MotoNews.pl
8 Co to właściwie jest ten ireco 5 ? (117933/0)

Co to właściwie jest ten ireco 5 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć !

Ostatnio z kolegą (Mucha) walczyliśmy z jego silnikiem - jakoś niezbyt jeździł :/

Wałek który w nim siedzi to ireco 5 - niby kopia kałuży 555.
Ale kiedy ustawiło się wszystko tak jak do 555 to ten samochód wogule nie jechał - dopiero po ustawieniu tego wałka itd jak swiątkowe 385 zaczeło być ok, ale dalej jest to wałek o zupełnie innej charakterystyce niż 555, powiedziałbym że jest to 385 świątka - jeździłem na obu wałkach więc mam porównanie

Masz porownanie wiec ktory lepszy ??
Jak bys napisał jakiś krótki opis tych wałow to by było miło ??
pozdrawiam MAriusz

Hmmm 385 jest wałkiem który z natury jest wałkiem momentowym czyli takim który nigdy nie osiągnie oszałamiających mocy popisać się będzie jdnak mógł sporym momentem. Super sprawa na miasto!! Wymagania niezbyt wygórowane. Lekko odelżone koło, troszeczke dolotu i wydechu i głowicy.... Spalanie w normie. Ciąg od około 2-3 tyś obr/min w zależności od konfiguracji do około 5-6tys obr/min. Nie warto fazować wałka!!
555 wałek typowo obrotowy uzyskujący pokaźne moce. Całkiem inna konfiguracja krzywek. Wysoki kąt współotwarcia krzywek. Spore przewietrzenie komory a co za tym idzie dobre napełnianie. Wałek dośc wymagający co do silnika. Głowica koło dolot jak i wydech wymagają pomyślunku i rozsądnego zgrania i wielu godzin testów. Wałek nadający się raczej na kjs'y, kręciołki lub upalania;] Po mieście by oscylowac w granicach dobrego ciągu trzeba będzie silnik trzymac na wyższych obrotach......

P.S. 385 sam testuje już trzeci rok;] 555 stoi juz na półce i czeka;]

heh Ireco 5 tez chciałem kupic ale to jest taka wydumka wyczynowa ze w silnikach podobno zawory graja na wolnych, na wysokich obr. dopiero jedzie
Jesli auto ma dojezdzac na wlasnych kolach to polecam 4 albo modyfikacje 4ki- walek 7 wyczynowy ale o lepszej kultorze pracy niz 5

Zdecydowanie sprawdzony materiał......385 lub 555;]

Dzieki simon