy osobno, a obrysowki to wlasnie bylyby kierunki..

wiec jesli o swiatlach obrysowych w przepisach nic nie ma, to robie

Cytat:
2005-10-07 18:05:08, AsterixGal pisze:
O ile dobrze pamiętam (miusiałby sprawdzić w przepisach) to światła obrysowe sa dozwolone/muszą być, jeżeli długośc składu przekracza określoną długość.

Z wyjątkiem Volvo?

Obrysówki są to światła umiejscowione w bocznych częściach np. zderzaków. Mają je własnie niektóre Volvo, Jaguary a nawet widziałem Łade Samare z oryginalnymi zderzakami i obrysówkami w nich.
Nie mylmy pojęć.........

to co te volvo maja, świecace migałki choinkowe?

Mają wskazywać obrys pojazdu, a nie świecić niewiadomo jak mocno-dziwacznie.

Cytat:
2005-10-07 19:01:27, Cwikus pisze:
to co te volvo maja, świecace migałki choinkowe?

Ale w volvo nie widać świecących obrysówek patrząc od przodu.

Z przodu samochód moze mieć światła/odblaski barwy białej lub zółtej samochodowej, a nie pomarańczowe.

-----------------
czasem tu zaglądam

przeciez kierunki sa zolte lub pomaranczowe. to raz.

dwa, ze juz drugi raz widzialem ten sam model volvo i znowu nie przypatrzylem sie co to za model, i znowu delikatnie swiecily sie kierunki z przodu na stale, a jak mrygalo to drugie wlokno rozswietlalo kierunek duzo jasniej.

ile klubowiczy, tyle opinii "prawnych" - nic dziwnego, wszak chyba prawnika w klubie nie mamy

jutro zabieram sie do majsterkowania.

w morde jeza - zly tytul! chodzi oczywiscie o kierunki - obrysowki... adminie, zmien pls.

[ wiadomość edytowana przez: Cwikus dnia 2005-10-07 19:41:40 ]

Cytat:
2005-10-07 19:30:56, Cwikus pisze:
..... ile klubowiczy, tyle opinii "prawnych" - nic dziwnego, wszak chyba prawnika w klubie nie mamy jutro zabieram sie do majsterkowania. .

Wcześniej polecam lekturę

USTAWA O RUCHU DROGOWYM

A z tego co wiem, to prawnika mamy.

Cwikus a tak konkretnie to o które kierunki Ci chodzi tylne, przednie ? bo chyba nie o boczne ?

przednie oczywiscie.

Cytat:
2005-10-07 18:20:00, krzychu_ch pisze:
Obrysówki są to światła umiejscowione w bocznych częściach np. zderzaków. Mają je własnie niektóre Volvo, Jaguary....

i Leganzy w wersji amerykańskiej !!

Joł! Joł!

Volvo S40 też tak ma

Ale S80 ma już tylko w przednim błotniku.

Cytat:
2005-10-08 10:12:20, bogdan1 pisze:
i Leganzy w wersji amerykańskiej !! Joł! Joł!

O to właśnie mnie się rozchodziło.
Na zdjęciach wyraźnie widać obrysówki samochodu osobowego, a przeróbki migałek to już nie bedzie obrysówka a pozycyjne, a pozycja nie może z migałkami w jednej lampie.

krzychu, jest to uregulowane gdzies w prawie?

tzn to, ze obrysowki musza byc osobno, lub to ze obrysowki nie moga byc w kierunkowskazach?

wiele samochodow z usa tak ma, ze kierunkowskazy swieca sie ciagle i migaja mocniej, albo ze kierunkowskazy sa z tylu czerwone i swieca ciagle a przy wlaczonym kierunku gasnie-swieci-gasnie-swieci, wiec rozne sa rozwiazania i skoro te cudaki sa zgodne z prawem to czemu zwykle lekko swiecace sie kierunki nie maja byc?

dzis nie potrafilem dostac oprawek do kierunkow 2 wloknowych, ale jutro dalsza czesc poszukiwan

Jak znajde przepis to Ci go podeśle.

Ale puki co to przecież wszystkie amerykanckie fury przed rejestracją w Polsce mają wymieniane lub chociaż przerabiane śiatła. Z tyłu wklejają pomarańczowy element lub montują dodatkowe światło barwy pomarańczowej a z przodu dodają pozycujne do lampy głównej, żeby kierunek był kierunkiem a nie pozycyjnym.

Wiem że fajnie to wygląda. Ja też myślałem nad dodatkowymi pozycyjnymi w kierunkach (na styl amerykancki) i powinna pasować tam oprawka z tylnych lamp. Ale jakoś szkoda mi kasy na mandaty lub dodatkowe przeglądy żeby dowód z urzędu odebrać.

Z niektórymi gliniarzami się dogadasz ale teraz wyszło na ulice tyle młodych służbistów że będą się chcieli wykazać skutecznością - a z tymi to już tak łatwo nie pójdzie.

U, aa. Ale śmierdzi już ten wątek.
Czy ktoś już coś zrobił z tymi przednimi ??? Ja zrobiłem sobie ale one nie gasnął podczas migania tylko świecą,a powinny gasnąć tylko nie wiem jak to podłączyć

Cytat:
2009-04-05 20:41:19, Ikarus260 pisze:
U, aa. Ale śmierdzi już ten wątek. Czy ktoś już coś zrobił z tymi przednimi ??? Ja zrobiłem sobie ale one nie gasnął podczas migania tylko świecą,a powinny gasnąć tylko nie wiem jak to podłączyć

rozmawiaj z Adamem lub Darkiem