Wypadanie zapłonów na gazie vectra c 18 16v ecotec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witajcie potrzebuje pomocy przy ok 4000 tys obrotów wypadają mi zapłony i zapala sie kontrolka ta od silnika problem tylko występuje na gazie pozatym pali mi ok 15 litrów niedawno rozleciał mi sie katalizator więc teraz go nie ma mozliwe ze dlatego

Witaj.
Czy na benzynce wszystko jest OK? Zapłony mogą wypadać z powodu bardzo słabej mieszanki (mocno uboga lub bogata), lub kiepskiej iskry. Z tego co mi wiadomo, to w ecotecach lubią zdychać cewki zapłonowe. Może twoje już kończą żywot?

na bezynie tego nie ma czy może być przyczyną brak katalizatora

Brak katalizatora rozluźnia znacząco układ wydechowy. To może spowodować zwiększone spalanie, jeśli pewna część mieszanki wyleci do wydechu przed zamknięciem zaworu wydechowego. Ale nie powinny od tego wypadać zapłony. Nawet wprost przeciwnie.
Nie wiem czy wiesz, ale mieszankę gaz/powietrze jest trudniej zapalić niż benzynową (stechiometryczne) i wady instalacji zapłonowej najpierw wychodzą na LPG.

świece wymieniłem cewki też i jest bez zmian więc co może być przyczyną jeszcze, kontrolka check na benzynie się nie zapala tylko na gazie ,a i jeszcze jedno z 1 i 2 biegu nie szarpie ,im niższy bieg tym gorzej i jak przejdzie granicę ok 4500 tyś to potem juz jest dobrze

MIałem podobny problem.
Zaraz po zagazowaniu, jak dawałem pedał gazu do spodu, to przy 3500 obr. zapalał mi się czek.
Winą był zbyt uboga miesznka.
Po wizycie u gazownika i wzbogaceniu teraz juz 1,5 roku jest OK.

Radzę trochu wzbogacić, bo z powodu ubogiej miesznki możesz mieć problem z wypaleniem zaworu.